Liselere Geçi Snavnn (LGS) ardndan örenciler puanlarna göre tercihlerde bulundu. Tercihler sonucu kimi imam hatiplere ar tercih yaplrken kimi imam hatiplerde de bo kontenjan kald. 90 bini akn örenci ise herhangi bir okula yerletirilemedi.
Konu hakknda deerlendirmelerde bulunan stanbul 2 Nolu Eitim Bir-Sen ube Bakan Yardmcs Durmu Kahriman, örencilerin yerleememesinin hatal seçim ve yerletirme kriterlerinden kaynaklandn belirtti.
lköretimden ortaöretime geçi için bu yl ilk defa 2 Haziranda uygulanan Liselere Geçi Snavnn (LGS) ardndan tercihler sonucu açkta kalan 90 bin örencinin durumunun ne olaca tartma konusu olmutu.
mam hatip okullarnda bo kontenjann kalmas ve bununla birlikte 90 bin örencinin tercih ettii herhangi bir okula yerleememesini deerlendiren Kahriman, lköretimden ortaöretime geçite mam Hatip okullarna tercih belli bir seviyede var ama Türkiyedeki asl sorun çocuklarn meslek okullarna yönlendirilmemesinden kaynaklanyor dedi.
Kahriman Maalesef u an 90 bin örencinin açkta kalmas, tamamen yanl tercih yapmalar ve hepsinin Anadolu liselerini tercih etmesinden kaynaklanyor. Türkiyede yeterli derecede kontenjan var ama örenciler meslek liselerini ve imam hatipleri tercih etmiyor. Tercihlerin bu ekilde sonuçlanmasnn sebeplerinden birisi de Milli Eitim Bakanlnn (MEB) ayarlam olduu örenci yerletirme kriterlerinin yanl derecelendirilmesinden kaynaklanyor. MEB imdi de ilk bata uygulad yerletirme kriterini deitirip yeni bir kriter oluturdu. Eer bu kriter uygulanm olsayd bu örenciler açkta kalmazd. eklinde konutu.
Yerletirmeler eylül aynn ilk haftasna kadar devam edecek
Yerletirmelerin eylül aynn ilk haftasna kadar devam edeceini hatrlatan Kahriman, konumasn u ekilde sürdürdü:
lk tercihlerde özel okullara yerletirme yaplmamt. imdi özel okullara kaytlar da balad. Bununla birlikte yaklak dört nakil dönemi olacak. Bu nakil dönemlerinde örenciler tercih yapabilecekler. Yaplacak tercihler sonucunda yerleebilenler yerleecekler, yerleemeyenler ilçe milli eitim müdürlüklerine müracaat edecek. lçe milli eitim müdürlükleri de örencilerin adresine ve okullarn bo kontenjanlarna göre meslek liseleri, mam Hatip liseleri veya Anadolu liselerine yerletirecek.
Ailelerde hala 28 ubat korkusu var
Ailelerin halen 28 ubat sürecinin skntlarn üzerlerinden atamadklarn vurgulayan Kahriman, Örencilerin meslek liseleri ve mam Hatip Liselerine tercih yapmamalarn sebeplerinden birisi de maalesef insanlar hala 28 ubat sürecinin o skntsn üzerlerinden atamamalarndandr. Devir deitiinde yine bir sknt olduunda Benim çocuum üniversiteye gidemez endiesiyle meslek ve imam hatip liselerinin yerine Anadolu liselerini tercih ediyorlar. Hükümet özellikle 28 ubat sürecinin olumsuzluklarn ortadan kaldrd. Bu çok güzel oldu ve biz de buna destek veriyoruz. Ancak özellikle imam hatip ortaokullarnda okuyan örenciler, liseye yerletirme snavlarna girip imam hatip liselerini tercih etmek istediklerinde art bir puan alamyorlar. Bunun da etkisiyle çocuklar farkl yönlere kayabiliyorlar. ifadelerini kulland.
mam hatip ortaokulundan mezun olup lisede de ayn alanda devam etmek isteyen örencilere art puan verilmesi gerektiini ifade eden Kahriman, imam hatiplerin daha kaliteli bir hale getirilebilmesi için farkl uygulamalarn yaplmas gerektiini dile getirdi.
Kahriman, son olarak unlar söyledi: Baz imam hatiplerde tercihin çok olmas, bazlarnda da az olmasnn sebebi okuldaki idarenin yapt çalmalardr. Güzel çalmalar yapanlarn çalmalar darda duyulduunda örenciler bundan etkilenerek tercih yapyorlar. Aksi durumda da tercih yapmamasna sebep oluyor. Biz örenciler arasnda eitsizlik olmasn istemeyiz. Ancak imam hatip ortaokulunu bitirmi bir örenci, lisede de tercihini imam hatipten yana kullanmak istediinde buna art bir puan ya da bir avantaj verilmesi gerektiini düünüyorum. çünkü mam-Hatip kültürünün havasn yakalayabilmesi için ortaokullarda belli bir kültür verilmesi gerekiyor. Bu kültürü alan örencilerde farkl bir yöne kaymasn engellemek gerekiyor.