Filipinler Devlet Başkanlığı Ofisinden yapılan açıklamaya göre, Vietnamın Manila Büyükelçisi Hoang Huy çungun veda ziyaretinde, Marcos, olası bir deniz anlaşmasının iki Güneydoğu Asya ülkesi arasındaki ilişkilerin çok önemli bir parçası olacağını vurguladı.
Filipinler ve Vietnam arasında imzalanması beklenen anlaşma için yapılacak görüşmelerin arifesinde Marcos, söz konusu anlaşmanın Güney çin Denizinde karşı karşıya kaldıkları sorunlar bağlamında bir istikrar unsuru olacağını belirtti.
Marcos, iki ülkenin de karşılıklı çıkarları gözeten sağlam bir anlayışa sahip olmasının, Güney çin Denizindeki anlaşmazlıklarda ortak zorluklarla yüzleşmeyi kolaylaştırdığını söyledi.
çung da Filipinler yönetimine, Batı Filipin Denizindeki ortak çıkarlar noktasındaki işbirliği ve ülke sularındaki olayları önlemesi nedeniyle teşekkür etti.
çin ve Filipinlerin sahil güvenlik ekipleri, İkinci Thomas Sığı olarak bilinen ihtilaflı alanlar arasındaki resifin yakınında karşı karşıya gelmiş, çin sahil güvenlik botları, Filipinlerin resifteki askerlerine gıda, su ve yakıt taşıyan iki botundan birinin yanaşmasına izin vermemiş ve tazyikli su sıkmıştı.
Resifte bulunan Filipinlere ait savaş gemisinin bölgede yasa dışı bulunduğunu kaydeden çin Sahil Güvenliği, 7 Ağustosta, geminin geri çekilerek resifin orijinal haline getirilmesini talep etmişti.
Filipinler ise 8 Ağustosta, Güney çin Denizinde iki ülke arasında tartışmalı resifte karaya oturmuş savaş gemisini geri çekmesi uyarısında bulunan çinin talebini reddetmişti.
- Güney çin Denizi anlaşmazlığı
Güney çin Denizi, kıyıdaş ülkelerin İkinci Dünya Savaşının ardından bağımsızlıklarını kazanmasından bu yana egemenlik ihtilaflarına konu oluyor.
çin, ilk kez 1947de yayımladığı haritayla Güney çin Denizinin yüzde 80inde egemenlik iddiasında bulunuyor. Filipinler, Vietnam, Brunei ve Malezya gibi kıyı komşusu ülkeler de bölgede hak iddia ediyor.
Başta Paracel ve Spratly Adaları olmak üzere bölgedeki adacık, resif, kayalık ve deniz bentleri üzerindeki egemenlik ihtilafları zaman zaman çin ile diğer ülkeler arasında gerginliklere yol açıyor.
çinin bölgedeki ihtilaflı adalarda askeri üsler inşa etmesi ve sivil gemi filolarını uzun süreli bulundurmasına bölge ülkelerinin yanı sıra ABD de karşı çıkıyor.