Ankarada Yükseköretim Kurulu Bakanl Aratrma Üniversiteleri Toplantsna Bakan Varankn yannda YÖK Bakan Prof. Dr. Erol Özvar, YÖK üyeleri, aratrma üniversitelerinin rektörleri ve ilgili kurumlarn yöneticileri katld. YÖK Bakan Prof. Dr. Erol Özvar, Bu yl aratrma odakl misyon farkllamas programmzda baz yenilikler yaplmtr. Bundan sonra aratrma odakl misyon farkllamas programmzda 20 devlet üniversitesi ile 3 vakf üniversitesi yer alacak. Daha önce aratrma üniversiteleri kategorisinde deerlendirilmeyen vakf üniversiteleri bu yeni dönemde gösterdikleri performanslar ile ayn devlet üniversiteleri gibi yakndan takip edilecek. Bavuruda bulunan ve yaplan deerlendirmeye göre 3 vakf üniversitemiz aratrma üniversitesi etiketi almaya hak kazanmtr dedi.
BÜYÜK REFORMLARA MZA ATTIK
Bakan Varank, üniversitelerin geliimini hzlandracak çok önemli atlmlar yaptklarn belirterek, Üniversiteler bizim gözbebeimiz. Bilginin ve teknolojinin üretildii, nitelikli insan kaynann yetitii bu kymetli kurumlar, ülkemizin geliip kalknmasnda da hayati bir role sahip. te bunun bilincinde olarak biz de, göreve geldiimizden beri üniversitelerimizin geliimini hzlandracak çok önemli atlmlar yaptk. Her alanda olduu gibi yükseköretim alannda da Cumhurbakanmz liderliinde büyük reformlara imza attk. Bundan 19 yl önce ülkemizin yalnzca belli ehirlerinde yer alan az sayda üniversitemiz mevcuttu. Bugün hamdolsun, 81 ilimizin tamamnda en az 1 üniversite bulunuyor. Buradaki beklentimiz üniversitelerimizin ihtisaslamasn ve ülkemiz ekonomisine daha büyük katklar yapmasn salamak dedi.
YETKNLK HARTASI OLUTURDUK
Varank, Bakanlk olarak TÜBTAKla birlikte strateji belirleme ve destek salama bata olmak üzere birçok özel politikay tasarlayp uyguladklarn ifade ederek, Artk üniversitelerin tek tip teorik eitimler verilen izole yaplar olma dönemi bitmitir. Tam tersine bu kurumlar, belli alanlara odaklanarak çevrelerindeki ekonomik ve sosyal hayatla daha fazla iç içe oluyor ve birçok yenilie öncülük ediyor. Bu konuda biz Bakanlk olarak ilgili kuruluumuz TÜBTAKla birlikte strateji belirleme ve destek salama bata olmak üzere birçok özel politika tasarlayp uyguluyoruz. Bu yl hazrladmz üniversite yetkinlik analizi raporu tam da bu amaca hizmet ediyor. 162 üniversitenin 131 alandaki yetkinliinin deerlendirildii raporda kapsaml bir yetkinlik haritas oluturduk. Böylece üniversitelerin odaklanabilecei alanlar konusunda yol gösteriyor; birbirleriyle ve sanayiyle gelitirebilecekleri ibirliklerine ortam salyoruz. Bunun yannda, aratrma ve aday aratrma üniversitelerinin performans deerlendirmelerini yaparak geliimlerini takip ediyoruz. Dünyadaki referans göstergeleri ve ülkemizin ihtiyaçlarn göz önünde bulundurarak oluturduumuz veri setleri ile bu deerlendirmeleri çok hassas bir ekilde yapyoruz diye konutu.
ÜNVERSTELERE DESTEK VERDK
Varank, milli teknoloji hamlesi vizyonunun yeni dönemde sanayi ve teknoloji politikalarnn yol haritasn oluturduunu belirterek, Cumhurbakanmz öncülüünde oluturduumuz bu vizyonla ülkemizi kritik teknolojilerin pazar deil üreticisi konumuna getirmekte kararlyz. Yüksek teknoloji, giriimcilik ve beeri sermaye bu vizyonu gerçekletirebilmenin ifreleri. Tabii üniversitelerimiz tüm bu alanlarn ana aktörelerinden biri. Dolaysyla biz de Bakanlk olarak üniversitelerimize ve aratrmaclarmza çok önemli destekler salyoruz. Son 5 ylda üniversitelerimizde yürütülen 10 binin üzerinde projeye yaklak 3 milyar lira destek verdik. Bu desteklerin yüzde 47si aratrma ve aday aratrma üniversitelerimize saland ifadelerini kulland.