'Türk Seddi'nde sona gelindi

TÜRKİYE ile Suriye arasındaki 911 kilometrelik sınır hattının 781 kilometresi, her biri 7 ton ağırlığında olan 2 metre genişliğinde ve 3 metre yüksekliğindeki modüler beton blokların birleştirilmesiyle oluşturulan duvarla kapatıldı.

Haberler 19.12.2017 - 09:34 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Suriye iç savann balamasyla birlikte gözlerin çevrildii Suriye snrnn Türkiyeye yakn baz bölgelerinde terör örgütü DEA ve PYDnin kontrolü salamas, kaçakçlk ve kaçak geçilerin yaanmas üzerine Milli Savunma Bakanl ve Türk Silahl Kuvvetleri yeni önlemler almak üzere çalma balatt. Öncelikli olarak tel örgülerin güçlendirildii snr hattna hendekler kazld ve termal kameralar ile yaplan izlenip, zrhl araçlarla devriye görevi yapan askerler tarafndan kontrol edildi. 2015 ylnda snrn daha güvenli hale getirilmesi için Fiziki Güvenlik Sistemi uygulamas balatld. Uygulama kapsamnda snr hattna; akordiyon, kafes teller yapld, hendekler kazld, gözetleme kuleleri yenilendi ve kritik bölgeler aydnlatld. Bunun yan sra öncelik terör örgütünün tehdit oluturduu bölgeler olmak üzere 911 kilometrelik snrn tamamnn modüler beton bloklarn birletirilmesiyle oluturulacak duvarla kapatlmas için harekete geçildi.

Milli Savunma Bakanl ve TSKnn ald kararn ardndan TOK ve çeitli firmalar tarafndan 14 ayr bölgede 2 metre geniliinde 3 metre yüksekliinde her biri 7 ton arlnda beton bloklarn üretimine baland. Üretimi tamamlanan seyyar beton bloklarn yan yana dizilmesiyle oluturulan duvar, snr hattnn güvenli hale gelmesini salad.

781 KLOMETRE DUVARLA KAPATILDI

911 kilometrelik snr hattnn u ana kadar 781 kilometrelik bölümü beton bloklarla örülen duvarla kapatld. Snr hattnn kalan 130 kilometrelik ksmnn ise 2018 ylnn ilkbaharna kadar bitirilmesi hedefleniyor. Yapm tamamlanan bölgelerde kilometrelerce uzayan duvar yörede ise Türk Seddi olarak adlandrlyor. Tamamlannca çin Seddi ve Amerika ile Meksika snrndaki duvarlarn ardndan dünyann en uzun üçüncü duvar olma özelliine tayacak olan Türk Seddi, dümana da korku veriyor. Snr kapatan 3 metre yüksekliindeki duvarn üzerine de alnan önlemlere ramen trmanmak isteyenlere kar 60 santimetre yüksekliinde jiletli tel çekildi.

SINIRIN YARISI AYDINLATILDI

Snr hattnda herhangi bir olumsuzluk yaanmamas için hayata konulan uygulama kapsamnda u ana kadar 262 kilometre kafes tel yapld. Snr hattnn ayrca geceleri olas kaçakçlk, kaçak geçi ve terörist saldrlara kar da kritik olarak belirlenen bölgelere öncelik verilerek u ana kadar 472 kilometrelik ksmna aydnlatma sistemi kuruldu. Böylece snr hatt geceler gündüze dönütürüldü. Snr hattnda ayrca askerlerin görev yapt nöbetçi kule ve kulübe says artrlrken, yeni yaplan kule ve kulübelerin rokete dayankl ekilde güçlendirildi.

SINIR 24 SAAT ZLENYOR

Türk Seddi ile güçlendirilen snr hattnda görev yapan Mehmetçikler, 24 saat gözlerini krpmadan eli tetikte nöbet tutuyor. Kule ve kulübelerde snr hattn dürbün ve termal kameralar ile gözetleyen hudut birlikleri ayrca nsansz Hava Araçlar ve dronelardan de yararlanyor. Teknolojik cihazlar ile önlem alan asker ayrca snrda, 360 derece görüntü kayd alnabilen zrhl muharebe aracyla snr hattn seyir halinde gözetliyor. Snrda buna ek olarak askerler, patlayc ve uyuturucu konusunda eitimli köpekler ile yaya olarak da devriye görevi yapyor.

KAçAKçILIK VE KAçAK GEç SONA ERD

ç savan balamasyla Suriyeden Türkiyeye at, araç ve srtla yaplan kaçakçlk da Türk Seddi ad verilen modüler beton duvar uygulamasnn hayata geçmesiyle neredeyse tamamen bitti. Uygulama ile snr hattndan kaçak olarak Türkiye veya Suriye tarafna geçmek isteyenler de engellendi.

Ana Sayfaya Git