Türkiye'den AB'nin onayladığı 'Stratejik Pusula' belgesine tepki

Dışişleri Bakanlığından AB'nin "Stratejik Pusula" belgesine ilişkin, "Bu belgenin AB'yi Doğu Akdeniz'de, çözümlerin değil, sorunların parçası yapacağı ve doğru stratejilere taşımayacağı aşikardır." ifadesi kullanıldı.

Haberler 23.03.2022 - 02:28 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Ankara

Dileri Bakanl, yapt yazl açklamada, ABnin Stratejik Pusula balkl belgesinin dün AB D likiler Konseyinde onaylandnn örenildii kaydedildi.

Açklamada, belgenin özellikle Türkiyeye atfta bulunulan Dou Akdeniz bölümünün, Türkiyenin ve Kbrs Türklerinin bu denizdeki haklarn yok sayan ve maksimalist deniz yetki alan iddialar bulunan iki AB üyesi tarafndan ABye dikte ettirildii, bu haliyle uluslararas hukuka, teamüle ve hatta ABnin kendi müktesebatna aykr ve gerçeklikten kopuk olduunun görüldüü vurgulanarak, unlar kaydedildi:

Bu anlayla doru yönü göstermekten aarak pusula olmaktan çkan belgeyi stratejik olarak görebilmek de güçtür. Bu belgenin AByi Dou Akdenizde, çözümlerin deil, sorunlarn parças yapaca ve doru stratejilere tamayaca aikardr.

Son günlerde yaanan gelimeler göz önüne alndnda, belgenin gerçekleri ve dorular bu ekilde skalam olmas ve tam üyelik aday olan bir NATO Müttefikini bu denli s bir bakla ele almas AB için bir vizyonsuzluk ve talihsizliktir.

AB, operasyonel savunma rehberi niteliindeki Stratejik Pusulasn kabul etti

AB D likiler ve Güvenlik Politikas Yüksek Temsilcisi Josep Borrellin hazrlad Stratejik Pusula tasla, 4 ana unsuru içeriyor. Bunlar, ABnin kriz yönetimindeki rolünü güçlendirmek, savunma kabiliyetlerinin gelitirilmesi, krizlere mukavemet göstermesinin salanmas ve üçüncü ülkelerle ortaklklar kurulmas olarak sralanyor.

Konseyin açklamasna göre belge, ABnin krizlerde kararl hareket etmek ve güvenliini gelitirmek için net bir uygulama takvimi ile somut ve eyleme geçirilebilir önerilerde bulunuyor.

Ana Sayfaya Git