Sözcü Beluç, başkent İslamabaddaki Dışişleri Bakanlığı binasında yaptığı haftalık basın toplantısında, AA muhabirinin sorularını yanıtladı.
Pakistanın BRICSe resmi olarak üyelik başvurusunda bulunduğunu doğrulayan Beluç, İslamabadın BRICSe katılımının uluslararası işbirliğinin artırılması ve kapsayıcı çok taraflılığın yeniden canlandırılmasında önemli bir rol oynayabileceğini ifade etti.
Beluç, Pakistanın BRICSin birçok üyesiyle ve örgüte yeni davet edilen ülkelerle dostça ilişkilere sahip olduğunu vurguladı.
Pakistanın Moskova Büyükelçisi Muhammed Halil Cemali, dün ülkesinin, resmi olarak BRICS üyeliğine başvurduğunu açıklamıştı.
PAKİSTAN, MÜLTECİLERİ GÖNDERMİYOR VURGUSU
Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliğinin Pakistandan sınır dışı edilen düzensiz göçmenlerle ilgili endişelerine de yanıt veren Beluç, İslamabadın ülkede yasa dışı şekilde yaşayan kişileri gönderdiğine işaret etti.
Beluç, Pakistanın mültecilerle ilgili herhangi bir sınır dışı kararı almadığını ve mültecilerin geri dönüşlerinin onurlu şekilde olması gerektiğine inandığını kaydetti.
PAKİSTANDAN FİLİSTİN İçİN ULUSLARARASI BARIŞ KONFERANSINA DESTEK
Filistindeki gelişmelere de değinen Beluç, barış sürecinin başlaması için uluslararası barış konferansı teklifini desteklediklerini söyledi.
Bölgeye barışın ilgili Birleşmiş Milletler kararlarının uygulanmasıyla gelebileceğine dikkati çeken Beluç, dünyanın geri kalanı gibi Gazzede yarın verilecek insani arayı sabırsızlıkla beklediklerini ifade etti.
Beluç, söz konusu insani aranın kuşatma altındaki Gazze halkına gıda, su, yakıt ve diğer insani yardımların ulaştırılması için bir fırsat sunduğunu dile getirdi.
HİNDİSTANDA HELAL SERTİFİKALI ÜRÜNLERİN YASAKLANMASI ARTAN İSLAMOFOBİNİN TEZAHÜRÜ
Hindistanın Uttar Pradeş eyaletinde helal sertifikalı gıda ürünlerinin yasaklanmasına atıfta bulunan Beluç, Helal sertifikası dünya çapında kabul görüyor ve bu bağlamda bu tür ayrımcı adımlar, Hindistanda resmi koruma altında artan İslamofobinin bir tezahürü. dedi.
Beluç, helal sertifikalı gıda ürünlerinin satışının yasaklanmasını Hindistandaki Müslümanların hak ve özgürlüklerine yönelik bir hakaret olarak nitelendirerek, bunun, Müslümanların Hindistanda dinlerini özgürce yaşamalarını kısıtlayan bir başka adım olduğunu kaydetti.