Salk Bakanl, çocuklarda di salnn korunmas amacyla okullarda yaplan Koruyucu Florür Vernik Uygulamasna yeni ylda da devam edecek.
Bakanlk tarafndan di çürüklerini önlemek için 2015-2016 eitim-öretim ylnda, anaokulu ve ilkokul 1inci snf örencilerinin yüzde 35ine florürlü vernik uygulamas gerçekletirildi.
2016-2017 eitim-öretim ylnda ise anaokulu, 1inci ve 2nci snf örencilerine, ylda 2 kez florürlü vernik uygulamasna devam edildi. Yeni yldan itibaren ise örencilerin tamamna uygulama yaplmas hedefleniyor.
Bu yl az ve di sal farkndalk çalmalar kapsamnda, anaokulu ve ilkokul örencilerine 6 milyon 800 bin di frças ve di macunu datld. Yeni ylda da ayn sayda di frças ve di macunu datmna devam edilecek.
- Florür uygulamas çürük riskini azaltyor
Türk Di Hekimleri Birlii Genel Bakan lker Cebeci, dilerin az içerisinde bir denge içinde bulunduunu belirterek, az boluunda bulunan bakteriler ile ekerin bu dengeyi olumsuz yönde etkilediini söyledi.
Tükürük ve florürün dilerin salam kalmasnda olumlu etkisi olduu bilimsel olarak kantlanmtr. diyen Cebeci, florürün az di salnda di macunu, gargara, vernik, jel ya da florür takviyesi, florürlü su ve tuzlarla kullanldn ifade etti.
lker Cebeci, florür içeren di macunu, gargara, vernik ve jellerin oldukça etkili olduunun altn çizerek, florür içeren di macunlarnn dünya genelinde kullanldn aktard.
Florürlü di macunlarnn günde 2 kez olmak üzere 6 ay-2 ya ve 2-6 ya grubunda bezelye büyüklüünde, 6 ya ve üstündekilerin ise macunu 1-2 santimetre büyüklüünde kullanmalarnn yeterli olduunu anlatan Cebeci, bunun çürüün azaltlmasna önemli ölçüde katk sunduunu bildirdi.
lker Cebeci, süt dilenme ve daimi dilenme dönemlerinde di hekimlerinin di macunu, jel ve vernik eklindeki florür uygulamalarn, çocuun di çürük risk analizi durumuna göre verilecek karara göre 3 ayda bir yaplabileceini bildirdi.
Genel Bakan Cebeci, Dünya Salk Örgütü (DSÖ), Dünya Di Hekimleri Birlii (FDI), Avrupa Pediatrik Di Hekimlii Birlii (EAPD) ve Amerikan Pediatrik Di Hekimlii Birlii (AAPD), toplumsal bir salk problemi olan di çürüünün azaltlmasnda, içme sularnn florlanmas da dahil olmak üzere çeitli yöntemlerle florür uygulamalarnn etkili olduunu bilimsel raporlarla açklamtr. ifadelerini kulland.