Netanyahu'nun televizyon yayınında Batı Sahra'nın Fas topraklarında gösterilmediği harita kullanması tepki çekti

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun, Fransız kanalına verdiği röportajda, egemenlik tartışmalarının olduğu Batı Sahra bölgesini, ilişkilerini normalleştirmeye çalıştığı Fas'ın toprakları arasında göstermemesi tepki topladı.

Haberler 31.05.2024 - 11:09 Son Güncelleme : 31.05.2024 - 11:09

Fransız kanalı LCIye röportaj veren Netanyahu, İsrailin Gazzeye yönelik saldırılarını, İsrail karşıtı protestoları, Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) Başsavcısı Kerim Hanın hakkında yakalama kararı başvurusu yapmasını ve Filistin devletinin tanınmasını ele aldı.

Netanyahunun röportajda kullandığı haritada, İsrailin ilişkileri normalleştirmeye çalıştığı Fasın toprakları ile Batı Sahra bölgesinin ayrı tutulması ve bazı ülke sınırlarının gelişigüzel olması dikkati çekti.

Bu harita, Fas basını ve Faslı internet kullanıcıları tarafından eleştirildi.

Böyle bir harita kullanması, Netanyahunun son yıllarda Fas ile attığı ilişkileri normalleştirme adımlarına ters bir hareket olarak değerlendirildi.

Fasın Hiba Press haber sitesi, Netanyahuyu kullandığı haritayla Faslıları kışkırtmaya çalışmakla suçladı.

Sosyal medya kullanıcıları da işgalci bir tarafın Fasın egemenliğini tanımasına ihtiyaç olmadığına dair yorumlar yaptı.

Netanyahu geçen yıl, Fasın Batı Sahra üzerindeki egemenliğini tanıdıklarını bildirmişti.

- Batı Sahra sorunu

Fasın 1975te eski İspanyol sömürgesi Batı Sahrayı topraklarına katmasının ardından, Cezayirin destek verdiği bağımsızlık yanlısı Polisario Cephesi ile Rabat yönetimi arasında başlayan gerginlik devam ediyor.

Fas, bölgenin kendi egemenliğinde kalması gerektiğini savunurken, Polisario Cephesi, Batı Sahranın bağımsız devlet olduğunu öne sürüyor.

Polisario Cephesi, 1991de BM arabuluculuğunda varılan ateşkes anlaşmasına kadar Fas güvenlik güçlerine karşı silahlı mücadele yürütüyordu. Ateşkes anlaşmasından bu yana Batı Sahranın statüsüyle ilgili görüşmeler başarıya ulaşamadı.

Ana Sayfaya Git