Şehit Haniye'ye Katar'da veda ediliyor

İran'ın başkenti Tahran'da suikast sonucu şehit edilen Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye için Katar’da cenaze töreni düzenleniyor. Başkent Doha’da kılınacak cenaze namazının ardından şehit İsmail Haniye, Luseyl kentinde defnedilecek.

Haberler 02.08.2024 - 13:00 Son Güncelleme : 02.08.2024 - 13:00

Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniyeye, dün İranda binlerce kişi veda etmişti.

Naaşı, Tahrandaki törenin ardından bir süredir yaşadığı Katara nakledilmişti.

Şehit Haniye, Dohada bugün ebediyete uğurlanıyor.

İsmail Haniye için İmam Muhammed bin Abdülvahhab Camiinde cuma namazı sonrası cenaze töreni düzenlenecek. Sabahın erken saatlerinden itibaren farklı ülkelerden çok sayıda kişi törene katılmak için camiye akın etti.

Şehit Haniyeye Katarda veda ediliyor

Cenaze namazına Arap ve İslam dünyasından liderlerin de katılması bekleniyor. Töreni, geniş bir gazeteci grubu takip edecek.

Şehit İsmail Haniyenin cenazesi Dohanın 15 kilometre kuzeyindeki Luseyl kentinde toprağa verilecek.

İsmail Haniyenin geçmişi
İsmail Haniye 1963 yılında Gazze Şeridindeki Eş-Şati mülteci kampında doğdu. Yıllar içinde Filistin davasının kilit isimlerinden olan Haniye, 1980li yıllarda direniş hareketinin içinde yer aldı.

1989da Birinci İntifadaya katıldığı ve Hamas üyesi olduğu gerekçesiyle tutuklandı, 3 yıl cezaevinde kaldı. Ardından birçok direnişçiyle beraber, 1992 yılında serbest bırakılarak Güney Lübnana sürüldü. Sürgünün ardından Gazzeye geri döndü. Gazzeye döndükten sonra Filistin davası için mücadeleye devam etti.

1999 ile 2004 yılları arasında Hamas Genel Sekreterinin Özel Kalem Müdürü olarak görev yaptı.
Filistinde yapılan seçimleri Hamasın kazanmasının ardından Haniye, hareketin Başbakan adayı olarak açıklandı. Bir yıl sonra evine düzenlenen füze saldırısından sağ kurtuldu.

Haniye, 2014 ile 2017 arasında Gazze Şeridi Yönetimi Başkanlığını üstlendi. Bir yıl sonra ABDnin terörist olarak tanımlamasının ardından Katara gitti.

Filistinin haklı davasını Hamas Siyasi Büro Başkanı olarak sürgünde yürüttü. Bu süre zarfında İsmail Haniyenin sadece kendisi değil ailesi de hedefteydi. İsrailin 7 Ekimden bu yana Gazze Şeridine düzenlediği saldırılarında 3 oğlu, 4 torunu ve kız kardeşini kaybetti.

Hamas lideri İsmail Haniye, İranın başkenti Tahranda düzenlenen alçak saldırı sonucu şehit oldu.

Haniye, Filistin davası için verdiği mücadelede Türkiyeyi hep yanında buldu. Son olarak Nisan ayında Türkiyede, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşmüştü. Erdoğana Hamas hareketini Kuvay-ı Milliyeye benzettiği için teşekkür etmişti.

Ana Sayfaya Git