Norveç, İsrail'in çatışmalara tepkisinin "orantısız" olduğunu düşünüyor

Norveç Başbakanı Jonas Gahr Store, Gazze'ye yönelik saldırılarını yoğunlaştıran İsrail'in çatışmalara tepkisinin uluslararası hukuka göre "orantısız" olduğunu düşündüğünü bildirdi.

Haberler 29.10.2023 - 22:51 Son Güncelleme : 29.10.2023 - 22:57

Norveçte yayın yapan NRK radyosuna konuşan Store, 7 Ekimde başlayan çatışmalara İsrailin tepkisine ilişkin, Uluslararası hukuk, (tepkilerin) orantılı olması gerektiğini söylüyor. dedi.

Acil yardımların Gazze Şeridine ulaştırılamamasının asıl endişesi olduğunu ifade eden Store, Siviller hesaba katılmalıdır. İnsancıl hukuk bunun farkında. Sınırın büyük oranda aşıldığını düşünüyorum. açıklamasında bulundu.

Başbakan Store, bölgede felaket olarak nitelediği durumun, insancıl hukuk veya savaş kurallarını ihlal ettiğini düşündüğünü dile getirdi.

Store, Birçok kişi, şu anda gördüğümüz kızışmanın bölgede daha büyük ve tabii daha uzun süren bir çatışmayı başlatmasından korkuyor. diye konuştu.

NORVEç, İSRAİLİN SİYASİ HEDEFLER İLE GÜç KULLANMA DENGESİNE MEYDAN OKUMADA İLERİ GİTTİĞİNİ DÜŞÜNÜYOR

Norveç Dışişleri Bakanı Espen Barth Eide, Gazzeye yönelik saldırılarını yoğunlaştıran İsrailin meşru müdafaa hakkı olduğuna inandıklarını işaret etmişti.

İsrailin saldırılarında sivil ayrımı yapmak için önlemler alması gerektiğini belirten Eide, siyasi hedefler ile güç kullanımı arasında denge olması gerektiğini kaydetmiş, İsrailin siyasi hedefler ile güç kullanma dengesine meydan okumada ileri gittiğine inandıklarına dikkati çekmişti.

İki devletli çözümün uzun vadeli barışa giden tek yol olduğuna inandığını ve mevcut durumda en önemli şeyin gerilimi durdurmak olduğunu vurgulayan Eide, Gazzeye yönelik şiddetli saldırıların uzun vadede İsraile fayda sağlamayacağını dile getirmişti.

İSRAİLİN GAZZEYE SALDIRILARINDA SON DURUM

Hamasın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, 7 Ekim sabahı İsraile kapsamlı saldırı başlattı.

İsrail ordusu da Gazze Şeridine yoğun hava saldırılarına başladı.

İsrailli yetkililer, Gazzeden düzenlenen saldırılarda 311i asker 1400 İsraillinin öldüğünü, 5 bin 132 kişinin yaralandığını duyurdu.

Gazzedeki Filistin Sağlık Bakanlığına göre, İsrail saldırılarında öldürülenlerin sayısı 3 bin 342si çocuk, 2 bin 262si kadın olmak üzere 8 bin 5e yükselirken, 20 bin 242 kişi yaralandı.

İşgal altındaki Batı Şeriada İsrail güçlerinin ve Yahudi yerleşimcilerin saldırılarında ise 116 Filistinli öldü, 1900den fazla Filistinli yaralandı.

İsrail bombardımanında Gazzede 34 Lübnanda da 1 gazeteci yaşamını yitirdi.

İsrailin abluka altındaki Gazze Şeridinde yoğun saldırıları nedeniyle bölgedeki sabit hat, cep telefonu ve internet iletişim hizmetleri durma noktasına geldi.

İsrail ordusu, 26 Ekimde karadan sınırlı operasyonları genişletmeye başlayıp hava saldırısının dozunu daha da artırdı.

Gazzede binlerce yaralı ile sivilin bulunduğu en büyük sağlık tesisi olan Şifa Hastanesi de İsrail ordusu tarafından hedef gösterildi.

Ana Sayfaya Git