Üç koldan musul harekatı

Irak'ın Musul kentinin batı yakasını terör örgütü DEAŞ'tan kurtarmaya yönelik operasyonun başladığı bildirildi.

Haberler 20.02.2017 - 09:38 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Irak ordusu, Musulun batsnn terör örgütü DEAn elinden alnmas için operasyon balatt.

Irak güçleri geçen ay Musulun dousunda kontrolü salamt ancak kentin bats halen DEAn elinde. Iraktan yaplan açklamaya göre, üç cepheden süren operasyonda üç köy daha kurtarld.

Operasyonun baladn Irak Babakan Haydar el badi açklad. AAnn haberine göre badi, Musulda önceliklerinin toprak deil, insanlarn kurtarlmas olduunu belirtti.

Musul Operasyonlar Komutan Abdulemir Yarullah, Irakn yar resmi devlet televizyonuna yapt açklamada, Federal polis güçleri, kentin güneyinde yer alan El Kafur, El Cemasa ve El Akreb köylerinde kontrolü salad dedi. Yarullah, Musul ile Badat arasndaki önemli yol kavann da güvenlik güçlerinin kontrolüne geçtiini söyledi.

Operasyona kentin güney bölgesinden katlan federal polis güçlerinin, bat yakasnda yer alan Musul Uluslararas Havalimanna sadece birkaç kilometre mesafede bulunduu kaydedildi.

DAHA ÖNCE DE Üç KÖY KURTARILMITI

Musulun bat yakasnn DEAtan geri alnmas için balatlan operasyonda güvenlik güçleri daha önce de üç köy ve bir elektrik santralinde kontrolü salamt. Irak Savunma Bakanlna bal Sava Medya A tarafndan yaplan yazlan açklamada, Irak ordusuna bal 16nc Tugay ve federal polis gücü, Badat-Musul yolu üzerinde yer alan Bahira ve Azibe köyleri ile Musul-Hammam el-Alil kasabas arasndaki El-Lezake köyünde kontrolü salad ifadelerine yer verilmiti. Irak ordusunda görevli Yüzba Naif ez-Zubeydi de AA muhabirine, Federal polis güçleri, Musulun batsnda yer alan Azibe köyü yaknlarndaki elektrik santralini terör örgütü DEAn elinden ald demiti.

Musulun bat yakasna doru ilerleme kaydeden Irak güvenlik güçleri ile DEA militanlar arasnda iddetli çatmalarn yaandn aktaran Zubeydi, uluslararas koalisyon güçlerinin salad hava desteiyle üstünlük kazanldn kaydetti.

Üç CEPHEDEN LERLYORLAR

AAya konuan Irak Ortak Operasyonlar Komutanl Sözcüsü Yahya Resul, Sabahn erken saatlerinde balayan operasyonda, Irak ordusu kuzeyden, federal polis güçleri hem kuzey hem de güneyden, Hadi abi güçleri ise bat cephesinden ilerleme kaydediyor dedi.

YOUN çATIMALAR YAANIYOR

Öte yandan Musul Operasyonlar Komutan Abdulemir Yarullah yapt yazl açklamada, Operasyona katlan güçler, verilen talimatlar dorultusunda ilerleme kaydedecek. Musulun batsnn geri alnmas için Irak ordusu, federal polis gücü ve Hadi abi youn bir çatma içerisinde ifadelerini kulland.

Irak Babakan badi, 17 Ekim 2016da balatlan Musul operasyonunda 24 Ocak itibaryla kentin dou bölgesinin tamamnn DEAtan kurtarldn açklamt.

SVLLER OPERASYONU ZORLATIRABLR

Askeri ve idari yetkililer kentin batsna yaplacak operasyonun, dar sokaklar ve bölgede yaayan yaklak 750 bin sivil göz önüne alndnda daha çetin geçeceini öngörüyor.

MUSULUN BATISINDAK SVLLLERN DURUMU

Birlemi Milletler Irak Yardm Misyonundan (UNAMI) dün yaplan açklamada, Musul kentinin batsnda, dükkanlarn kapal olmas, hayat pahall ve içme suyu ktl nedeniyle on binlerce sivilin durumunun kötüye gittii bildirilmiti.

Iraktaki nsani Yardm Koordinatörü Lise Grande de bölgede durumun endie verici olduunu belirterek, Aratrmalar, halkn u an büyük bir sorun yaadn, anne ve babalarn çocuklarn doyurmak ve evlerini stmak için büyük çaba harcadn gösteriyor deerlendirmesini yapt.

Grande, operasyonlar srasnda on binler ya da yüz binlerce sivilin, bir süre kuatma altnda tutulabileceine ve bölgeden kaçlarn olabileceine iaret ederek; sivillerin kurtarlmasnn en öncelikli meselelerden biri olduunu bildirdi.

Iraktan son dakika açklamas... Musulda DEAtan 3 köy daha alnd

DEA KOMUTANI ÖLDÜRÜLDÜ

Öte yandan DEA ile Musulun Türkmenlerin younlukta olduu Telafer ilçesini kuatan Hadi abi güçleri arasnda çkan çatmada, terör örgütünün kentteki sözde tabur komutannn öldürüldüü bildirildi.

Irak ordusunda üstemen Nayif el-Zubeydi, AA muhabirine yapt açklamada, DEAn, kentin batsndaki Telafer ilçesi yaknnda konulanan Hadi abi güçlerine saldr düzenlediini belirtti.

Zubeydi, saldry püskürten Hadi abi milislerinin, örgütün kentteki sözde tabur komutan Irak vatanda Ebu Ömer el-Musulliyi öldürdüünü aktard.

Hadi abi yetkililerinden Mehdi Hüseyin ed-Deraci, DEAn Telaferde Hadi abi güçlerine saldrmas sonucu çkan çatmalarda 44 DEA militan ile 15 Hadi abi gücünün öldüünü duyurmutu.

Ana Sayfaya Git