Musul DEAŞ sonrası ilk seçimine hazırlanıyor

Irak'ta cumartesi günü yapılacak genel seçimler için geçen yıl DEAŞ'tan kurtarılan Musul'da son hazırlıklar yapılıyor.

Haberler 10.05.2018 - 09:39 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Irakta terör örgütü DEAn yol açt ykmn yaralarn sarmaya çalan Musul halk, cumartesi günü yaplacak genel seçimlerde terörden uzak bir ekilde sanda gitmeye hazrlanyor.

Musulun kurtarlmasnn üzerinden henüz 1 yl geçmedi. DEA ile girilen iddetli çatmalar, koalisyon güçlerine ait sava uçaklarnn hava saldrlar ve teröristlerin bombal eylemleri nedeniyle kentin özellikle Eski Musul bölgesinde meydana gelen büyük ykmn izleri hl büyük ölçüde yerinde duruyor.

Irak genelinde 3 gün sonra yaplacak genel seçimlere Musul halk böyle bir ortamda girecek. Seçim için son hazrlklarn yapld Musulda adaylar, Kentimizi yeniden ina edeceiz, Musul kimliimizdir ve Yolsuzlukla mücadele edeceiz gibi sloganlarla oy toplamaya çalyor.

Bir dönem DEA paçavralar ve sloganlarnn yazl olduu duvarlarn üzerinde imdi büyük bir çevre kirliliine yol açan adaylarn posterleri ve siyasi partilerin bayraklar duruyor.

Kentin tüm bölgelerinde seçim kampanyas yürüten milletvekili adaylar, harabe evlerin üzerine dahi posterlerini asmaktan çekinmeyip buralarda yaam mücadelesi veren ailelerden de oy almak istiyor.

- 34 sandalye için 940 aday

DEA sonras ilk seçimine hazrlanan Musul, Badata 34 milletvekili gönderecek. Bu 34 sandalye için 253ü kadn 940 aday yaryor.

AA muhabirine konuan Irak Bamsz Yüksek Seçim Komisyonu Musul Medya ve likiler Sorumlusu Ferhan Kiki, vilayet snrlar içinde yaklak 2 milyon 250 bin seçmen bulunduunu söyledi.

Irakta cumartesi günü yaplacak seçimlerin, önceki seçimlere göre farkl olduunu, oy verme ileminin parmak iziyle çalan seçim kartlaryla yaplacan dile getiren Kiki, Musul vilayetinin 806 bölgesindeki toplam 5 bin 45 seçim noktasnda oy verme ilemi yaplacak. Seçim kartn alamayanlar, pasaport veya kimlikle oy kullanamayacak. ifadelerini kulland.

Kiki, Musuldaki 2 milyon 250 bin seçmenin 750 bininin ise henüz seçim kartn almadn kaydetti.

- Kamplarda seçim noktalar kurulacak

Musul vilayetinin snrlar dnda yer alan bölgelerdeki kamplarda ikamet edenler için özel seçim noktalar oluturulacan aktaran Kiki, öyle devam etti:

Oy vermek için koullar uygun olursa sandklar kamplarda kurulacak ve iç göçmen Musullular burada oy verebilecek. Bunun dnda vilayet içinde evlerini terk edip baka ilçe, kasaba ve köylere yerleenler için de 171 seçim noktas oluturuldu.

- Seçimlere katlmn artmas bekleniyor

Irak Türkmen Cephesi Musul Sorumlusu Muhammed Ali de seçimlere katlm konusunda iyimser olduunu belirtti. Önceki seçimlerde terör tehdidi ve saldr korkusundan dolay Musulda katlm orannn yüzde 55i geçemediini hatrlatan Ali, bu kez seçimlerin farkl bir atmosferde gerçekleeceini dile getirdi.

DEAn askeri varlnn sona ermesi dolaysyla halkn terör ortamndan uzak bir ekilde, korkmadan sandklara gideceini kaydeden Ali, yüzde 65in üzerinde katlm beklediini sözlerine ekledi.

Irak güçleri, yaklak 3 yl terör örgütü DEAn kontrolünde tuttuu Musulu Temmuz 2017de geri almt.

Ana Sayfaya Git