çocuklarn nöral ve sosyal geliimini dezavantajl bir ekilde etkilemesi nedeniyle özellikle 32. aya kadar televizyon izlememesi, akll tablet ve telefon kullanmamas gerektiini bildiren doktorlar, bu süreç içerisinde söz konusu teknolojik aletlerle fazla ilgilenen çocuklarn dikkat eksiklii de yaadn anlatt.
Ortopedi ve Travmatoloji Uzman Yrd. Doç. Dr. Levent Arslan, çocuklarda tablet kullanm skl ve younluunun arttn belirterek, Son iki yaz tatilinde çocuklarda boyun, omuz ve srt arlar ikayetiyle gelen ebeveynler artt. Erken çocukluk dönemindeki hastalarn genel sorunu boyun, omuz ve srt arlar. çünkü telefon tutu ekilleri deiiyor. Yorgunlua bal olarak boynumuzu öne eiyoruz ve omuzlar düüyor. Resmen kamburumuz çkacak ekilde öne eildiimiz için çocuklarda duru bozukluu, boyun ve omuz ars, srt ars ve kas spazmlaryla çok sk bavurular geliyor. diye konutu.
Telefon ve tabletlerin ideal tutuunun cihazlarn göz hizasnda olmasyla salanabileceine iaret eden Arslan, Uzun süreli kullanmlarda durua bal kamburluk diye Türkçeye çevirebileceimiz Postürel Kifoz geliebilir. Haliyle çocuklarn kollar yoruldukça cihazlar aa doru düüyor. Tablet göz hizasnda olmal ki biz boynumuzu emek zorunda kalmayalm. Daha çok masa tercih edilmeli. bilgisini verdi.
Arslan, ebeveynlerin akll cihaz kullanm konusunda çocuklar için süre kstlamasna gitmeleri gerektiinin altn çizdi.
- Dikkat eksiklii anlamnda çok büyük belirtiler görebiliyoruz
Psikolog Melis çekiç Güllüolu da çocuklarn zamanla akll cihazlara baml hale gelerek zihinsel geliimleri konusunda kstl kalabildiini ve asosyalleebildiini söyledi.
çocuklarn 32. aya kadar akll tablet ya da telefon kullanmn önermediini kaydeden Güllüolu, çünkü çocuun bu yalarda nöral ve sosyal geliimi dezavantajl bir ekilde etkilenir. Bir çocukta eer akademik yaamda dikkat eksiklii, hiperaktivite bozukluu görülmese bile 0-32 ay içerisinde çok fazla televizyon veya tabletle uratysa, dikkat eksiklii anlamnda çok büyük belirtiler görebiliyoruz. Sebebi de u, çocuk televizyona bakarken unu görüyor. Rengarenk, çok güzel bir ekran var ve buna bakmak hiç de zor deil. Ancak çocuk ekranlara bakmaya altktan sonra birinci snfta derslere balad anda ders kitaplar veya ödevleri onun dikkatini çekmemeye balyor. deerlendirmesini yapt.
Kendini erken yalarda ekrana kaptran çocuklarn zaman içinde yalnz zevk için yaamaya balama riski bulunduunu aktaran Güllüolu, çocuun sürekli ekrana bakmasna engel olmayan anne-baba çocukta zamanla u düünceye yol açyor; Zevk için yaarm, bir eyleri üretmem, üretsem bile bundan mutlaka zevk almalym, zevk almadm hiçbir eyi yapmam. Zamanla böyle bir kolaycla dönüebiliyor durum. diye konutu.
Güllüolu, anne ve babalarn evde sürekli televizyon izlemesi ya da akll cihazlarla vakit geçirmesinin çocuk için olumsuz örnek tekil ettiine dikkati çekerek, Ailece yaplabilecek onlarca faaliyet var. çocuunuzla bir enstrüman çalmay deneyebilirsiniz, birlikte sesli bir ekilde hayal kurmak çocuunuza çok iyi gelecektir. Hayal kurmak bedava olan bir aktivite. çocuk için anne babasyla saçmalamak bile önemli bir deneyimdir. Evde akll cihazlarnza gömülerek çocuklarnz sizinle vakit geçirmekten mahrum brakmayn lütfen. Belki de 15-20 yl sonra unu göreceiz; televizyon izleyen çocuklar televizyon izlemeyen ve zihinsel aktivitesini gelitiren çocuklar yönetmeye balayacak. yorumunu yapt.
- Cihazn arka plannn koyu olmas daha az göz yorgunluuna yol açar
Göz Hastalklar Uzman Turgut Yoleri ise uzun süre ekrana bakan çocuklarn gözlerde yanma, kuruluk, kzarklk ve k parlamas görme gibi sorunlarla kendilerine geldiini ifade etti.
Normal yaamda çocuklarn dakikada ortalama 15-20 defa göz krptn, ekran karsndaki çocuklarn ise dakikada 5 defa göz krptn anlatan Yoleri, çocuklarn göz krpmalar konusunda yönlendirilmesi, gerekirse de ikaz edilmesini söyledi.
Yoleri, çocuun bakt ekranda k yansmalarnn bulunmamas gerektiini ifade ederek, Ortam aydnlatmas iyi olmal ve ortam kuru veya nemli olmamal. Klima direkt çocuun gözüne gelmemeli. Bir de kullanlan cihazn arka plannn koyu olmas daha az göz yorgunluuna yol açar. ikayetler fazlaysa mutlaka göz muayenesine gidilmeli. bilgilerini verdi.
- Gerekiyorsa brakn alasn
çocuk Sal ve Hastalklar Uzman Erkan Aslan, çocuklarda en sk karlat rahatszlklarn kas spazmlar ve göz kzarklklar olduunu belirterek, çocuklarn ekrana bakt mekann çocuun boyuyla orantl ekilde dizayn edilmesi gerektiini söyledi.
çocuklarn en fazla iki saat akll cihaz kullanabileceini belirten Aslan, bu iki saatin de günün çeitli dilimlerine yaylmas gerektiini kaydetti.
Amerikan Pediatri Derneinin çocuklarn 2 yandan önce kesinlikle televizyon izlememesi gerektiini açkladna dikkati çeken Aslan, Kesinlikle ama kesinlikle be yandan küçük çocuklarnza, tablet, telefon ya da televizyon karsnda yemek yedirmeyin. uyarsnda bulundu.
Aslan, Dier yandan çocuk elinden tableti, telefonu aldnzda veya televizyonu kapattnzda alayabilir, gerekiyorsa brakn alasn. çünkü ileride o çocuk internet bamls olduunda bunun hesabn sizden soracaktr. Ben o yalarda bunun böyle sorunlara yol açacan bilmiyordum, beni neden kurtarmadn? diyecektir. Biraz daha büyük çocuklarda ise anlamalar yaparak süre kstlamasna gidilmeli. ifadelerini kulland.
Fiziksel Tp ve Rehabilitasyon Uzman Yrd. Doç. Dr. Ümit Yalçn da ailelerin hep beraber yapabilecei 5 dakikalk ksa egzersizleri tarif ederek, duru bozukluklarnn erken yalarda engellenebileceini vurgulad.