Türkiye’ye destek teşekkürü

Yeni Zelanda'daki terör saldırısında şehit olan Türk vatandaşı Zekeriya Tuyan'ın Singapurlu eşi Hamimah Tuyan, saldırının failinin ömür boyu hapis cezası almasının ardından, "Şimdiye kadar verdikleri destek için Türk halkına teşekkür ediyorum." dedi.

Haberler 03.09.2020 - 10:38 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Yeni Zelandann Christchurch kentinde iki camiye düzenlenen, 51 kiinin öldüü, 40 kiinin yaraland terör saldrsnda ehit olan Türk vatanda Zekeriya Tuyann Singapurlu ei Hamimah Tuyan, saldrnn faili terörist Brenton Tarrantn ömür boyu hapis cezas almasnn ardndan, imdiye kadar verdikleri destek için Türk halkna teekkür ediyorum. dedi.

AA muhabirine konuan Tuyan, terörist Tarranta verilen cezay deerlendirdi, mahkeme sürecinde yaadklarn anlatt.

Tuyan, teröriste verilen ömür boyu hapis cezasn yerinde bulduunu dile getirerek Hamdolsun Allaha adalet yerini buldu. Bu neticeyi almak için uzun zamandr dua ediyorduk. eklinde konutu.

Verilen cezayla Yeni Zelandada tarih yazldn vurgulayan Tuyan, artl tahliye olmadan ömür boyu hapis cezas ülkede ilk defa birine verilmi oldu. O terörist, iledii suça karlk bunu hak etmiti. ifadelerini kulland.

Hamimah Tuyan, hiçbir cezann ehit yaknlar ve yarallarn acsn dindiremeyeceinin altn çizdi ve bu tür aclarn bir daha yaanmamas için tüm dünyann slamofobiye kar ortak hareket etmesi gerektiini kaydetti.

Erturul Beyin dizideki karakteri Zekeriya ile uyuuyordu

Geçen ay terörist Tarrantn ceza durumasnda mahkeme salonunda yapt konumasnda Tuyan, ehit einden bahsederken O benim için bir Erturuldu. demiti.

Tuyan, eini Dirili Erturul dizisindeki Erturul Bey karakterine benzetmesine ilikin, Erturul Beyin dizideki karakteri, gücü, vefas, samimiyeti ve inanc tamamen eim Zekeriya ile uyuuyordu. O zamanlar dizi yakn çevremizde popülerdi. çocuklarm da babalarn Erturul Beye benzetiyordu. ifadesini kulland.

Bu süreçte Türkiye ve Türk halkndan büyük destek aldklarn vurgulayan Tuyan, Mahkemedeki konumamda Erturul vurgusunu özellikle yaptm çünkü Türk halknn imdiye kadar bize gösterdii destee teekkür etmek istedim. Özellikle Ankarada eimin cenazesine katlanlara ükran borçluyum. imdiye kadar verdikleri destek için Türk halkna teekkür ediyorum. dedi.

Eimin sesi olacam

Hamimah Tuyan, Christchurch saldrsnn kurban yaknlarndan biri olarak bu olay asla dünyann gündeminden düürmeyeceklerini belirterek Bundan sonra eimin sesi olup mücadelesini sürdüreceim. diye konutu.

Geçen ay Christchurch Yüksek Mahkemesinde görülen terörist Tarrantn ceza durumasnda konuma yapan Tuyan, teröriste hitaben, Kim, bir cana kymayan veya yeryüzünde bozgunculuk çkarmayan bir kiiyi öldürürse, bütün insanlar öldürmü gibi olur. ayetini okumu ve Sen 51 kiiyi öldürdün. Onlardan geride, sevdikleriyle beraber olamamann cezasna katlanmak zorunda kalan 34 e, 92 çocuk ve 100ün üzerinde karde kald. ifadelerini kullanmt.

Tuyan, ehit einden bahsederken, O benim için bir imam, bir koruyucu, elendirici, problem çözücü, huzur verici, en iyi arkada ve yaknlarmn söylememi istedii üzere bir Erturuldu. demiti.

Christchurch kentindeki Nur ve Linwood camilerine cuma namaz srasnda düzenlenen terör saldrlarnda bacandan ve srtndan ald kurunla ar yaralanan 46 yandaki Zekeriya Tuyan, Christchurch Hastanesinde 18 ameliyat geçirmiti.

Tuyan, 48 günlük mücadelesinin ardndan hastanede hayatn kaybetmiti.

Yeni Zelanda tarihindeki en ar ceza

15 Mart 2019da Christchurch kentindeki iki camiye düzenledii silahl saldrda 51 kiiyi ehit eden, 40 kiiyi yaralayan terörist Brenton Tarrant, 27 Austostaki karar durumasnda, 51 cinayet, 40 ayr cinayete teebbüs ve terörizm suçundan hüküm giyerek artl tahliye olmakszn ömür boyu hapis cezasna çarptrlmt.

Ceza durumasnda savunmasn kendi yapmamay tercih eden Tarrantn ifadesi, avukat araclyla okunmutu.

Hakim Cameron Mander, karar açklamadan önce terörist Tarranta hitaben, Sen merhametsizsin. Yarallarn cannn balanma feryadn bile dinlemedin. Ölene kadar tutuklu kalsan bile sana verilen ceza, gerekliliini yerine getirmeyecektir. demiti.

Terörist Tarrantn cezas, Yeni Zelandada imdiye kadar bir suçluya verilmi en ar ceza olarak tarihe geçti.

Ana Sayfaya Git