Ticaret Bakan Ruhsar Pekcan, yazl açklamasnda, bakanlk olarak tüketici ürünlerinin insan sal, can ve mal güvenlii ile tüketicinin korunmas açsndan güvenlik gereklerini karlamasndan sorumlu olduklarn, özellikle bebek, çocuk ve örenciler tarafndan kullanlan ürünlerin tamas muhtemel risklerini bertaraf etmenin birinci öncelikleri olduunu bildirdi.
Bu kapsamda yeni eitim öretim yl öncesinde krtasiye ürünleri ve okul kyafetleri alverilerinin youn olarak yapld austos ve eylül aylarnda piyasa gözetimi ve denetimi faaliyetlerinin artrldna ve çalmalarn aralksz devam ettiine dikkati çeken Pekcan, özellikle üretici ve ithalatçlarn youn olduu stanbul, Ankara, anlurfa, Mersin ve Van bata olmak üzere krtasiye ve ofis malzemeleri, okul kyafetleri, çocuk çanta ve ayakkablar gibi ürün gruplarnda 30 ilde kapsaml denetimler gerçekletirdiklerini kaydetti.
Pekcan, denetimlere balanmadan önce yaplan risk analizleri sonucunda, özellikle güvensiz ürün satlmas muhtemel sat noktalar ve güvensizlik riski tayan ürünlerin tespit edildiini vurgulayarak, güvensiz olduundan üphe duyulan ürünlerden numuneler alndn ve akredite laboratuvarlarnda test edildiini belirtti.
Raporlar sonucu güvensiz bulunan ürünlerin piyasadan toplatldn ve dier önlemler için harekete geçildiini ifade eden Pekcan, Bu dorultuda bakanlmzca güvensiz bulunan ürünlerin firmalar tarafndan duyurularnn yaptrlmasna ek olarak, Güvensiz Ürün Bilgi Sisteminde (GUBS) de ilan edilerek tüketicilerin hzla bilgilendirilmesi salanmaktadr. Söz konusu sisteme, tüketicilerimiz www.guvensizurun.gov.tr ve www.gubis.gov.tr adresli internet sitelerinden ulaabilmektedir. deerlendirmesinde bulundu.
Veliler nelere dikkat etmeli?
Pekcan, piyasa gözetimi ve denetimi faaliyetinin etkin olabilmesi için ebeveynlere de büyük i dütüüne iaret ederek, velilerin krtasiye ve okul malzemesi alverilerinde dikkat etmesi gereken hususlar ise öyle sralad:
Krtasiye ürününü seçerken, üretici/ithalatçsnn açk adnn ve adresinin bulunduu ürünler tercih edilmeli. Özellikle okul çantalarnda merdiven alt diye tabir edilen markas, modeli belli olmayan üretici/ithalatç bilgisi bulunmayan ürünler tercih edilmemeli. Satn alnan krtasiye ürünlerinde, özellikle boya kalemlerinde CE iareti ve EN 71 standardna uygundur ibaresinin bulunup bulunmadna baklmal. Oyuncak eklindeki veya oyuncak nitelii tayan krtasiye ürünlerinde ise hangi ya grubuna yönelik olduuna dair ibarelerin ve dier uyarlarn bulunup bulunmadna dikkat edilmeli. Oyuncak eklindeki krtasiye ürünlerinde CE iaretinin bulunup bulunmad kontrol edilmeli. Sprey boya ve yaptrclar su bazl olmal ve solvent içermemeli. Tekstil ve ayakkab ürünlerinde de etiket ve iaretler Türkçe ve kolay okunabilir olmal.
Satn ald ürünün güvensiz olduunu düünen tüketicilerin, Ticaret Bakanl Alo 175 Tüketici Danma Hattna 7 gün 24 saat bavurabileceinin altn çizen Pekcan, tüketicilerin güvenliinden üphe duyduu ürünleri, www.tuketici.gov.tr web adresi üzerinden veya Twitter.com/etuketici ile Facebook.com/etuketici sosyal medya hesaplar araclyla da bakanla bildirebileceklerini kaydetti.
Denetimlerle güvensizlik oranlar azald
Pekcan, ilk olarak 2011de gerçekletirilen denetimlerde tespit edilen güvensiz ürün saysnn yllar itibaryla azaldn belirterek, u deerlendirmelerde bulundu:
2011de krtasiye ürünlerindeki aykrlk oran yüzde 53 iken 2012 ylnda yüzde 24e, 2013te yüzde 18e, 2014te yüzde 11,22ye, 2015te ise yüzde 3,3e geriledi. 2016 ylnda gerçekletirilen denetimlerde, güvensizlik oran yüzde 1,5 iken 2017 ylnda Kimyasallarn Kayd, Deerlendirilmesi, zni ve Kstlanmas Hakknda Yönetmelikin yürürlüe girmesiyle kstlanan kimyasal says artm ve 2018 ylnda bu oran yüzde 3 olarak tespit edilmitir. Bakanlk olarak piyasa gözetimi ve denetimini sadece firmalar cezalandrmak olarak görmüyoruz, bu alanda sektör temsilcilerini bilgilendirmeyi ve farkndalk yaratmay hedefliyoruz. Güvensiz ürüne kar sfr tolerans prensibi ve bilinçli tüketici, basiretli tacir anlay çerçevesinde, tüketicilerimizi korumaya ve sektör temsilcileriyle i birlii yapmaya önem veriyoruz.