Suudi Arabistan'ın Filistin Büyükelçisi "ilk defa" Ramallah'ı ziyaret edecek

Suudi Arabistan'ın yakın zamanda Filistin'e atadığı Büyükelçi Nayif Bender es-Sudeyri, göreve gelmesinin ardından ilk defa işgal altındaki Batı Şeria'ya gidecek.

Haberler 25.09.2023 - 12:19 Son Güncelleme : 25.09.2023 - 12:22

Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) İcra Komitesi Genel Sekreteri Hüseyin eş-Şeyh, X sosyal medya platformundan yaptığı paylaşımda, Büyükelçi Sudeyrinin yakın zamanda Ramallaha gelerek Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbasa güven mektubunu sunacağını açıkladı.

Büyükelçinin ziyareti, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman ve İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahunun iki ülke arasında normalleşme anlaşması için yapılan görüşmelere ilişkin verdikleri olumlu mesajların ardından gerçekleşecek.

Bin Selman, yakın zamanda Fox televizyonuna verdiği röportajda, İsrail ile normalleşme anlaşmasına her geçen gün daha da yaklaştıklarını söylemişti. Netanyahu da Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu konuşmasında Suudi Arabistan ile tarihi bir anlaşmanın eşiğinde olduklarını dile getirmişti.

Suudi Arabistan, ABDnin arabuluculuğunda İsrail ile yürüttüğü normalleşme görüşmeleri sırasında tarihinde ilk defa Filistine büyükelçi atamıştı.

Suudi Arabistanlı Büyükelçi Nayif bin Bender es-Sudeyri, 12 Ağustosta güven mektubunu Ürdünün başkenti Ammandaki Filistin Büyükelçiliğinde Filistin Devlet Başkanı Diplomasi Müsteşarı Mecdi el-Halidiye teslim etmişti.

Suudi Arabistanın Filistine atadığı ilk büyükelçi Sudeyrinin tam yetkili olağanüstü büyükelçi ve aynı zamanda mukim olmayan Kudüs Başkonsolosu olarak görev yapacağı belirtilmişti.

İsrail ve Suudi Arabistanın herhangi bir diplomatik ilişkisi bulunmuyor. ABD yönetimi Bahreyn, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Fas ve Sudan ile İsrail arasında sağlanan normalleşme anlaşmalarında olduğu gibi Suudi Arabistanın da İsrail ile normalleşme anlaşması imzalaması için arabuluculuk yürütüyor.

Suudi Arabistanın, normalleşme için, İsrailden Filistin meselesine ilişkin somut adım atmasını istediği, ABDden de güvenlik teminatı ve sivil amaçlı nükleer güç talep ettiği aktarılıyor.

İsrailde aşırı sağcı isimlerin kritik görevlere geldiği, ülke tarihinin en sağ kabinesi diye tanımlanan hükümetin başındaki Netanyahunun ise Filistinlilere ilişkin taviz vermekte zorlanacağı değerlendiriliyor.

Ana Sayfaya Git