Afrika, Asya ve Avrupa ülkelerinden eitim için Türkiyeye gelen yabanc uyruklu örenciler, Mezopotamyann altn üçgeni olarak nitelendirilen Diyarbakr, Mardin ve anlurfadaki tarihi ve kültürel mekanlar gezdi.
Yurtd Türkler ve Akraba Topluluklar Bakanl ile Medeniyetin Burçlar Derneinin Uluslararas Örenciler Akademisi, 24 ülkeden gelip Erciyes Üniversitesinde lisans ve lisans üstü eitimlerini sürdüren 46 örenciye yönelik 3 günlük gezi düzenledi.
Örenciler, Mardinde Kasmiye Medresesi, Mor Gabriel Manastr, Ulu Cami, Krklar Kilisesi ve tarihi sokaklar, Diyarbakrda UNESCO Dünya Miras Listesindeki tarihi surlar, Hasan Paa Han, çnar ilçesinde Roma mparatorluunun doudaki son garnizonu olan 3 bin yllk Zerzevan Kalesi, slam aleminin 5. Harem-i erifi kabul edilen Ulu Cami, anlurfada 12 bin yllk geçmiiyle tarihin sfr noktas olarak nitelendirilen ve UNESCO Dünya Miras Listesinde yer alan Göbeklitepe, Harran Üniversitesi kalntlar, Balkl Göl, Hazreti Eyyüp Peygamberin makam gibi kültür ve inanç turizmine yönelik önemli mekanlar gezme ve buralarla ilgili bilgi alma frsat buldu.
SELçUKLU, ARTUKLU, OSMANLI, ROMA ZLERN BR ARADA GÖRDÜLER
Medeniyetin Burçlar Dernei Bakan Ali Dursun, AA muhabirine, yabanc örencilere Anadolu corafyasndaki kültürel deerleri göstermek istediklerini, bu amaçla Mardin, Diyarbakr ve anlurfay gezdiklerini söyledi.
Dursun, 16 haftalk Uluslararas Örenciler Akademisi çerçevesinde devamll ve baars olan 46 örenciyi seçip onlar ödüllendirmek istediklerini belirterek, öyle konutu:
Tunus, Fas, Cezayir, çad, Bosna Hersek, Srbistan, Hindistan, Endonezya gibi ülkelerden örencilerimiz var. Uluslararas Örenciler Akademisinde yllardr Türkiyede farkl illeri gezdiriyoruz. lk defa Güneydouda kültür turizmi yaptk. 4-5 yldr akademiye devam eden örencilerimiz var. Gençler, Biz Anadolu kültürünü, tarihini, sanatyla, mimarisiyle, yaptlaryla ilk defa bu kadar ruhuna kadar gördük. diyor. Selçuklu, Artuklu, Osmanl, Roma izlerini bir arada görmenin memnuniyetini yaadlar.
Bu gençler Türkiyeyi tanyp benimsedikten sonra ülkelerinde kültür elçimiz oluyor. diyen Dursun, bu hassasiyetle etkinlikleri sürdürdüklerini kaydetti.
BURANIN KÜLTÜRÜNÜ, TARHN ÜLKEME DÖNDÜÜMDE ANLATACAIM
Güney Sudanl Marzok Juma Daha Ngrkudu, Erciyes Üniversitesinde halkla ilikiler alannda doktora yaptn söyledi.
Bu gezinin kendilerine çok büyük katk saladn ifade eden Ngrkudu, Türkiyeye geldiimizde daha çok tarihi ve kültür ehirlerini örenmemiz gerekiyordu. Mardin, anlurfa, Diyarbakr gezdik. Burada Türk kültürünü örenmi olduk. Sudan ve Türkiye arasnda kültür açsndan pek bir fark yok aslnda. nallah burada örendiimiz kültürü halkmza aktaracaz. dedi.
Srbistandan hemirelik bölümü örencisi Tringa Amedi de gezdikleri 3 kenti çok sevdiini dile getirdi.
Amedi, kentlerin tarihi ve kültürünün çok zengin olduunu anlatarak, çok güzel eylerle karlatk. Bu son senem, mezun olacam inallah. Ülkeme gitmeden önce dou kültürünü tanm oldum. Dou ehirlerini gezmek benim için çok güzel bir frsat oldu. Burann kültürünü, tarihini, insanlarn ülkeme döndüümde seve seve anlatacam. ifadelerini kulland.
Msrl örenci Mustafa Hüseyin, gezide Türkiyenin zengin kültürel deerlerini görme frsat bulduklarn belirterek, buna katk sunan yetkililere ve ilgililere teekkür etti.
Hukuk fakültesi son snf örencisi Krgz Aida kanova ise dou gezisinde farkl uygarlklarn yaam biçimlerini ve zengin kültür mirasn görmenin mutluluunu yaadn dile getirdi.