Küresel bir salgn haline gelen koronavirüs nedeniyle birçok ülkede olduu gibi Türkiyede de tüm örenciler uzaktan eitimle derslerine devam ediyor. Örenciler evlerinde televizyon ve internet üzerinden derslere katlyor. Milyonlarca örenci, Milli Eitim Bakanl tarafndan gelitirilen EBA ile tant. Örencilerin eitim süreçlerinin aksamamas için kullanmaya baladklar bu sistem, evde online eitim imkan salad. Doç. Dr. Berna Gülolu, uzaktan eitimde dikkat edilmesi gerekenleri anlatarak bu süreçte anne babalara tavsiyelerde bulundu.
Uzaktan eitim sisteminin, 21. yüzyln eitim sistemi olduunun altn çizen Bahçeehir Üniversitesi (BAU) Eitim Bilimleri Fakültesi Dekan Yardmcs Doç. Dr. Berna Gülolu, Zorunlu sebeplerle de olsa, çocuklarn uzaktan eitim sistemine erken yata maruz kalmalar, gelecekleri için faydal olacaktr. Nitekim robotik, kodlama, yapay zekadan bahsedilen dijital dünyaya doan Z ve alpha kua için uzaktan eitime uyum salamann sanld kadar zor olmadn görüyoruz; uyum salamakta zorlananlar teknolojiyi sonradan örenen Y kua olan ebeveynler. Z kua teknolojiyi, yaamlarnn doal bir parças olarak alglyor ve internetsiz bir dünya hayal edemiyor. Tüm dünyalar teknoloji olduu için eitiminde teknoloji yoluyla gerçeklemesi onlar için doal akn bir parças. Ebeveynlerinin kullanmay örenmesinin zaman ald programlar annda kullanmaya balyor ve hatta ailelerini yeni programlardan onlar haberdar ediyor. Ebeveynlerinin kullanmay bilmedii programlar rahatlkla kullanabiliyorlar. Bu durum, ebeveyn-çocuk arasndaki güç dengesini bozuyor. Ebeveynler, çocuumun kontrolünü mü kaybediyorum endiesine kaplyor. Bunun sonucunda da aslnda ne olduunu tam olarak da bilmedii bir sistemi eletirmeye balyor. Böyle yaparak da çocuuyla ilikilerini daha da zorlatryor dedi.
DERSLER VE ÖDEVLERDEN SONRA çOCUKLARINIZLA OYUN OYNAYIN
çocuklarn akademik geliimi kadar duygusal ve sosyal geliimlerinin de önemli olduuna vurgu yapan Doç. Dr. Berna Gülolu, Okullar, çocuklarn hem akademik geliim hem de sosyal ve duygusal geliimine de katk salyordu. çocuklarn buna da çözüm bulmaya baladn ve ders saatleri dnda tpk yetikinler gibi arkadalaryla internet üzerinden sosyal ilikilerini kurmaya baladklarn gözlemliyoruz. Oyun, çocuklarn kendilerini ifade etme yoludur. Evde kalmak zorunda olduumuz zorlu günler geçirdiimiz u günlerde çocuklarda baz skntlar olabilir. Oyun yoluyla hem elenir hem de duygularn ifade ederek rahatlar. çocuklar, ders çalmaya zorlamak yerine rahatlamalarn salayacak keyifli etkinlikler yapmak, onlarla oyunlar oynamak daha geliimleri açsndan daha etkili olacaktr. Arkadalaryla olduu kadar, ebeveynleriyle de oyun oynamaktan holanrlar. Sevildiini ve kabul görüldüünü hisseden çocuk, salkl ve baarl bir birey olacaktr. Dersler ve ödevi bittikten sonra çocuklarnzla oyun oynayarak geçireceiniz zaman dilimleri yaratarak geliimlerine katk salam olursunuz. Örgün eitimde öretmen anlatr, sonrasnda konuyu pekitirecek ev ödevleri verir. Uzaktan eitimde de örgün eitime benzer bir yap var. çocuk öretmenini ekrandan dinliyor, soru-cevapla konuyu anlayp anlamad kontrol ediliyor ve sonrasnda da konuyu pekitirecek ödevler veriliyor. Ödevleri yapmas yeterli olacaktr diye konutu.
EV ORTAMINDA DERS DNLEYECEK SABT BR KÖE OLUTURUN
Ailelerin çocuklara bu süreçte nasl davranmalar gerektii konusunda da açklamalarda bulunan Doç. Dr. Berna Gülolu, çocuklarnn yannda uzaktan eitim sistemini eletirmekten saknsnlar. Evet teknik bir takm skntlar olabilir ve bu skntlar ebeveynleri rahatsz edebilir, ancak bu durumdan serzenite bulunacaklarsa da çocuun yannda yapmamalar önemlidir. çocuklar, ebeveynlerin duygularna, düüncelerine kar duyarldrlar ve kendi duygular olmasa da ebeveynleri tarafndan onaylanmak için onlarn duygularn kendi duygular gibi ifade edebilirler. Nasl okulu ve öretmeni çocuun yannda eletirdiinizde okuldan ve öretmenden soumasna neden olursanz, uzaktan eitim sistemini de çocuunuzun yannda eletirdiinizde onun eitimden uzaklamasna ve baarsz olmasna yol açarsnz. Okullara, öretmenlere ve hepimiz için yeni olan uzaktan eitim sisteme güvenin ve bu güveninizi çocuun yannda da ifade edin eklinde konutu.
çocuklarn derslerini hep ayn yerde dinleyecei bir köenin oluturulmas, çocuun odaklanmas ve disipline olmas açsndan çok önemli olduunu dile getiren Doç. Dr. Gülolu unlar söyledi: O köe ders dinleme ve ödevlerini yapt köe olur ve oraya gittii zaman çocuk, kendini snfta öretmeni ve arkadalar ile ders yapyor gibi hissedebilir. O köe onun için snfndaki srasnn yerini alabilir. çocuk ve gençlerimize daha fazla güvenmemiz gerekiyor. Onlar bilgiye nasl ulaacan da, hangisinin doru bilgi olduunu da ayrt edebiliyorlar. Yapamadklarn düünenler Y kua olan biz yetikinleriz. Endielenmeye balamadan önce, durun ve kendinize sorun bu endiemde hakl mym?