1,5 yılın ardından okula uyum nasıl sağlanır?

Pandemi nedeniyle uzun bir ara verilen yüz yüze eğitimin başlamasıyla beraber öğrencilerin motivasyon sorunuyla karşılaşabildiğini belirten uzmanlar, çocuğa süre tanınmasını ve ailelerin sabırlı olmalarını tavsiye ediyor. Uzmanlara göre aileler, motivasyon sağlamak için çocukları ile yaşadıkları zorlukları ve onların nasıl çözülebileceğini mutlaka konuşmalı. Ufak gruplar halinde arkadaşlarıyla görüşmelerine olanak sağlanmalı.

Haberler 22.09.2021 - 10:14 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Uzman Klinik Psikolog Duygu Barlas, uzun bir aradan sonra balayan yüz yüze eitimde ortaya çkan motivasyon sorunlarna ilikin deerlendirmelerde bulundu.

Snf kurallarna dönülmesi zorlayabilir

Pandemi nedeniyle yaklak 1,5 yl aradan sonra çocuklarn yüz yüze eitime baladn hatrlatan Duygu Barlas, Uzun bir aradan sonra okullarn açlmas çocuklarda çeitli uyum sorunlarn beraberinde getirebilir. lk olarak aylardr örgün eitim sisteminden uzak kalan çocuun derse katlm ortam deiecei için tekrardan snf ortamna uyum gösterme zorluklar yaamas beklenebilir. Evinde bilgisayar karsnda ders dinlemeye alan çocuun tekrardan snf ortamna ve snfn kurallarna dönmesi sürecinde zorluklar ba gösterebilir. uyarsnda bulundu.

Sosyal uyum sorunlar yaanabilir

kinci olarak çocuun okulu ile evi arasndaki mesafe fazla ise çocuun tekrar okuluna ulamak için uzun mesafe yol gitme gibi bir durum ile kar karya kalacan kaydeden Duygu Barlas, unlar söyledi:

Bu yüzden, bir süredir eitime bilgisayar üzerinden ulaan çocuk tekrardan trafik gibi bir stresör ile tekrardan ba etme durumunda kalabilir. Ayrca, pandemi sürecinde okul ve ev arasndaki mesafe ortadan kalkt için çocuun eitim için uyanma saati de deiim göstermiti. imdi tekrardan daha erken bir saatte uyanmas gereken çocuun bu konuda da uyum göstermesi zaman alacaktr. Üçüncü olarak uzun okul saatlerine uyum sorunundan söz edilebilir. Akranlarndan uzun süredir ayr kalan çocuun sosyal açdan da uyum sorunlar yaamas beklenmektedir. Özellikle kiileraras ilikileri düzenlemede zorlanan çocuklarn bu konuda daha fazla zorlanacaklar öngörülmektedir.

çocuklarn bu yeni dönemde okul motivasyonlarn artrmalar konusunda ebeveynlere tavsiyelerde bulunan Duygu Barlas, okula gitme, ders dinleme konusunda ciddi bir motivasyon kayb yaayan çocuun aniden deimesi ve eski motivasyonunu yakalamasn beklemenin çok gerçekçi olmayacan kaydetti.

çocua süre tannmal ve sabr gösterilmeli

Neredeyse 1.5 yldr olaanüstü bir durum yaandn ifade eden Duygu Barlas, çocuklar henüz kendilerini yeni nesil eitime altrmken, imdi tekrardan eski nesil eitime geçi yaplmaktadr. Bu ve dier sebeplerden ötürü çocuklarn motivasyonlarnn istenilen seviyeye gelmesi için bir süre sabr gösterilmesi gerekecektir. çocuun motivasyonunu arttrmak için çocua öncelikle motivasyon düüklüünün doal olduu hatrlatlmal ve kendisine zaman vermesi söylenmelidir. Daha sonra kendisine gerçekçi ve yapabilecei ufak hedefler belirlemesine yardmc olunmaldr. Örnein çalma saatleri, ders yapma miktar gibi konularda çocuun yapabilecei hedefler belirlenmelidir. çocuklarn bu dönemdeki duygularnn kabul edilmesi ve kapsanmas da uzun vadede çocuun motivasyonunu arttrc etkiye sahiptir. diye konutu.

Motivasyon için bu önerilere kulak verin!

Uzman Klinik Psikolog Duygu Barlas, motivasyon arttrlrken dikkat edilmesi gereken noktalar u ekilde sralad:

*çocuklarnn yeni bir duruma uyum gösterirken yaadklar duygularn ve davranlarn balangçta doal olduunu kabullenmeliler ve bunu çocuklarna söylemeliler.

*çocuklar ile okul çknda mutlaka çok soru sormadan sohbet etmeliler. Yaadklar skntlarn yarglamadan dinlemeli ve destek olduklarn hissettirmeliler.

*çocuklar ile yaadklar zorluklar ve onlarn nasl çözülebileceklerini mutlaka konumallar.

*Yeni düzene geçii mutlaka ufak deiiklikler ile balatmallar.

*Yeni düzen konuulurken çocuklarnn fikirlerini almalar çocuk-ebeveyn i birliini arttracak ve uyum sürecini kolaylatracaktr.

*Eer mümkün ise snfa uyum için öretmenleri ile iletiimde kalmallar.

*Daha sk ufak gruplar halinde arkadalar ile görütürülmeliler.

Ana Sayfaya Git