YKSnin yaklamasyla örenci ve aileleri heyecan sardn belirten Psikoloji Uzman Öretim Üyesi Dr. Kahraman Güler, snav zaman yaklatnda heyecanlanmann doal olduunu söyledi. Adaylara son 2-3 gün kala ders çalmay brakmasn öneren Dr. Güler, Kendilerini zihinsel ve bedensel anlamda dinlendirmeliler önerisinde bulundu.
Snav kaygs yaamada aile yapsnn da önemli olduunu belirten Dr. Güler, Özellikle yüksek beklenti, eletirel, mükemmelliyetçi ve takdir etmeyi bilmeyen ailelerin çocuklarnda da snav kaygs ortaya çkabilir. Baz çocuklarn aileleri de onlardan bir haber. çocuklarnn ne yaptn bile bilmiyorlar. Onlar çok korunmasz brakmlar. Bu yüzden çocuklar da hayata kar ne yapacaklarn bilemiyorlar, boluk ve belirsizlik içinde hissettikleri için de snav kaygs yayorlar. Burada ailelere görev düüyor. Bir sonuç varsa nedeni biraz da onlarla ilgilidir diye konutu.
SINAV AMAç DEL ARAçTIR
Aile ve çocuklar için en önemli noktann snavn bir amaç deil araç olduunun bilinmesi olduunu ifade eden Dr. Kahraman Güler, çocuun çabas, emei takdir edilmelidir. Diyelim ki çocuunuz tüm yl çalmad. Buna da olsun sen elinden geleni yaptn, snav senin daha iyi hissetmen ve mutlu olman için daha iyi bir gelecein için bir basamak bir araç. Bu snav senden daha deerli ya da önemli deil eklinde çocuklarnzla konuabilirsiniz. Aileler bu noktalara dikkat ederse çocuklarn üstündeki bask da azalm olur açklamasnda bulundu.
EER ELETRECEKSENZ çABAYA VURGU YAPIN
Dr. Güler ailelere unlar söyledi:
çocuklar srf sizin istediiniz kadar puan alamad diye onlarn kiiliklerini, duygularn, hayata bak açlarn eletirmek, deersizmi gibi hissettirmek hiç doru deil. Eer aileler eletirecekse de çabaya bir miktar vurgu yapabilirler. Yeterince çaba harcamadn, daha iyisini yapabilirsin gibi ifadeler ie yarayabilir.
SINAV ANINDA MNK EGZERSZLER YAPABLRSNZ
Snav anndaki heyecann biti süresi olduunu vurgulayan Dr. Güler, Örencilerin kitapç çevirirken zor soru görmesi, snavda bulunan öretmenin balangç saatini belirtmesi gibi anlarda heyecan yükselebilir. O anda derin nefes almak, sakince durmak, kalemi brakmak, kendilerine u an bu duygu geldi ve birazdan geçecek daha önceki snavlarda da heyecanlandm geçti belki 5-6 dakikam kaybedeceim ama geri kalan bütün süreyi kazanacam diyerek özgüvenini yükseltip snava devam etmek mantkl olacaktr ifadelerini kulland.
Eer örencide çok fazla kayg varsa öretmene soru sorarak ya da su içerek dikkatlerini databileceini belirten Dr. Güler, Varsa bildii minik geveme egzersizleri onlar yapabilir. Bilmeyenler de 7-8 günde bunlar internetten örenebilir dedi.
SANA çOK PARA HARCADIK, BZ MAHçUP ETTN DEMEYN
Örencilerin snav kötü geçtiinde ailelerinin yapmas gerekenlere de deinen Dr. Güler unlar söyledi:
Amacmza ularken daha iyi araçlara nasl ulaabiliriz? Burada çocuun ve ailenin yeniden bir yllk süreci balayacak. Kimi aileler için bu maddi olarak da zor olabilir. Ama önemli olan çocuk sonraki hayatnda sürekli mutsuz ve heyecansz olacana bir yl daha hayata daha salkl ekilde hazrlanmas daha iyi sonuç verebilir. Aileler çocuklarna sana çok para harcadk, bizi mahcup ettin gibi eyler söylememelidir. çünkü siz o çocua bunu yaparken karlksz ve göreviniz olarak yapyorsunuz. Bu yüzden yaptklarnz ona lütufmu gibi göstermeyin. Destekleyici olmak her zaman ie yarar.