Tunus
Türkiye ile Tunus arasnda yaplan eitim alanndaki i birlii kapsamnda, 2013 ylndan bu yana ülkenin farkl ehirlerinde yer alan liselerde, MEB öretmenleri tarafndan Tunuslu örencilere Türk Dili ve Türk Kültürü dersleri veriliyor.
Toplam 11 öretmenin farkl okullarda verdii eitime yüzlerce örenci katlyor.
Türkiyenin Tunus Eitim Müaviri Prof. Dr. lyas Yavuz, Tunusta Türkçe eitimine ilikin AA muhabirine deerlendirmelerde bulundu.
Bir yl akn bir süredir Tunusta müavirlik yaptn söyleyen Yavuz, Tunus ile Türkiye arasnda Eylül 2011 tarihinde imzalanan Dostluk ve birlii Antlamasnn ardndan, Haziran 2013 tarihinde imzalanan Eitim ve Mesleki Eitim Alannda birlii Mutabakat saland. lk öretmenlerimiz bu mutabakatn ardndan 2013-2014 eitim ylnda Tunusa geldiler. diye konutu.
11 öretmen 10 farkl ehirde Türkçe dersi veriyor
Tunusta liselerde seçmeli ders olarak okutulan Türkçe dersine giren 11 öretmenin ülkenin dört bir yannda yer alan 10 farkl ehirde ders verdiini söyleyen Yavuz, Ülke genelinde 30 farkl lisede öretmenlerimiz 1500ün üzerinde lise örencisine ulayor. Türkçe ve Türk Kültürü dersi olarak lise örencilerinin seçmeli ders olarak katlabildikleri eitimde, Türkçe eitiminin yan sra Türk kültürünü örencilerimize aktarma frsat buluyoruz. dedi.
Liselerin yan sra Tunus üniversitelerinde ders veren 3 Türk okutmann olduunu kaydeden Yavuz, Zeytune Üniversitesi, Tunus Üniversitesi, Mennuba Üniversitesi ve Kartaca Üniversitesinde 1200 civarnda üniversite talebesi Türkçe derslerine katlyor. Türkçe eitiminin yannda çeitli faaliyetler ile örencilerimize Türk kültürünü ve Türkiyeyi tantyoruz. ifadelerini kulland.
Tunusta ülkemi temsil etmekten dolay mutluyum
Tunusta 2017den bu yana Türkçe dersi veren öretmenlerden Mete Sungur ise, Tunuslu örencilerine Türkiyeyi anlatma frsat bulduu için çok mutlu olduunu söyledi.
Öretmen olarak örencilerinin Türkiyeye olan yakn ilgisine ahit olduunu vurgulayan Sungur, Tunus okullarnda örenciler yabanclardan dil dersi alma ansna sahip olduklar için Türkçe diline ayr bir önem veriyorlar. Dier yabanc dil derslerini Tunuslu öretmenler verirken Türkçeyi Türk öretmenlerden örenmeleri onlara daha cazip geliyor. diye konutu.
Örencilerin Türkçeye ilgisinden dolay derslerin elenceli geçtiini kaydeden Sungur, Örencilerimiz ile ortak dilimiz sadece Türkçe. Bu yüzden örenciler genelde Türkçe ark ve Türk dizilerinden örendikleri kelimeleri derste kullanmaya çalyorlar. Bu hem derse elence katyor hem de örencilerin Türkçe örenme sürecini hzlandryor. dedi.
Tunusta, Türkçe örenimine rabet çok fazla
Tunus Milli Eitim Bakanl ile beraber yürütülen eitime ülkenin her yerinden talep olduuna dikkat çeken Yavuz, Türkçeye örenciler tarafndan çok fazla rabet var, birçok farkl ehir ve liseden sürekli yeni talepler gelmekte. Bu talepleri yerine getirebilmek için hem bakanlmzla hem de Tunus Eitim Bakanl yetkilileri ile sürekli irtibat halindeyiz. görüünü paylat.
Türkçe ve Türk Kültürü dersini alan örencilerin Türkiyeye kar tutumlarnn olumlu yönde etkilendiini belirten Yavuz, sözlerine u ekilde devam etti:
Türkçe eitimi alan örencilerimizin ülkemize ve kültürümüze çok büyük bir sevgi ve hayranlkla yaklamlarn görmek bizi ziyadesiyle memnun ediyor. Bu sevgiye ahit olmaktan dolay ülkem adna gurur duyuyorum.
Birçok örencimiz Türk üniversitelerinden kabul ald
Müavirlik olarak Türkiyede eitim almak isteyen Tunuslu örencilere rehberlik hizmeti verdiklerini belirten Yavuz, Yaz aylar boyunca hem öretmenlerimize hem de müavirliimize örenci ve velilerden Türkiyede eitim görmekle ilgili youn talep geliyor. Müavirlik olarak bu taleplere cevap vermek için titizlikle rehberlik hizmeti verdik velilerimize. Yaplan bu çalmalar neticesinde çok sayda örencimizin ülkemizdeki üniversitelerden kabul almas ve ülkemizi tercih etmeleri bizleri son derece mutlu etti. diye konutu.
Arapça örenmek isteyen Türk örencilere çarda bulunan Yavuz, u ekilde konutu:
Buradan ülkemizde Arapça eitimi yapan lise ve üniversite örencilerine çarda bulunmak istiyorum; Arapçanz gelitirmek ve pratik yapmak için Tunusta uygun ortam ve frsatlar var. Hem kurumsal, hem de bireysel olarak burada staj ve pratik yapmak isteyenler bizimle irtibata geçebilir. Bu konuda müavirlik olarak her türlü destei veriyoruz.
Türk Kültürü Tantm Günleri etkinlikleri
Verilen Türkçe eitimi kapsamnda çeitli kültürel etkinlik yapma frsat yakaladklarn vurgulayan Yavuz, Okullarmzda verdiimiz eitimin yan sra Türkçe ve Türk Kültürü tantm programlar düzenliyoruz. Bu kapsamda geçen yl Kasm aynda Tunusun en gözde okullarndan Aryana Pilot Lisesinde Türk Kültürü Tantm Günleri adyla bir etkinlik düzenledik. Tunusta ilk defa bir ortaöretim kurumunda böyle bir tantm program yaplm oldu. Programda, Tematik Sergi - Kayseri balyla Kayseriye ait yöresel el sanatlar ile ülkemizi tantc tablolar, kitaplar ve broürler sergilendi. ifadelerini kulland.
Düzenledikleri etkinliklerde katlmclarn Türkiyenin geleneksel lezzetlerini tatma frsat bulduunu kaydeden Yavuz, sözlerini u ekilde tamamlad:
Etkinliklerimizi sadece Tunusta deil Türkiyede de yürütüyoruz. Bu kapsamda aralk aynda Türkiyeye Türkçe öretmenleri ile beraber 50 örencimizi gönderdik. Gençlik ve Spor Bakanlmzn desteiyle gerçekletirdiimiz programda örenciler birçok Türk kurumunu yerinde ziyaret etme frsat buldu. Türkçelerini gelitirme frsat bulan örencilerimiz bu gezi kapsamnda birçok turistik mekann da ziyaret etti.