Diyarbakrn Eil ilçesinde lise örencisi Mehmet Mevlüt çetinkaya, atk malzemeden biyonik el tasarlad.
Ayn okulda kolu olmayan bir arkadann durumundan etkilenen Eil Mesleki ve Teknik lisesi 11. snf örencisi çetinkaya, biyonik el tasarlamaya karar verdi. Fikrini paylat elektrik- elektronik öretmeni Nazm Ekinciden de destek alan çetinkaya, arasnda tükenmez kalem yay ve misina ipinin de yer ald atk malzemelerden biyonik el tasarmn gerçekletirdi.
çetinkaya, örenci arkadann eli olmad için yaad skntlara sürekli tank olduunu söyledi.
Engelli arkadann bir eyi tutmak istediinde zorlandn belirten çetinkaya, Bir yere gittiimizde grup içerisinde bu arkadamz rahat hareket edemiyordu, utanyordu. Buna çok üzülüyordum. Sonunda biyonik el yapmaya karar verdim. dedi.
Geçen yaz tatilini bu projenin üzerinde çalarak geçirdiini, öretmenin yönlendirmesiyle de tasarm yaptn aktaran çetinkaya, öyle konutu:
Tükenmez kalem yayn ve misina ipini kullanarak, tasarmn yaptm kola parmak hareketlerini yaptrmaya çaltm. Oluturduum protez el bütün parmak hareketlerini yapabiliyor. Isya duyarl olan kolu daha da gelitirebilsek engeli arkadamz kolayca bir barda tutup su içebilir.
- Scakl hissedebiliyor
Öretmen Nazm Ekinci de hedeflerinin beyin dalgasyla kontrol edilen robotik el yapmak olduunu belirterek, unlar aktard:
u anki haliyle sadece parmak hareketlerini ve ince motor davranlarn yapabiliyor. Ayn zamanda bunu dier protezlerden ayran nokta iin içine duygular kattk. Bu biyonik el, scakl hissedebiliyor. Yani çakmakla elini yaktmz zaman biyonik el de refleks gösteriyor. Avuç ksmna buz braktmz zaman titreme davran yapabiliyor.
Kendilerine destek çklmas durumunda beyin dalgasyla kontrol edebilen robotik el yapacaklarn iaret eden Ekinci, Bu iin üstesinden gelirsek ülkemizdeki bir çok insann yarasna derman olacaz. Bu proje sayesinde bir çok uzvunu kaybetmi insan topluma kazandrabiliriz. Amacmz bu projeyi daha gelitirerek, uzuvlarn kaybetmi insanlarn yaralarna derman olmaktr. diye konutu.