HABER MERKEZ
Sosyal medyada yer alan 10 yandaki bir örencinin, öretmeni tarafndan urad iddet görüntüleri birçok kesimin büyük tepkisine neden oldu. Zaman zaman bu tip görüntüler basna da yansrken, öretmenleri tarafndan bu tür iddete maruz kalan örencilerin yaayacaklar duygusal travmann sonuçlar hakknda Öretim Üyesi Dr. Duygu Tafiliz önemli deerlendirmelerde bulundu.
çOCUUN AKADEMK VE SOSYAL HAYATTA BAARISIZ OLMASINA NEDEN OLUR
Dr. Duygu Tafiliz, bu durumun çok üzücü ve kabul edilemez olduunu dile getirerek, çocuklara ciddi fiziksel ve duygusal zaralar verir ve onlarn zihinsel salklarn, psikososyal geliimlerini ve akademik baarlarn olumsuz yönde etkileyebilir. çocuun, okula aidiyet hissini kaybetmesine akabinde de derslere ilgisizlik, akademik baarszlk, arkada ilikilerinde problemler yaamasna sebep olabilir. Bu örnekte olduu gibi 10 yanda, savunmasz bir çocua kontrolsüz bir güçle uygulanan iddetin boyutu ve süreklii de çok daha ciddi problemlerin ortaya çkmasna neden olabilir dedi.
Dr. Duygu Tafiliz, korku, öfke, endie, utanç gibi olumsuz duygularn çok youn ekilde deneyimlenmesinin çocuklarda duygu durum bozukluklar ve travma sonras stres bozukluklar gibi belirtilerin iyi gözlemlenmesi gerektiine deindi. Bu belirtilerin kiiden kiiye deiebileceine de iaret eden Dr. Duygu Tafiliz, iddete maruz kalan çocuklarda bu durumun ciddi bir bozuklua dönümemesi sosyal destek, aile destei ve profesyonellerin destei ile önlenebilir. Ancak, bu gibi olumsuz deneyimlerin uzun süreli etkileri olacan da söylemek gerek diye konutu.
DDETE ELM ARTAR
Maruz kalnan iddetin önemli sonuçlarndan bir dieri de çocuklarn iddete eilimini arttrmas olduuna vurgulayan Dr. Duygu Tafiliz, Ebeveynler, öretmenler gibi kendilerine model olmas gereken yetikinlerin iddet davranlar, çocuklarn da istemedikleri durumlarda kendinden güzçsüz kiilere iddet uygulayarak istediklerini elde edebilceklerini öretir ve sorun çözme yöntemi olarak kendilerinin de iddete bavurma eilimleri artarabilir. Bu da ne yazk ki, toplumda iddetin devamlln getiren önemli sebeplerden biri deerlendirmelerinde bulundu.
MESLEK ç ETMLER çOK ÖNEML
Dr. Duygu Tafiliz, çocuklarla çalan ve çalacak olan herkesin ciddi testlerden geçmesi ve eitimlere tabi tutulmas gerektiini dile getirdi. iddetin her türlüsünün uzun süreli ve kaçnlmaz etkilerinin farknda olunmas için okullarda yöneticiler, öretmenler ve dier tüm çalanlar dahil iddete kar duyarllk ve farkndalk eitimlerinin verilmesi önemli diyen Dr. Duygu Tafiliz, okullarda çocuklarn maruz kald bu tür iddetin nedenini aratrmak gerektiini söyledi.
Dr. Duygu Tafiliz, iddet uygulayan kiiler davran düzeltme, deitirme adna bu tarz eylemlerde bulunuyorlarsa iddetin davran deitirme üzerine etkilerinin bilincinde olmadklar açktr. Ancak bu tarz davranlarn kabul gördüü kültürel bir ortamda, bireylerin yaptklar bu tarz eylemlerin doru olduuna dair inanlar da yüksek olabilir. Bu açdan bakldnda, sorunun sadece eitim sistemi içinde snrl olmad daha yaygn ekilde toplumda iddet kültürünü önleyici admlar atlmas gerektii, toplumun en küçük birimi olan ailelerden balanarak bu eitimlerin yaygn olarak verilmesi ve kültürel olarak yanl inanlarn deitirmesine çallmaldr dedi.
çOCUKLAR ETMN SSTEM çNDE DUYGU VE DAVRANI DÜZENLEME GB BECERLER ÖRETMENLERNDEN ALIYOR
Dr. Duygu Tafiliz sözlerine öyle devam etti: çocuklar, eitim sistemi içinde sadece bilgi örenmekle kalmyor, duygu ve davran düzenleme gibi birçok beceriyi de hem öretmenler hem akranlar ile ilikileri sayesinde ediniyorlar. Kendi duygu düzenleme becerisi yeterli olmayan yetikinlerin çocuklar doru yönlerdirmesi ve psikososyal açdan olumlu yönde gelimelerine katk sunmalar beklenemez. Bu nedenle, sadece iddetin sonuçlar hakknda farkndalk sahibi olmak yeterli deil eitim sistemi içinde görev olan yetikinlerin, kendilerini düzenleme becerilerinin deerlendirmesi, gerekiyorsa desteklenmeleri önemlidir. Dolaysyla, hem toplumda geni etki yaratacak farkndalk eitimleri düzenlemek hem de özellikle çocuklarla çalacak personellerin ie alm süreçlerinde deerlendirmelerden geçmesi, çocuklarla çalabilmek için gerekli becerileri kazanmalar için etim programlarna katlmalar bu tip olaylarla karlamamamz için önleyici olabilir diye konutu.
YETKNLER çOCUKLARIN DUYGULARINI YENDEN ETKLEDKLERN BLMEL
çocuklarn en çok zaman geçirdikleri yetikinler olarak aile bireyleri ve öretmenlerin kendi davranlarnn model olarak çocuklarn davranlarn derinden etkilediklerinin bilmelerinden fayda olduunu hatrlatan Dr. Duygu Tafiliz, iddetin her türlüsünden kaçnmalar, iddet kültürünün normallememesi adna her türlü iddet davrannn önlenmesi için karlatklar iddet olaylarna sessiz kalmamalar gerektiinin altn çizdi. Ancak burada dikkat edilmesi gerekenin, ailenin ve dier yetikinlerin iddete iddet ile tepki vermesi olduunu ifade etti. Dr. Duygu Tafiliz, eitimci ve ailelere u tavsiyelerde bulundu:
Özellikle, çocuklara öfke gibi olumsuz duygular hissetmelerinin normal olduunun ancak iddete iddet ile tepki vermemesi gerektiin anlatlmas, bu tür bir davrann çözüm olmayacan, aksine sorunu daha zorlatracan belirtmek önemli. Aileler ve dier yetikinler iddete maruz kalan çocuklarn güvende hissetmeleri için kendilerinin onlarn yannda olduklarn ve iddetin her türünün kabul edilemez bir davran olduunun mesajn net bir ekilde verebilmeliler.
PSKOLOJK DDETN DE YIKICI SONUçLARI OLUR
Son olarak, ailelerin fiziksel iddet kadar psikolojik iddetin de ykc sonuçlar olabileceinin öncelikle farknda olmalar gerektiini belirten Dr. Tafiliz, psikolojik iddetin kimi zaman dier yetikinler tarafndan farkedilmesi daha zor olabileceini söyledi. Bu durumunda anlalabilmesi için ne gibi belirtileri olabileceine de açklk getirdi. Okulda baarszlk, okula gitmekte isteksizlik, özgüven eksiklii, içe kapanma arkada ilikilerinde problemler, dikkatini verememe, keyif ald eylere kar ilgi kayb, huzursuzluk gibi belirtiler psikolojik iddete maruz kalma durumunda ortaya çkabilir. Ailelerin çocuklaryla iletiim halinde olmalar, çocuklarn duygularn ifade etmeye tevik etmeleri ve yaadklar olumsuz deneyimleri paylaabilecekleri güvenli bir ortam yaratmalar son derece önemlidir dedi.