Rusların casus balinası Hvaldimir öldü

Norveç'te Rus ordusu tarafından eğitildiği düşünüldüğü için "casus balina" olarak da bilinen Hvaldimir lakaplı beluga balinasının öldüğü bildirildi.

Haberler 01.09.2024 - 13:09 Son Güncelleme : 01.09.2024 - 13:09

Balinayı korumak için çalışmalar yürüten, kar amacı gütmeyen kuruluş Marine Mindın kurucusu Sebastian Strand, yaptığı açıklamada, Norveç açıklarında Hvaldimirin cansız bedenine denk geldiğini belirtti.

Balinanın ölüm nedeninin henüz belli olmadığını kaydeden Strand, hayvanın vücudunun, kuş ya da diğer deniz canlıları tarafından yapıldığını düşündüğü yara izleriyle kaplı olduğunu aktardı.

Strand, Bu çok üzücü. Hvaldimir, sadece Norveçte bile binlerce insanın kalbine dokunmuştu. ifadesini kullandı.

Balina, 2019da Norveçin kuzeyinde üzerine kamera yerleştirilmiş özel bir mekanizmayla yüzerken yakalanmış ve sonrasında dünya genelinde casus balina olarak ünlenmişti.

Rusya tarafından casus olarak eğitildiği yönündeki spekülasyonlar nedeniyle hayvana, Norveççe balina anlamına gelen hval ve Vladimir isimlerinin birleşiminden oluşan Hvaldimir lakabı verilmişti.

Rus ordusu tarafından eğitilmiş olabilir
Norveçli yetkililer, yakalanan balinanın üzerindeki mekanizmanın özel olarak tasarlanmış gibi göründüğünü ve hayvanın her iki tarafında da GoPro kameraları için yuvalar olduğunu belirtmişti.

Balinanın üzerindeki mekanizmanın klipslerinde St. Petersburg yazdığını işaret eden yetkililer, bunun Hvaldimirin Rusyanın Murmansk bölgesinden geldiği ve Rus donanmasınca eğitildiği teorisine katkıda bulunduğunu dile getirmişti.

Ana Sayfaya Git