KATMANDU-Myanmarn Arakan eyaletinde 2012de yaanan iddet olaylarndan kaçarak Nepale snan Arakanl Müslümanlar, yaadklar çaresizlii anlatt.
AA muhabiri, bakent Katmanduda Arakanl Müslümanlarn yaad bölgeleri ziyaret etti.
Arakanda 25 Austostan bu yana devam eden saldrlar, Nepalde derme çatma kulübelerde yaayan yaklak 500 Arakanl Müslüman arasnda da endieye yol açt.
AA muhabirinin konutuu Arakanl Müslümanlar, Arakanda 2012de Budistler ile Müslümanlar arasnda çkan çatmalardan kaçtklarn, birkaç yl Hindistanda kaldktan sonra Nepale geçerek bakent Katmanduya ulatklarn anlatt.
Birlemi Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliinin (BMMYK) bazlarna mülteci statüsü verdiini belirten Arakanl Müslümanlar, iki sene önce BMMYKnn kendilerine balad 40 dolar ayl kestiini ve aylk 38 dolar olan kiralarn ödeyemedikleri için evlerinden çkmak zorunda kaldklarn anlatt.
Bakent Katmandunun kenar mahallerinde kendi kurduklar derme çatma kulübelerde yaayan Arakanl Müslümanlar, çatlardan akan sular nedeniyle çamur içinde kalyor. Arakanl Müslümanlar, muson mevsiminde heyelan endiesi yaarken k mevsiminde de herhangi bir snma sisteminin olmad kulübelerinde soukla mücadele ediyor.
Arakanl Müslümanlar, hijyenik koullar ve temiz içme suyu olmad için birçok hastala kar korumasz.
Nepaldeki Arakanl Müslümanlardan Cafer Alam, 2012de bu ülkeye geçen Arakanl Müslümanlarn yarsnn BMMYKnn verdii mülteci kartlarn alamadklarn çünkü durumlarnn hala deerlendirilme sürecinde olduunu kaydetti.
Gidecek bir yerimiz yok, kimse bizi umursamyor
Ei ve 4 çocuuyla derme çatma bir kulübede yaayan 33 yandaki Seyit Hüseyin, önce konumaya çekinse de daha sonra yaadklarn anlatmaya balyor.
Yardma muhtacz. Tek bamza bir ey yapamyoruz. diyen Hüseyin, Myanmar yönetiminin, dinlerinden dolay tüm Arakanl Müslümanlar yok etmeye çaltn kaydetti.
Hüseyin, Gidecek bir yerimiz yok, kimse bizi umursamyor. diye konutu.
çou iverenin çalma izinleri olmad için kendilerini Nepallilerden daha düük ücretlere çaltrdklarn belirten Hüseyin, yine de Nepallilere kendilerine i verdikleri için müteekkir olduklarn söyledi.
Kimse ülkesini terk etmez istemez
26 yandaki Muhammed dris de bir yl önce mülteci kimlii için bavurduunu ancak hala BMMYKdan bir sonuç alamadn anlatt.
AA muhabirine Arakann Maungdaw kentinde yaad yllardan kalan bir fotoraf gösteren dris, varlkl bir ailede dindar bir Müslüman olarak büyüdüünü, slami eitim veren bir okulda Urduca örendiini, bo zamanlarnda da futbol oynadn ifade etti.
imdi ise Katmandunun kenar mahallelerinde derme çatma bir evde yaadn dile getiren dris, 65 yandaki hasta annesi de dahil 6 kiilik ailesine nasl ekmek getireceini düündüünü söyledi.
dris sözlerini öyle sürdürdü:
Kimse ülkesini terk etmek istemez. Biz, hiçbir hatamz olmadan ülkemizi terk etmeye zorlandk. Ne diyeceimi bilemiyorum. Tüm dünya bizi terk etmi gibi hissediyorum.
Arakanl Müslümanlar 1970lerden bu yana etnik temizlie maruz kalyor
Myanmar ordusunun, silahl militanlarla mücadele gerekçesiyle Arakanda sivillere düzenledii saldrlarda 25 Austostan bu yana binlerce Müslüman hayatn kaybetti. Bölgeye giri çklara izin verilmemesi nedeniyle ölen sivil says tam olarak tespit edilemiyor.
Son saldrlarda 200den fazla köy, ordu ve fanatik Budistler tarafndan yok edildi.
Myanmarda 1970lerden bu yana sistematik saldrlarla etnik temizlie maruz kalan yaklak 2 milyon Arakanl Müslümann yüzde 84ü çevre ülkelere snd.
Halihazrda Myanmarda kalan 300 bin civarndaki Arakanl Müslümann on binlercesi de Bangladee kaçmaya çalyor.