Van Yüzüncü Yl Üniversitesi (YYÜ) Veteriner Fakültesi Öretim Üyesi Doç. Dr. Lokman Aslan, bölgede herhangi bir nedenden yaralanm ya da aciz dümü yaban hayvanlarn tedavi ederek doal yaam alanlarna brakyor.
Bilinçsiz avclarn hedefi olan, yeterince beslenemedii için bitkin düen, yuvasndan düerek yaralanan yüzlerce yaban hayvan, ayn zamanda YYÜ bünyesinde Yaban Hayvanlarn Koruma ve Rehabilitasyon Merkezi kurulmasna öncülük eden Aslan sayesinde, salna kavuuyor.
Küçükken ailesinin koyunlarna baktn, rahatszlanarak ölen hayvanlara çok üzüldüünü anlatan Aslan, bunlarn etkisinde kalarak veteriner olmaya karar verdiini söyledi.
Veteriner hekimliin topluma salad yararlar, meslee girdikten sonra daha iyi anladn belirten Aslan, Temiz bir çevre, salkl hayvan, huzurlu insan üçlüsü olmadan doa olmaz. dedi.
- Siyah akbabay ilk kez görüyordum
Türkiyede yaban hayvanlar veteriner hekimlii ve yaban hayat kavramlarnn yeni yeni olutuu dönemde, hayvan hastanesine ölmek üzere olan bir siyah akbaba getirildiini ifade eden Aslan, Siyah akbabay ilk kez görüyordum. Kimse sahip çkmaynca biz bakmn üstlendik. Tedavisini de yaparak hayata döndürdük. diye konutu.
Aslan, öyle devam etti:
Bu konuda aratrma yaparak yaban hayatna daha faydal olacamza inandm. Hekimliin üretime dayal bir meslek olmad, çevrenin, yaban hayatnn zincir halkalarnn hepsinin birbirinden önemli olduu kanaatine vardm. Yaban hayvanlaryla ilgilenme yolunu seçtim. Gönüllü olarak 5 yl bu ii yaptm. Ancak tek bana bu hizmetlerin yaplamayacan gördükten sonra YYÜ Yaban Hayvanlar Koruma Rehabilitasyon Merkezini kurarak kurumsallamasn saladk. Bölge genelinde kaçak avclkla yaralanan, hastalanan, yuvadan düen tüm yaban hayvanlarnn tedavisini yapyoruz. Genel olarak hastanemizde hayvanlarn yüzde 40n tedavi ederek doaya kazandryoruz. Amacmz hayvanlar rehabilite ederek hiç zayiat vermeden doaya kazandrmak.
- Karasu sulak alan yok olma tehlikesi yayor
Doann bozulmas durumunda bunun telafisinin mümkün olmadna dikkati çeken Aslan, Van Gölü havzasndaki Karasu sulak alannn yok olma tehlikesi yaadn vurgulad.
Sulak alann korunmamas durumunda birçok tür ve bu zincirle beslenen hayvanlarn Vana gelmeyeceini belirten Aslan, unlar kaydetti:
Sonrasnda biz tekrar bir sulak alan oluturmak için milyonlarca para harcasak, o sulak alan oluturamayz. Onun için bize doal miras olan, çocuklarmza miras brakacamz doann bozulmamasn salamalyz. arklara konu olan all turnalar, kuular, leylekleri görmek istiyorsak doay, yaban hayatn korumalyz. Merkezimize nesli tükenen birçok hayvan geliyor. Bu vesileyle Van Gölü havzasnda yaayan türler hakknda bilgi sahibi oluyoruz.
- Teknoloji doay bozuyor
Aslan, insanlarn, hayvanlarn ve bitkilerin, bir halkann birbirinden ayrlamaz parçalar olduunu, doal yaamn devam edebilmesi için sulak alanlarn yok edilmemesi, ormanlarn yaklmamas, hayvanlarn da bilinçsizce öldürülmemesi gerektiini dile getirdi.
Doada yaamann insanlarn olduu kadar bütün canllarn da hakk olduunu kaydeden Aslan, unlar söyledi:
Sanayilemenin gelimesiyle insan her eye tahakküm eder, kendi kendini öldürür duruma geldi. Son yüzylda bunun farkna varlmasna, uluslararas sözlemeler yaplmasna ramen yaban hayat yeterince korunmuyor. Teknoloji doay bozuyor. Eskiden bir günde kestiimiz aac imdi makinelerle 5 dakikada kesiyoruz. Biz doal miraslar ne kadar koruyabilirsek, ileriye o kadar huzurlu, refah seviyesi yüksek toplum tayabileceiz. nsanlar arasndaki bar, huzuru, mutluluu saladmz gibi çevre ile de bark olmalyz.
Son 20 yl içinde doann faydasnn daha iyi anlalr duruma geldiine dikkati çeken Aslan, (Her ey insan için) dersek, bütün ormanlar bitirirsek, insan da kendini bitirir. Eer biz, bir yerde kurtlar yok edersek, domuzlarla uramak zorunda kalrz. çünkü domuzlarn biyolojik dümanlar var. Doa bir denge üzerine kurulu. Dengeyi ortadan kaldrrsak, yaban hayatn bozarz. Yaamak ne kadar bizim hakkmz ise bütün canllarn da bu hakk vardr. diye konutu.