Anne babalara ilk gün rehberi!

İlkokul öğrencileri için pazartesi günü ilk ders zili çalacak! Daha önce hiç tecrübe etmedikleri yeni bir düzen ve tanışacakları yeni arkadaşlar için minikleri tatlı bir heyecan sardı şimdiden. Ancak çocuklar yeniliklere çok kolay adapte olsalar da, okul hayatına dair pek çok bilinmezlik nedeniyle heyecanın yerini ‘kaygı’ alabiliyor!

Haberler 03.09.2021 - 01:05 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Uzman Klinik Psikolog Neil Serem Ylmaz, özellikle ebeveynleriyle çok zaman geçiren, çok fazla korunan ve okul öncesi dönemde yeterince sosyalleme deneyimi olmam çocuklarn ebeveynlerinden uzak kaldklarnda dünyay tehlikeli bir yer olarak algladklarna dikkat çekerek, Ebeveynleri tarafndan çok fazla korunan ve sürekli uyarlarda bulunulan çocuklarda kayg sorunu daha fazla görülüyor. çocuklarn okula kolay uyum salayabilmeleri için ebeveynlerin öncelikle kendi kayglarn kontrol altna almalar gerekiyor. Gerek okul gerekse Covid-19 ile ilgili sürekli korkutan uyarlarda bulunmaktan kaçnlmal, çocuk kendisi için yepyeni bir deneyim olan okul süreciyle ilgili motive edilmelidir diyor. Uzman Klinik Psikolog Neil Serem Ylmaz, okulun ilk gününde çocuklarn heyecannn kaygya dönümemesi için ebeveynlere önemli öneriler ve uyarlarda bulundu.

OKULA HAZIRLANIRKEN SAKN OLUN

Okulun ilk günü olaandan biraz daha erken kalkp çocuunuzla birlikte sakin bir hazrlk süreci geçirin. Günlük rutinin dnda çok farkl hazrlklar yapmak çocuunuzun kaygsn pekitirecei için sabah normal bir gün gibi birlikte kahvalt edin. Okuldan sonra parka gideriz eklinde birlikte etkinlik yapacanz söylemeniz, çocuunuzu motive edecektir. Ancak dikkat! Okula gidersen unu vereceim, unu alacam gibi ödül dilinden uzak kalmaya özen gösterin.

KENDN GÜVENDE HSSETTRN

Covid-19 pandemisi nedeniyle iki yldr sürekli evde olan, hep aile içinde kalan, çok snrl zamanlarda sosyalleen çocuklar belki de ilk kez kalabalk ortamda ve tanmadklar baka çocuklarla beraber olacaklar. Bu yenilik ve kalabalk ortamda hastaln bulaabilecei endiesi çocuklarda kaygya neden olabilir uyarsnda bulunan Uzman Klinik Psikolog Neil Serem Ylmaz, öyle devam ediyor: Okulun ilk günü çocua kendini güvende hissettirmek son derece önemlidir Evet biz çok uzun zamandr evdeydik, hiç kalabala girmedik ama artk bak alarmz olduk. Bir sürü tedbir ald öretmen abiler ablalar ve artk okula gidebiliriz, okul güvenli bir yer eklindeki bir açklama yapmak çocuk için sakinletirici olacaktr

KORKUTAN UYARILARDA BULUNMAYIN

Yeni bir mekan, hiç tecrübe etmedii bir düzen, tanmad çocuklar ve öretmenler Okul, eitime yeni balayan çocuklar için bir bilinmezliktir. Zaten yeni bir dönemin balangc çocuk için kayg uyandrc iken sorunun daha da iddetlenmemesi için Covid-19 ile ilgili ürkütücü uyarlardan uzak kalmaya özen gösterin. Uzman Klinik Psikolog Neil Serem Ylmaz, Covid-19 ile ilgili gerekli uyarlarn yaplmas öretmenlere braklmal. Ona, evet dikkat etmeni gerektirecek baz eyler olacaktr, öretmenin okula gidince sana anlatacak eklinde bir cümle sarf etmeniz yerinde olacaktr.

KEND KAYGINIZI KONTROL ALTINA ALIN

Ya benden ayrlamazsa, okula alamazsa?, Tek bana okulda nasl kalacak? çok çekingen nasl arkada bulacak? Bakalm ödevlerini alp dersi dinleyebilecek mi? çok sinirli, dier çocuklarla anlaabilecek mi? Ya hastalk kaparsa, ellerini bir yere sürmez umarm! Bazen yetikinlerin kayglar çocuklara da geçebiliyor. Eer ebeveynler bu tür kayglar çok youn yayor ve bu tür uyarlar sürekli yapyorlarsa, çocuk daha okula balamadan bir sürü stresör ile karlam demektir bilgisini veren Uzman Klinik Psikolog Neil Serem Ylmaz, Bu nedenle öncelikle anne ve babalarn bu tip negatif ve korkutucu uyarlardan uzak kalabilmeleri için öncelikle kendi kayglarn kontrol altnda almalar art diyor.

MOTVE EDEN CÜMLELER SARF EDN

Okulun ilk günü çocuunuza olumlu ve yaplandrc cümleler kurmanz son derece önemli. Hani sen harfleri örenmeye balamtn ya bak artk hepsini örenebileceksin, Sen parkta yeni arkadalarm olsun istiyordun ya okulda yeni arkadalarn olacak eklinde motive eden cümleler kurarsanz, çocuunuz okul kaygnz daha kolay atlatacaktr.

GERçEKç OLUN AMA CESARETLENDRN

çocuunuza okulda karlayabilecei sorunlarla ilgili gerçekçi olmanz da dikkat etmeniz gereken bir baka önemli noktay oluturuyor. Ona bazen çeitli zorluklarla karlaabileceini söyleyin ama bunlarn üstesinden gelebilecei konusunda da mutlaka cesaretlendirin. Eer mümkünse okula balamadan önce okulu gezdirmeniz ve öretmeniyle tantrmanz çocuunuz için rahatlatc olabilir.

VEDALAMADAN AYRILMAYIN

Okulun ilk günü sklkla yaplan en temel hata, aladnda ve ebeveynlerinden ayrlmak istemediinde içerde alr düüncesiyle onu yalnz brakmak oluyor. Okulun ilk günü kendini rahat hissedinceye dek çocuunuza elik edin. Eer hazr olmazsa tek bana brakmayn veya ona haber vermeden, vedalamadan okuldan ayrlmayn.

Ana Sayfaya Git