Irak’ta merkezi Bağdat yönetimi ile kuzeydeki bölgesel Kürt yönetimi arasında askeri görev alanı yetkisi nedeniyle başlayan gerginlik yeniden yükseldi. Geçtiğimiz hafta Kürt yönetimi temsilcileri ile Bağdat arasındaki müzakerelerden olumlu bir netice alınamamıştı.
Başbakan Nuri el Maliki, Kerkük sınırına gönderdiği Dicle Askeri Operasyon Gücü’nü çekeceğini söylemesine rağmen bunun gerçekleşmemesi ve bölgeye yeni asker takviyesi yapılması gerilimi yeniden tırmandırdı. Dün sabah saatlerinden itibaren Erbil’den hareket eden zırhlı askeri tabur Kerkük’e 10 kilometre uzaklıktaki Dibis bölgesine yerleşti.
ASKERİ TAKVİYE
Kürt bayrakları ile donatılmış yaklaşık 800 araçtan oluşan askeri konvoy, şehir merkezinden marşlar eşliğinde ve sloganlarla Kerkük’e doğru hareket etti. Askeri personel aracı, mayın tarama ve zırhlı arazi araçlarından oluşan birlik, 1. Savunma Peşmerge Gücü Birliğe dahil oldu.Kuzey Irak’ta KDP güçlerine bağlı tüm askeri ve Peşmerge birlikleri, gerilimin tırmanması üzerine Kerkük’e 20 kilometre uzaklıkta bulunan Pirdi’ye konuşlanmıştı.
KARDEŞİNDEN SONRA OĞLU
Merkezi Irak yönetimi ile Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi arasında merkezi yönetimin Kerkük’e yerleştirmek istediği ’Dicle Operasyon Birliği’ ile ilgili kriz nedeniyle Bölgesel Yönetimin Başkanı Mesut Barzani’nin kardeşinden sonra özel kuvvetlerin başında bulunan oğlunu da askeri birliği ile Kerkük’e gönderdiği belirtildi.
Mesut Barzani’nin başkanı olduğu Irak Kürdistan Demokrat Partisi’nin (IKDP) resmi yayın organı olan Kürdistan TV’de yer alan habere göre, Mesut Barzani’nin oğlu Mensur Barzani’nin başında olduğu ve bölgesel yönetimin özel kuvvetleri olarak bilinen Devrim Ordusu’nun dün Kerkük’e hareket ettiği belirtildi. Mansur Barzani’nin başında olduğu özel kuvvetlerin Kerkük’e gidişi sırasında bölge halkı tarafından Coşkuyla uğurlandığı belirtildi. Barzani, daha önce de kardeşi Sihat Barzani’nin başında olduğu ’Piştiwani’ isimli Peşmerge birliğini tank ve toplarla Kerkük yakınlarına göndermişti.
DİPLOMATİK GÖRÜŞMELER
Kürtler ve merkezi Irak yönetimi arasında Dicle Operasyon Birliği’nin Kerkük’e yerleştirilmesi konusunda çıkan kriz çözülemezken, uzun aradan sonra Süleymaniye’den Bağdat’a dönen Irak Devlet Başkanı Celal Talabani’nin sorunun diplomatik yollarla ve Irak Anayasası’na bağlı kalınması koşuluyla çözülmesi için girişimlere başladığı belirtildi. Kürtler’in sorunun çözümü için daha önce sunduğu öneriler Irak Başbakanı Nuri El Maliki tarafından kabul edilmeyince görüşmeler kesilmişti.
BARZANİ GÖRÜŞMELERİ
Öte yandan, Irak Meclis Sekreteri Muhammed Halidi tarafından yapılan açıklamada, Meclis Başkanı Usame Nuceyfi’nin, Mesut Barzani ile görüşmek üzere bugün akşam saatlerinde Erbil’e geleceği belirtildi.
Açıklamada, Meclis Başkanı Nuceyfi’nin Erbil ile Bağdat arasındaki gerilimin sona erdirilmesi için Barzani ile görüş alışverişinde bulunacağı kaydedildi.
Irak Meclis Başkanı Usame Nuceyfi, Erbil ile Bağdat arasındaki gerilimi sona erdirmek için 22 Kasım’da devreye girerek önce Bağdat’ta Irak Başbakanı Nuri el- Maliki, ardından da Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesut Barzani ile görüşmüştü. Görüşmelerin ardından Kürt yönetiminden bir heyet Bağdat’a giderek Savunma Bakanlığı yetkilileri ile bir araya gelmişti. 3 gün süren bir dizi toplantının ardından hazırlanan anlaşma metn,i Maliki tarafından reddedilince uzlaşma çabaları da sonuçsuz kalmıştı.
IRAK UÇAĞINA ATEŞ
Irak’ın Kerkük kenti yakınlarında konuşlanan Permerge kampını gözetlediği iddia edilen Irak ordusuna ait keşif uçağına Peşmergeler tarafından ateş açıldığı öne sürüldü. Peşmerge yetkililerinden edinilen bilgiye göre, dün akşam saatlerinde Kerkük’e 10 kilometre mesafedeki Peşmerge karargahı üzerinde keşif uçuşu yaptığı iddia edilen Irak ordusuna ait uçağa uyarı ateşi açıldı. Açılan ateşin ardından keşif uçağının bölgeden uzaklaştığı belirtildi.
IRAK HÜKÜMETİ SESSİZ
Irak hükümeti ile Irak Bölgesel Kürt Yönetimi arasındaki siyasi kriz, en son 16 Kasım’da Dicle Operasyon Gücü’nün Tuzhurmatu’da güvenliği üstlenmek istemesiyle doruğa çıkmış, Peşmerge gücü ile Irak ordusu karşı karşıya gelmişti. Taraflar arasındaki gerilimi sona erdirmek amacıyla Irak Meclis Başkanı Usame el Nuceyfi devreye girerek Irak Başbakanı Nuri Maliki ve Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Mesut Barzani ile görüşerek tarafları bir araya getirmişti. Taraflar arasında yapılan toplantılarda bir anlaşma metni üzerinde uzlaşılmasının ardından bölgede tansiyon düşmüştü. Ancak Maliki’nin uzlaşılan anlaşma metnini imzalamaması üzerine gerginlik yeniden tırmandı.