Trablus havalimanı bombalandı

Libya'da darbe teşebbüsünde bulunan emekli general Halife Hafter'e bağlı birlikler başkent Trablus'taki Uluslararası Mitiga Havalimanı'nı bombaladı.

Haberler 22.03.2015 - 01:38 Son Güncelleme : 22.03.2015 - 01:38

Trablustaki bombalanan havaalanında can kaybı olup olmadığı konusunda resmi kaynaklarca bir açıklama yapılmadı.

Havaalanı geçtiğimiz Kasım ayında yine general Haftere bağlı savaş uçakları tarafından bombalanmıştı.

Emekli general Halife Hafter’e bağlı güçlerin sözcüsü Muhammed Hicazi, Mitiga Havalimanı terör amaçlı kullanıldığı için savaş uçakları tarafından hedef alındı ifadelerini kullanmıştı.

Askeri kaynaklar, Fecr-i Libya güçlerinin başkent Trablusun güneyinde General Halife Haftere bağlı güçlerin saldırısını püskürttüğünü söyledi.

Trablus merkezli Milli Genel Kongre (MGK)ye bağlı Genel Kurmay Başkanlığı kaynaklarından alınan bilgiye göre, Fecr-i Libya güçleri başkentin 45 kilometre güneyindeki Aziziye bölgesinde Haftere bağlı güçlerin saldırısını püskürttü ve bölgeyi kontrolü altına aldı.

DİYALOG GÖRÜŞMELERİ

Libya’da gruplar arasındaki görüşmeler Fas’ta devam ediyor. İki meclis ve iki hükümetin olduğu ülkede taraflar meşruiyet konusunda uzlaşıya varamadı. Bu nedenle görüşmelerde hangi meclisin meşru olduğu konusuna girilmeyecek.

Tobruk’taki Temsilciler Meclisi’ni temsil eden heyetin Başkanı Ebubekir Buayra, meşruiyet üzerindeki anlaşmazlığın engel teşkil ettiğini söyledi.

MGK heyetine Başkanlık eden Salih Mahzun ise yaptığı açıklamada, Bu konu henüz netlik kazanmadı. Anayasa Mahkemesi, MGK’nın meşruiyeti temsil eden kurum olduğuna, Temsilciler Meclisi’nin ise geçersizliğine hükmetti ifadesini kullandı.

Mahzun, Libya krizinin çözüme kavuşturulması için taraflarla doğrudan müzakerelerin başlaması zorunlu dedi.

Salih Mahzun, Emekli General Halife Hafter’in IŞİD’le mücadele için uluslararası topluma silahlandırma çağrısı yapmasına ilişkin ise Uluslararası toplum, gerçek güçlerin kim olduğunu biliyor. Bunlar desteklenirse teröre karşı mücadele edilebilir. Bunlar da Libya’nın batısındaki güçlerdir şeklinde konuştu.

Görüşmeler izleyen BM Libya Özel Temsilcisi Bernandino Leon da, çatışmaların yeniden başlamasının görüşmelerin geleceğini olumsuz etkileyebileceğini söyledi.

İKİ ORDU, İKİ PARLAMENTO, İKİ HÜKÜMET

2011de Muammer Kaddafinin devrilmesinin ardından siyasi istikrarın sağlanamadığı Libya’da, 25 Haziranda düzenlenen seçimlerden sonra siyasi sahnede büyük değişiklikler oldu ve Libyada iki ordu, iki parlamento ve iki hükümet oluştu.

Kaddafinin devrilmesinden sonra Libyada ordu standartlarında bir askeri yapı kalmadı ve sahada farklı siyasi ajandaları olan birbirinden bağımsız silahlı milisler hâkim olmaya başladı.

Emekli general Halife Hafterin Zintan merkezli milis gruplarla Mayıs ayında başlattığı darbe girişimi, Trablus ve Misrata’daki silahlı gruplarla ortak hareket eden Trablus’taki merkezi yönetim tarafından engellenmişti.

Bu olayların ardından iki meclisin faaliyete geçtiği ülkede, Milli Genel Kongre’nin desteklediği Libya Şafağı (Fecr) Koalisyonu ile Tobruk Temsilciler Meclisi’nin destek verdiği Hafter’e bağlı Onur Operasyonu Koalisyonu arasındaki çatışmalar devam ediyor.

Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır