New York Times: Trump'ın İran yaptırımları ABD'yi savaşa itebilir

New York Times, Trump yönetiminin İran'a daha fazla yaptırım uygulaması durumunda ABD'nin yeni bir savaşa sürüklenebileceğini yazdı.

Haberler 30.04.2019 - 10:15 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Amerikan New York Times (NYT) gazetesi, Trump, rana daha fazla yaptrm uygulamak istiyor. Bu bizi savaa sürükleyebilir balkl yazsnda rana uygulanabilecek yaptrmlar ve olas etkilerine deindi.

ABD Bakan Donald Trumpn geçen yl Lübnan Hizbullahna giden fonu kesmek için ran petrolüne yaptrm uygulayp çin, Hindistan, Türkiye, Güney Kore ve Japonya gibi büyük alc ülkeleri muaf tutarak nabz yoklad ifade edilen makalede, Tahran yönetiminin bu yaptrma sessiz kalmasndan güç alan Trumpn, imdi de söz konusu ülkelere randan petrol almlarn durdurmas için bask yapmaya balad belirtildi.

Trump yönetimi ran cezalandrmak istiyor

Trump yönetiminin, srail ve müttefikleri adna bölgedeki aktiviteleri sebebiyle ran cezalandrmak istediine dikkat çekilirken, ABD yönetimi, Tahran nükleer faaliyet konusunda eski Bakan Barack Obama yönetimi ile müzakere edilenlerden çok daha kat ekilde kontrol altna almaya çalyor. ifadesi kullanld.

Ayrca, makalede rana artarak devam eden yaptrmlarn ABD için tehlikeli bir boyuta geldii savunularak, u ifadelere yer verildi:

Bu provoke edici yaptrmlar, ran tekrardan büyük ölçüde uranyum zenginletirmeye ve ABDnin cevap vermesini zorunlu klan Amerikallara olas bir saldrya yol açabilir, ABDyi Bakan Trumpn engellemeye çaltn söyledii yeni bir Orta Dou savana itebilir.

ran ABD bakanlk seçimlerini bekliyor

Öte yandan, Tahran yönetiminin, yaptrmlara kar ilk etapta Trumpn tekrar seçilmeyecei umuduyla gelecek 18 ay boyunca beklemeyi tercih edebileceine dikkat çekilen makalede, Trumpn tekrar seçilmesi durumunda rann sert cevap verebilecei, bu durumda Trumpn bu saldrlar görmezden gelmek veya cevap vererek yeni bir savan balamas arasnda seçim yapmak zorunda kalacan ileri sürüldü.

Karlkl restlemenin olas olduu, fakat Trump yönetiminin çkabilecek askeri bir çatmaya ihtimal vermedii belirtilen makalede, unlar kaydedildi:

Trump hükümetinin hesaba kattn düünmediimiz ey, karlkl çatma durumunun muhtemel olmas. çünkü Trump hükümeti, Tahrana çok dar seçenekler veriyor. ABD Dileri Bakan Mike Pompeo, ABD yönetiminin müzakerelere açk olduunu belirtirken, Tahrann mevcut d politikasndan tamamen vazgeçmesini gerektiren bir düzine art listesi sunuyor. Bu listede, rann nükleer balkl füze üretimine ve sraile düman tutumuna son vermesi gibi istenilen maddeler, rann Suudi Arabistan ve dier bölgesel ülkelerle rekabeti sebebiyle arzu edilen ama gerçek d olan maddelerdir.

Ana Sayfaya Git