Bursluluk sınavı için başvurular başladı

MEB tarafından düzenlenecek İlköğretim ve Ortaöğretim Kurumları Bursluluk Sınavı için başvurular başladı.

Haberler 13.03.2018 - 09:08 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Milli Eitim Bakanlna (MEB) bal Ölçme, Deerlendirme ve Snav Hizmetleri Genel Müdürlüü (ÖDSGM), 3 Haziran 2018de lköretim ve Ortaöretim Kurumlar Bursluluk Snav (OKBS) düzenleyecek.

Snav; 5, 6, 7, 8, hazrlk snf, 9, 10 ve 11inci snflara yönelik olarak gerçekletirilecek.

OKBS, bütün il merkezleri ile bavuru saysna göre gerekli görülen ilçe merkezlerinde, Türkiye dnda ise snava girecek en az 10 örenci olmak kaydyla Lefkoa, Riyad, Medine, Cidde, Tebük, Kuveyt, Akabat, Takent, Bakü ve Bikekte yaplacak.

Snav bavurusu; 12 Mart-5 Nisan 2018 tarihlerinde yaplacak. artlar tayan örencilerin bavurusu okul müdürlüünce sistem üzerinden onaylanacak.

Örenciler, 2018 OKBS Bavuru ve Uygulama e-Klavuzuna ve ilgili mevzuata, http://www.meb.gov.tr ve http://www.odsgm.meb.gov.tr internet adreslerinden ulaabilecek.

Snav bavurusunun yaplabilmesi için öncelikle örencinin e-Okul sisteminde kaytl ve bilgilerinin güncel olmas gerekiyor.

Açk Öretim Lisesi, Meslek Açk Öretim Lisesi, Açk Öretim mam Hatip Lisesi ve Açk Öretim Ortaokulu örencileri bursluluktan yararlanamayacaklar.

Tutuklu ve hükümlü örenciler bursluluk snavna bavuramayacaklar.

Özel öretim kurumlarnda örenim gören örenciler OKBSye müracaat edebilecekler; snav kazananlar MEBe bal Türkiyedeki resmi, örgün okul/kurumlarda (ortaokul, imam hatip ortaokullar ile ortaöretim kurumlar) örenimlerine devam etmeleri hlinde bu haklarndan yararlanabilecekler.

Parasz yatl olarak örenimine devam eden örencilere ayrca burs verilmeyecek.

Bavuru artlar

- Türkiye veya KKTC vatanda olmak.

- Mevzuatta belirlenen kayt ve kabul artlarn tamak.

- Ortaokullar, imam-hatip ortaokullar veya özel eitim ortaokullarnn 5inci, 6nc, 7nci ve 8inci snflar ile ortaöretim kurumlarnn hazrlk snf, 9uncu, 10uncu ve 11inci snflarnda örenci olmak.

- Ortaöretim okullarnda, snavn yapld ders ylnda okul deitirme cezas almam olmak.

- Uzun süreli tedavi gördüünü salk raporu ile belgelendirenler hariç, bulunduklar snfta snf tekrar yapmam olmak.

- Ailenin bir önceki mali yla ait yllk gelir toplamndan fert bana düen net miktarn, içinde bulunulan mali yln Merkez Yönetim Bütçe Kanununda belirtilen MEB okul pansiyon ücretinin en aznn dört katn geçmemesi kaydyla maddi imknlardan yoksun bulunmak. Ailenin 2017 yl yllk gelir toplamndan fert bana düen toplam miktarn 2018 Mal Yl için tespit edilen 11 bin 600 TLyi geçmemesi gerekir. Aile gelirinin tespitinde ailenin 2017 ylnda elde ettii tüm gelirleri esas alnacak.

Kontenjan dalm

Her yl tespit edilen parasz yatllk veya bursluluk kontenjanlarn yüzde 10u kanunlarla özel hak tannan örencilere, yüzde 5i bakanla bal resmi okul veya kurumlarda kadrolu veya sözlemeli olarak çalan, emekli olan ya da vefat eden öretmenlerin örenci olan çocuklarna, yüzde 5i ailesinin oturduu yerleim biriminde ortaokul, özel eitim ortaokulu veya imam-hatip ortaokulu bulunmayan örencilere, yüzde 80i (a), (b) ve (c) bentleri dndaki dier örencilere ayrlacak.

Bavurunun geçersiz saylaca durumlar

Örencinin, e-Okul sistemindeki bilgilerinde eksiklik, hata veya çeliki varsa; elektronik ortamda okul müdürlüü bavurusunu onaylamamsa; bavuru için gerekli bilgi ve belgeler eksiksiz olarak okul müdürlüüne teslim edilmemise; Türkiye dnda dnda e-Okul sistemine kaytl olmayan okullarda örenim gören örencilerin denklikleri usulüne uygun düzenlenmemise bavuru geçersiz saylacak.

Snav giri belgesi

Fotorafl Snav Giri Belgesi, 5, 6, 7, 8, hazrlk snf, 9, 10 ve 11inci snflar için 24 Mays 2018 tarihinden itibaren e-Okul sisteminden okul müdürlükleri tarafndan alnacak, mühürlenip imzalandktan sonra örenciye teslim edilecek. Bu belge, örencilere posta yoluyla gönderilmeyecek.

Ana Sayfaya Git