Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ndeki ’Tip 1’ diyabetli çocuklara yönelik 3.sü gerçekleştirilen yaz kampı sona erdi.
Hazar Gölü Çocuk Yaz Kampı Tesisleri’nde gerçekleştirilen etkinliğe Adana, Siirt, Mardin, Cizre, Silopi, Siverek, Midyat, Antakya, Silvan, Ergani, Bismil, Hani, Eğil, Lice, Çınar ve Batman’dan 10-18 yaşları arasında 65 diyabetli çocuk ve genç katıldı.
5 DOLU GÜN GEÇİRDİLER
KOÜ Tıp Fakültesi Dekanı Şükrü Hatun, yaptığı yazılı açıklamada, kampta yarısı Ankara, Kocaeli, Afyon ve İstanbul’dan gelen çocuk hekimleri, diyetisyenler, diyabet hemşireleri, psikologlar ve aktivite liderlerinden oluşan bir ekibin görev yaptığını belirterek, ekibin diyabetli çocuklara destek olmanın mutluluğuyla dolu 5 gün geçirdiğini kaydetti.
20 BİN DİYABETLİ ÇOCUK
Daha çok erişkinlerin bir hastalığı olarak bilinen diyabetin, küçük yaşlardan itibaren çocuklarda da görülebildiğine dikkati çeken Hatun, çocuklarda görülen diyabet türünün Tip 1 diyabet olarak isimlendirildiğine işaret etti.Prof. Dr. Hatun, her gün 4 kez insülin hormonu alarak yaşamlarını sürdürebilen Tip 1 diyabetli çocukların, düzenli olarak kan şekerlerini ölçmeleri gerektiğini vurgulayarak, Ülkemizde her yıl bin 700 kadar çocuk diyabet tanısı alıyor ve tahminen 20 bin çocuk diyabetli olarak yaşamını sürdürüyor. Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde bin 500 kadar diyabetli çocuk olduğu tahmin ediliyor ve çok başarılı geçen bu kamp ile bölgedeki çocukların eğitimlerine ve yaşamlarına önemli bir katkı sağlanıyor ifadesini kullandı.
İNSÜLİN KADAR ÖNEMLİ
Diyabetli çocukların tedavisinde insülin kadar, diyabet eğitiminin de önemli yer aldığını vurgulayarak, şunları kaydetti:Diyarbakır Diyabetli Çocuklar Kampı, Çocukluk Çağı Diyabet Programı çerçevesinde diyabetli çocukların eğitim ve bakımlarını geliştirmek amacıyla düzenleniyor. Kampta eğitim, temel konuların anlatılması yanında grup çalışmaları ve kamp içindeki deneyim paylaşımı ile yapıldı. Eğitim saatleri dışındaki zamanlarda yüzme başta olmak üzere çeşitli spor, eğlence ve sanat aktiviteleri düzenlendi.