ABD Başkanı Trump, Beyaz Sarayda düzenlediği ve dua ile başlayan ilk kabine toplantısında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Trump, konuşmasının başında, Rusya ve Ukrayna ile önemli görüşmeler yaptığını kaydederek, Devlet Başkanı Zelenskiy cuma günü gelecek, bu artık kesinleşti ve bir anlaşma imzalayacağız, bu çok büyük bir anlaşma olacak. dedi.
Söz konusu anlaşmanın hem ABD hem de Ukraynanın lehine olacağını anlatan Trump, Ukrayna için de harika bir anlaşma çünkü bizi oraya götürüyorlar ve orada çalışacağız. Bu şekilde otomatik bir güvenlik sağlanmış olacak çünkü biz oradayken kimse bizim insanlarımızla uğraşamayacak. diye konuştu.
Trump, ABD olarak savaşın başından itibaren Ukrayna için 350 milyar dolar harcadıklarını ve bu parayı önceki Joe Biden yönetiminin geri istemeyi hiç düşünmediğini söyleyerek, Biz Ukraynada 350 milyar dolar harcadık, Avrupa 100 milyar dolar harcadı. Onlar paralarını geri aldı, biz ise almadık. Biz almaya hakkımız olan şeyi almak istiyoruz. şeklinde konuştu.
Rusyaya yaptırımların kaldırılması konusunun barış anlaşmasının müzakere başlıklarından biri olmadığını vurgulayan Trump, Şu an bu konu, anlaşmaların bir parçası değil, önce bir anlaşma yapıp yapamayacağımızı görmek istiyorum, sonra yapacağız. diyerek anlaşmadan sonra Rusya yaptırımlarının kalmasına yeşil ışık yaktı.
- Ukrayna NATOyu unutabilir
Ukraynanın artık NATOya giremeyeceğini söyleyen Trump, bu ülkenin NATO üyeliği hakkında, Size şunu söyleyebilirim ki NATOyu unutabilirsiniz; bence her şeyin başlamasının nedeni muhtemelen buydu. ifadelerini kullandı.
Ukraynanın güvenliğinin gelecekte nasıl sağlanacağı konusunda Avrupayı işaret eden Trump, (Ukraynaya) çok fazla güvenlik garantisi vermeyeceğim. Bunu Avrupaya yaptıracağız çünkü Avrupa onların kapı komşusu. Ukrayna ile nadir elementler açısından bir ortaklık kuracağız. dedi.
- AB, Amerikayı mahvetmek üzere kuruldu
Avrupa Birliği (AB) ülkelerine yüzde 25lik tarifeler getireceğini hatırlatan Trump, özellikle bugüne kadar ABden gelen arabalara gümrük vergisi uygulamadıklarını ifade etti.
Trump, ABnin kuruluş amacına ilişkin, Bakın, dürüst olalım, Avrupa Birliği, ABDyi mahvetmek için kuruldu. Amacı buydu ve bu konuda iyi iş çıkardılar. Ama şimdi ben başkanım, misilleme yapamazlar. diye konuştu.
- Gazzede sürecin devamı konusunda karar İsrailin
Gazzede ateşkesin ilk aşamasının sonuna gelindiği belirtilerek ikinci aşamaya ilişkin görüşünün sorulması üzerine, Trump, bu konudaki kararın İsraile ait olduğunu söyledi.
Trump, Gazzede ateşkesin ikinci aşaması konusunda ilerleme var mı? şeklindeki soruya, Bugün gelen 4 cesedi gördüğümde hayal kırıklığına uğradım. Bu konuda ne yapacağına İsrailin karar vermesi gerekecek. Birinci aşama sona eriyor, İsrail ne yapacağına karar vermek zorunda kalacak. yanıtını verdi.
- Biden, Bagram Üssünü çine terk etti
ABD Başkanı Trump, kendisinden sonra Biden döneminde birçok konuda işlerin kötüye gittiğini ve Afganistandan çekilme sürecinin de buna dahil olduğunu savundu.
Trump, (Afganistandan çekilme) Olayın ele alınış şekli çok kötüydü. (Taşınma işleminin) Bagram Hava Üssünden yapılması gerekirdi. Orada büyük çitleri olan ve kimsenin giremediği büyük bir üssümüz vardı. (Taşınma işleminin yapıldığı) Küçük yerel havaalanı yerine yüzlerce dönümlük bir alanınız vardı. Bu çok kötü idare edildi. şeklinde konuştu.
Bagram Hava Üssünün dünyadaki en büyük üslerden biri olduğunu ve Biden yönetiminin bu üssü çinin kontrolüne terk ettiğini savunan Trump, Dünyanın en büyük hava üslerinden biri olan Bagram Hava Üssüne sahip olacaktık. Biz oradan vazgeçtik ve şu anda orayı kimin işgal ettiğini biliyorsunuz: çin. Biden oradan vazgeçmişti, bu yüzden orayı elimizde tutacağız. ifadelerini kullandı.
- çin, Rusya, Ukrayna ve Orta Doğu ile iyi ilişkilerimiz olacak
Trump, başkan olduktan sonra birçok ülke ile ilişkileri düzelttiğini ve bunun zaman alsa da önemli olduğunu belirtti.
çinle rakip olduklarını anımsatan Trump, bununla beraber kendi başkanlığı döneminde Pekinle iyi ilişkilere sahip olacaklarına inandığını söyledi.
Trump, çinle iyi bir ilişkimiz olacak ama bizden faydalanamayacaklar. Biden ne yaptığını bilmiyordu. Bunu izlemek çok üzücüydü. çin, Rusya, Ukrayna ve Orta Doğu ile iyi ilişkilerimiz olacak. şeklinde konuştu.
Kanada için bir kez daha ABDnin 51. eyaleti diyen Trump, ABD savunması olmasa Kanadanın kendini savunabilecek bir ülke olmadığını savundu.