Viyana YEE Müdürü Ayşe Yorulmaz, programın açılışında yaptığı konuşmada, dil, düşünce ve edebiyat dergisi Telvenin edebiyat buluşmaları Viyana programını kurumun konferans salonunda düzenlemekten duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
Yorulmaz, Yurt dışında büyümüş ve Türkoloji mezunu biri olarak yurt dışında yaşan Türklerin her iki kültürü de bilerek, edebiyat ve düşünce çalışmalarında yer almalarının bizi ziyadesiyle memnun ettiğini belirtmek isterim. Türk edebiyatının sadece Türkiye sınırları içerisinde yapılmadığını, yurt dışında yaşayan vatandaş ve soydaşlarımızın da bu konuda eserler vermeye devam ettiğini görmek mutluluk vericidir. dedi.
Programda konuşan Telve dergisi Editörü Ali Işık da derginin kurulum aşaması, bu zamana kadarki serüveni ve içeriğine ilişkin bilgi verdi.
Işık, YTBnin önemli çalışma alanlarından biri olan Türkçenin öğretilmesi ve yaygınlaştırılması kapsamında Mayıs 2020de derginin serüvenine başladığını söyledi.
Türkçeyi öğretmenin tek başına yeterli olmadığını, öğrenilen dilin edebiyat aracılığıyla derinleştirilmesinin hedeflendiğini ifade eden Işık, dergiyi yayımlarken iki önemli ilke belirlediklerini, diaspora Türk edebiyatını öne çıkartmayı amaçlayan dergide Türkiyeden herhangi bir yazara yer verilmeyeceğini, tamamen Avrupada yaşayan Türklerin fikir ürünlerinin yer almasının kararlaştırıldığını anlattı.
Işık, ikinci olarak dergide Türkiye ile alakalı konulardan ziyade yazarların yaşadıkları ülkelere yönelik çalışmalara yer verilmesinin benimsendiğini aktardı.
Yurt dışında 10 ülkeden yazarın deneme, şiir, öykü gibi çalışmalarının yer aldığını kaydeden Işık 10uncu sayının edebiyat severlerle buluştuğunu dile getirdi.
Telve yazarları, derginin edebiyat alanındaki çalışmalara sağladığı katkıları davetlilerle paylaştı. Yazarlar derginin önceki sayılarında yayımlanmış şiirleri de edebiyatseverlere okudu.
Programda Avusturya, Almanya gibi ülkelerde üniversite eğitimi almış Türklerin YTB bünyesinde uzman olarak çalışabilme imkanı hakkında bilgi de verildi.