çocuun yalan söylemesiyle etkili bir mücadele için öncelikle yalann ne tür olduu bilinmeli.
Yetikinler çocua iyi birer örnek olmal ve davranlarnda, çocuklarnda görmek istemedikleri hatalara yer vermemeli. Yalan söylemeyi alkanlk haline getirmi bir çocukta altta yatan ruhsal bozukluklar mutlaka deerlendirilmeli. Baz kiilik bozukluklarnda ve ruhsal hastalklarda kii yalan söylemeye daha yatkndr. Bir uzman gözüyle yalann nitelii ele alnmal ve önlem alc yöntemlere bavurulmal.
Sk sk ne yaptklar ya da ne gördükleri çocuklara anlattrlmal, çeitli bahanelerle davranlarnn nedenleri ve hatalar sorulmal. Endie düzeyi yüksek olan bir çocuk eer kayg ve çekingenlik yüzünden yalan söylememise, ona güven verilmeli, öfke ve knama tepkilerinden kaçnlmaldr.
KÖTÜNÜN YSN BLMELYZ
Olumu bir yalan karsnda mücadele, kötünün iyisini yapmaktan baka bir ey deildir. Yalan söyleme davrann iyiletirmek önlemekten daha zordur. Önemli olan, çocuu yalana itecek durumlara meydan vermemektir.
çocuklarnn kendileriyle birlikte ya da kendi yerlerine yalan söylemelerini isteyen ailelerin says, ne yazk ki az deildir. Bunlar davranlarnn sonuçlarn küçümser, hakl nedenler gösterirler, hatta bununla elenirler. çounlukla yalan böyle bir örnekten kaynaklanr.
Yalann engellenme biçimi çocukta gerilim yaratabilir. Ar kzgnlk, çocuun yalann engellemek açsndan olumsuz bir davrantr. Bu yolla yaratlan suçluluk duygusu, çocuu yalandan uzaklatracak yerde, daha çok yaklatrr.
Yalan söyleyen çocuk bu mücadeleyi anlaml, onun iyilii için böyle davranldn bilmeli. Burada bir güç gösterisi deil, yardm söz konusu olmal ve ona güven vermeli.
Yalan kiiliin bir eksikli bencillie ve kolaycla doru bir çk, bireyi dier insanlardan soyutlayc bir kendini reddetmedir. Yalanla mücadele yeterli deildir, ayn zamanda dürüstlük, açk yüreklilik, içtenlik ve sevgi için de mücadele edilmeli. Bunlar bireye denge ve mutluluk getirir.