Önce babalarını sonra annelerini aldılar

İşgal altındaki Batı Şeria'da, İsrail güçleri tarafından önce babaları, iki ay sonra da anneleri gözaltına alınan çocuklar ebeveynlerinin yokluğunu derinden hissediyor.

Haberler 10.09.2021 - 10:49 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

El-Halil kentinin batsndaki Devra beldesinde yaayan Rucub çiftinin küçük oullar 4 yandaki Hakem ile 8 yandaki Kassamn bakmn halihazrda anneanneleri Sare er-Rucub üstleniyor.

Anne ve babalarnn yokluunda büyük kayg ve üzüntü yaayan çocuklar, her gün annelerinin ne zaman döneceini soruyor.

srail güçleri gece yars annelerini gözaltna ald

Filistinli tutuklu Selim Yusuf er-Rucubun (49) Devradaki evinin kapsn gece yars sert bir ekilde çalan srail güçleri, tüm ev halknn korkuyla uyanmasna neden oluyor.

Bu srada anne Heyyam Muhammed er-Rucub (40), srail güçlerinin, yine einin tutukluluu nedeniyle daha önce yapt baskn ve teftilerden biri için geldiini düünerek çocuklarn teskin etmeye çalyor.

Ancak kapy açtnda, askerlerin hazrlanmas ve çocuklaryla hzlca vedalamas yönünde verdii komuta aknlkla bakakalan anne Rucub, oullar Hakem ve Kassamn korku ve endie dolu baklar arasnda denileni yapyor.

Hzlca eve gelen Rucubun anne ve babas ise kzlarnn askerler tarafndan gözaltna alnmasn gözyalar içinde izliyor.

Annesini brakmayan ve gözleri balanarak zorla askeri aracn içine bindirilene kadar yannda giden 4 yandaki Hakem ise alayarak, annesiz geri dönmek zorunda kalyor.

Annem de babam da yok

Tutuklu çiftin büyük oullar Kassam ise ilköretim 3. snf örencisi.

Annesinin gözaltna alnd günü AA muhabirine anlatan Kassam, Annemin ellerini kelepçelediler, gözlerini baladlar. Askeri araca bindirip götürdüler. dedi.

O günün gecesinde bir türlü uyuyamadn, sabah da okulda oturduu sraya ban koyarak uyuyakaldn belirten küçük çocuk, daha sonra yanna gelerek, annesinin neden kendisini erkenden yatrmadn soran öretmenine, Annem ve babam hapiste. Annem de babam da yok. ifadeleriyle cevap verdiini aktard.

Daha okuma yazma örenmeden asker, hapis kelimelerini örenen Hakem ise Askerler, annemi ve babam hapse götürdü. Annemi ve babam alp gittiklerini gördüm. Hapisten çksnlar istiyorum. Annem geri gelsin. Babam da. dedi.

çocuklarla anneanne ilgileniyor

Anne ve babalarnn yokluunda çocuklarn bakmn anneanne ve dedeleri üstleniyor.

Heyyamn annesi Sare er-Rucub, Askerler gece 03.00te geldi ve kzm gözaltna alacaklarn söyledi. Ei hapiste, çocuklarna o bakyordu. ifadesini kulland.

Sare, yaklak 50-60 askerin etrafn çevreleyerek götürdüü kznn kendilerine söyledii son sözün, çocuklarna bakmalarn istemek olduunu aktard.

Damad Selimin birkaç kez tutuklandn ve toplam 9 buçuk yln hapiste geçirdiini belirten yal kadn, bunlarn çounun idari tutukluluk olduunu ve damadna herhangi bir suç isnat edemediklerini anlatt.

Sare, Bir yl hapiste kalyor. Sonra serbest brakyorlar. Sonra iki yl, bazen de 3 ay cezaevinde geçiriyor. Son olarak 2 aydr hapiste. imdi de eini, kzm aldlar içeri. Allah bize yeter. O ne güzel vekildir. ifadelerini kulland.

Kzn götürdükleri srada torunlarn, annelerinin, babalarn görmeye gittiini ve geri döneceini söyleyerek sakinletirmeye çaltn anlatan Sare ancak çocuklarn her gün annelerinin ne zaman döneceini sorduunu söyledi.

Hakem ve Kassamn annelerinin götürüldüü günü unutamadklarn ve geceleri çok korktuklarn dile getiren anneanne, Evimi braktm, onlarn yannda kalyorum. Gece yatrdmda, Uyumak istemiyoruz, imdi askerler gelebilir diyorlar. ifadelerini kulland.

Ar bir sorumluluk hissettiini belirten yal kadn, Müslümanm diyen herkese sesleniyorum. Bu çocuklar için anne babalarnn hapisten çkmasna yardm etsinler. Bu gerçekten zulüm. diye konutu.

Kzmn tutuklanmas belimizi büktü

Dede Hac Muhammed er-Rucub ise damadnn 9 yl akn süre hapiste geçirmi olmasna üzüldüklerini ancak kznn götürülmesinin çok baka olduunu ifade etti.

Erkekler tutuklandnda evet üzülüyoruz. Ama bir kadnn tutuklanma an, hayattaki en zor ey sanrm. Bu bizim belimizi büktü. Baba hapiste, anne hapiste. Her iki taraftan yetim kald bu çocuklar. Bu insana çok ar gelen bir ey. dedi.

Yal adam, sözlerine öyle devam etti:

Tüm dünya, bütün siyasiler vatanmzda neler oluyor görüyor, biliyor. Vicdan olan herkese sesleniyorum. Kzmn hapiste kalmasna tepki göstersinler, izin vermesinler.

Anne ve babann boluunu doldurmaya çalyor

Hakem ile Kassamn hemire olarak çalan büyük aabeyleri Firas ise anne ve babasnn yokluunu kardelerine hissettirmemek için elinden geleni yapyor.

Ama ben de her saniye annemi aryorum. Eve girerken, çkarken. Kardelerim annemiz ne zaman dönecek? diye sorduklarnda çok çaresiz hissediyorum. diyen Firas, bir an önce anne babasnn serbest braklmasn istediini dile getirdi.

Ana Sayfaya Git