Türkiye-Afrika Ortaklık Zirvesi, Afrika'nın Türkiye'ye güvenini ortaya koyuyor

Kongo Demokratik Cumhuriyeti Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Christophe Lutundula Apala Pen'apala, 3. Türkiye-Afrika Ortaklık Zirvesi'ne Afrika'dan yoğun katılımın, kıta ülkelerinin Türkiye'ye güvendiğinin göstergesi olduğunu söyledi.

Haberler 18.12.2021 - 12:00 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Dakar

Afrika Birlii Dönem Bakan Kongo Demokratik Cumhuriyetinin Babakan Yardmcs Penapala, 3. Türkiye-Afrika Ortaklk Zirvesi Dileri Bakanlar Toplantsnn açlnda konutu.

Penapala, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgnnn dünyann her yerinde ykc etkilere neden olduunu özellikle Afrika ülkelerinin salgndan büyük ölçüde etkilendiini dile getirdi.

Böyle bir ortamda bu kadar geni katlml bir zirve düzenlemenin kolay olmadna vurgu yapan Penapala, scak karlama için muhataplarna teekkür etti.

Penapala, 16 devlet ve hükümet bakannn yan sra 26s dileri bakan olmak üzere 102 Afrikal bakann zirveye katlmna iaret ederek Bu yüksek katlm Afrikann Türkiyeye güvendiinin göstergesidir. Afrikann Türk halkna güvendiinin göstergesidir. Afrikann da Türkiye ile i birliinden faydalandnn göstergesidir. dedi.

Türkiyenin son yllarda Afrikadaki diplomatik misyon saysn artrdna vurgu yapan Penapala, ayn ekilde Türkiye ile Afrika arasndaki ticaret hacminin de arttn dile getirdi.

Penapala, Afrikada sanayileme, eitim, genç ve kadnlarn durumu, salk, tarm, altyap gibi konularn öncelikli olduuna vurgu yapt.

Özellikle sanayilemenin bu konu balklar arasnda en büyük öneme sahip olduunun altn çizen Penapala, ktann stratejik ortaklarnn bu öncelii dikkate almas gerektiini kaydetti.

Penapala, yarn sona erecek zirvenin çok verimli geçeceine ve alnacak tüm kararlarn kazan-kazan ilkesine dayanacana inandklarn sözlerine ekledi.

Zorluklara ramen Afrika kararl

Afrika Birlii Ticaret ve Sanayi Komiseri Albert Muchanga da zirvenin salgna ramen yüz yüze yaplmasnn önemine deindi.

Muchanga, Toplanmamz son derece ilginç bir dönemde gerçekleiyor. Burada sizi görmek ve bu toplanty yapmak çok güzel ve önemli. Bu bakanlar toplants tüm engellere ramen fiziksel biçimde yaplyor. dedi.

Türkiye ve Afrika ülkeleri arasnda güçlü ve dostane ilikiler olduuna dikkati çeken Muchanga, Tüm zorluklara ramen Afrikann kararl olduunu belirtmek istiyorum. Kovid-19 salgnna kar tüm çabalarmz sürdüreceiz. Kimse bu salgna kar yalnz kalmamal, herkes alana kadar güvende olamayz. Bu nedenle alarn temin edilmesi ve gönderilmesi art. eklinde konutu.

Muchanga, yarn bir araya gelecek liderlerin 5 yllk eylem plann gözden geçireceine iaret ederek Afrika ile Türkiyenin i birliini kazan-kazan ilkesiyle sürdüreceini kaydetti.

Ana Sayfaya Git