Nijer'de on binlerce darbe destekçisi stadyumu doldurdu

Nijer'de 26 Temmuz'daki darbenin ardından cuntaya desteğini göstermek isteyen on binlerce kişi ülkenin en büyük stadyumunu doldurdu.

Haberler 06.08.2023 - 21:40 Son Güncelleme : 07.08.2023 - 10:53

Niameyde darbe destekçileri, Vatanı Koruma Ulusal Konseyinin (CNSP) çağrısıyla, Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğunun (ECOWAS) cuntaya verdiği sürenin dolmasına saatler kala General Seyni Kountche Stadyumunda toplandı.

Yaklaşık 30 bin kişi kapasiteli stadyum tamamen dolarken CNSP üyeleri de gövde gösterisi yaptı, dakikalarca alkışlandı.

CNSPnin önde gelen isimlerinden Mohamed Toumba, burada yaptığı konuşmada, yönetimi bırakmayacaklarının altını çizerek Nijerin ilerlemesine karşı çıkanların Makyavelist planlarının farkında olduklarını söyledi.

Nijerde 1974te ülkenin kurucu Cumhurbaşkanı Hamani Dioriyi deviren darbeci General Seyni Kountchenin adını taşıyan stadyumda, Nijer bayraklarının yanı sıra Rus bayrakları ve Wagner+Rusya: Özgürlük, Batıya karşı çare Wagner, Wagner: Güvenlik, itibar ve güç yazılı dövizler de dikkati çekti.

- Cuntaya verilen süre gece yarısından önce dolacak

ECOWASın 30 Temmuzda askeri cuntaya Cumhurbaşkanı Muhammed Bazumun serbest kalması ve yeniden görevine dönmesi için verdiği 7 günlük süre, gece yarısından önce dolacak.

ECOWAS, bu sürede taleplerinin karşılanmaması durumunda askeri müdahale dahil her seçeneği değerlendireceklerini duyurmuştu.

Askeri müdahale ihtimali, Batı Afrikadaki diğer cunta hükümetlerinin tepkisini çekmişti.

Yönetimde askerlerin olduğu Burkina Faso ve Mali, yayımladıkları ortak bildiride, Nijere askeri müdahalenin kendilerine savaş açmak anlamına geldiği konusunda ECOWASı uyarmış, Gine de cuntaya destek açıklamasında bulunmuştu.

Senegal, Fildişi Sahili, Benin ve Nijerya ise üyesi oldukları ECOWASın askeri müdahalesini destekleyeceklerini açıklamıştı.

ECOWAS üyesi olmayan bölge ülkeleri Cezayir, Libya, çad ve Moritanya da ECOWASın askeri operasyonunu desteklemediklerini duyurmuştu.

- Nijerdeki darbe

Nijerde Cumhurbaşkanı Muhammed Bazum, 26 Temmuzda Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı unsurlarınca alıkonulmuş ve o akşam asker yönetime el koyduğunu duyurmuştu.

Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı Komutanı General Abdurrahmane (Ömer) Tchiani, 28 Temmuzda Vatanı Koruma Ulusal Konseyi (CNSP) isimli cuntanın liderliğini üstlenmiş ve geçiş hükümetinin başına geçmişti.

Failed to load the video

Ana Sayfaya Git