Buna göre, örencilerin fen bilimleri dersindeki baars, Türkçe ve matematik derslerine göre daha yüksek çkt. Henüz ilkokuldayken, gelecekte alaca eitim konusunda hedefi olan örencilerin her bir alt testte aldklar puanlarn dierlerine göre daha yüksek olduu belirlendi
Öretmenin kdem yl arttkça örencilerinin her testteki baarsnn da artt tespit edildi. Aratrma sonuçlar, velilerin eitim süreçlerine katlmnn baary artrdn da ortaya koydu.
HABER MERKEZ
Milli Eitim Bakanlnca (MEB), örenci, öretmen ve okulun akademik beceriler üzerindeki etkisini ölçmek için on binlerce 4üncü snf örencisinin katlmyla hazrlanan Türkçe-Matematik-Fen Bilimleri Örenci Baar zleme Aratrmasnn veri analizleri tamamland.
MEB 2023 Eitim Vizyonunda, belirli snf düzeylerinde herhangi bir notlandrma olmakszn Örenci Baar zleme Aratrmas yaplmas hedef olarak yer almt.
Bakanlk, bu kapsamda nisan aynda 81 ilde 4, 7 ve 10. snf düzeylerinde Türkçe, Matematik ve Fen Bilimleri derslerinden örenci baar izleme aratrmas yapt. Katlan örenci says ve aratrmann ölçei göz önünde bulundurulduunda bu aratrma, Türkiyede yaplan en geni çapl izleme çalmas oldu.
MEB, 4. snflar düzeyindeki aratrmann deerlendirme sonuçlarn, Türkçe-Matematik-Fen Bilimleri Örenci Baar zleme Aratrmas (TMF-ÖBA)-I: 2019 4. Snf Seviyesi balkl raporda toplad. 7. ve 10. snf aratrma sonuçlarnn da önümüzdeki ay yaymlanmas bekleniyor.
4. snf seviyesinde aratrmaya devlet ve özel öretim kurumlarnda örenciler katld. Aratrmann Türkçe alt testine 112 bin 465 örenci, matematik alt testine 112 bin 322 örenci ve fen bilimleri alt testine 111 bin 742 örenci katld.
- Türkçede tüm sorular yantlayanlarn oran yüzde 3,55
Türkçe alt testinde bilme düzeyindeki sorularn ortalama doru cevaplanma oran yüzde 63, anlama düzeyindeki sorularn ortalama doru cevaplanma oran ise yüzde 60 oldu.
Örencilerin bu testte aldklar 100-500 aras puan dalmlar incelendiinde ortalama puann 331,12 olduu belirlenirken, örencilerin yüzde 26snn puannn 400-500 aralnda olduu tespit edildi. Testte tüm sorular doru yantlayan örencilerin oran yüzde 3,55 oldu.
Matematik alt testinde ortalama doru cevap oran bilme düzeyinde yüzde 63, anlama düzeyinde yüzde 59 ve akl yürütme düzeyinde yüzde 49 olarak gerçekleti.
Örencilerin bu testteki ortalama puan 323,02 olarak belirlenirken, yüzde 24ünün 400-500 arasnda puan ald tespit edildi. Örencilerin yüzde 4,34ü ise tüm sorular doru cevaplad.
- En yüksek baar fen bilimlerinde
Fen bilimleri alt testinde bilme düzeyindeki sorularn ortalama doru cevaplanma oran yüzde 65, uygulama düzeyindeki sorularn ortalama doru cevaplanma oran yüzde 70 ve akl yürütme düzeyindeki sorularn ortalama doru cevaplanma oran ise yüzde 61 olarak gerçekleti.
Örencilerin fen bilimleri alt testinde aldklar 100-500 aras puan dalmlar incelendiinde ortalama puann 342,07 olarak gerçekletii ve örencilerin yüzde 31inin 400-500 puan aralnda olduu tespit edildi. Örencilerin yüzde 6,29u ise tüm sorular doru cevaplad.
Türkçe, matematik ve fen bilimleri alt testlerinden alnan puanlarla, örencilerin o derslerden 4. snf yl sonu baar puanlar arasnda pozitif ve istatistiksel açdan anlaml bir iliki tespit edildi. Bu iliki, Türkçe alt testinde orta düzeyde iken matematik ve fen bilimleri testlerinde yüksek düzeyde gerçekleti.
Aratrma sonuçlar, velilerin eitim süreçlerine katlmnn baary artrdn da ortaya koydu. Tüm alt testlerin her birinden alnan puanlarla, velilerin çocuklarnn eitim süreçlerine katlm arasnda pozitif ve istatistiksel açdan anlaml bir iliki tespit edildi.
Üç alt testten her birinden alnan puanlarla örencilerin eitim hedefleri arasndaki ilikide de benzer bir tablo ortaya çkt.
Gelecekte alacaklar eitim konusunda henüz ilkokuldayken hedef koyan ve üniversite veya daha yüksek bir eitim basaman bitirmeyi hedefleyen örencilerin her bir alt testte aldklar puanlarn hedef koymayanlara göre oldukça yüksek olduu belirlendi.
- Okula devam baary artryor
Örencilerin devamszlk durumlarna ilikin tespitlerin de yer ald rapora göre devamszlk azaldkça her bir testte baarnn artt, hiç devamszlk yapmayan örencilerin baarsnn devamszlk yapan örencilere oranla oldukça yüksek olduu görüldü.
Raporda, Türkçe, matematik ve fen bilimleri alt testlerinin her birinden alnan puanlarla okul yöneticileri ile öretmenlerin kdem yl arasndaki iliki incelendi ve kdem yl arttkça her bir testte örencilerin baarsnn artt ortaya çkt. Ancak yönetici ve öretmen deneyiminin bu etkisinin düük düzeyde gerçekletii tespitine yer verildi.
- Ödev, örenci baarsn artyor
Ödev verme sklna ilikin tespitlerin de yer ald rapora göre ödev verme skl arttkça her bir testte örencilerin baarsnn artt belirlendi, ancak bunun etkisinin de düük düzeyde kald görüldü.
Yürütücülüünü Milli Eitim Bakan Yardmcs Mahmut Özerin yapt Eitim Analiz ve Deerlendirme Raporlar serisinin dokuzuncusu, Dr. H. Eren Suna, Dr. Hande Tanberkan, Emine Erolu ve Ümare Altun tarafndan hazrland.