Dört işlem yapıyor

Diyarbakır'da yaşayan üstün zekalı 10 yaşındaki Abdurrahman Cırık, zihnini adeta hesap makinesi gibi kullanıyor.

Haberler 23.01.2018 - 08:39 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Polis memuru baba Nuhit ve anne Nee Crk, oullar Abdurrahmann 5 yandayken saylara olan ilgisini fark etti. çocuklarnn bu yönünün gelimesini salayan Crk ailesi, daha sonra üstün zekal ve yetenekli çocuklarn tespit edilerek eitim gördüü Milli Eitim Bakanlna bal Bilim ve Sanat Merkezinin (BLSEM) yapt snavda Abdurrahmann üstün zekal olduunu belirledi.

Üstün zekas sayesinde özel bir okulda burslu okuyan Abdurrahman, ayrca BLSEMde de eitim görüyor. Ailenin çabas ve ald eitimle matematik ilemlerinde kendisini gelitiren Abdurrahman, kalem kat kullanmadan 10 basamakl iki sayy 40 saniyede topluyor, 10 basamakl iki sayy 1 dakikada çarpyor.

Zihinsel matematikte kendini gelitirerek 5 yandan bu yana yurt içi ve yurt dnda katld yarmalarda çeitli dereceler elde eden Abdurrahman, ileride matematik profesörü olmak istiyor.

ABDde 2016da düzenlenen ve 27 ülkeden 128 yarmacnn katld Memoriad Las Vegas Dünya Beyin Olimpiyatlarnda 12 ya alt çocuklarda dünya 10. olan Abdurrahman, 2020de Dubaide yaplacak yarmaya hazrlanyor.

- Matematie büyük bir yetenei var

BLSEM Müdür Yardmcs ve matematik öretmeni Sait Atl, AA muhabirine, merkeze devam eden bütün çocuklarn özel yetenekli olduunu belirterek, onlarn yetenek alanlarn kefetmek ve üst seviyeye çkarmaya çaltklarn söyledi.

çocuklarn yetenek alanlarnn matematik, felsefe, tarih, fizik ve astronomi olabildiini, Abdurrahmann da özel yeteneini belirlemi bir örenci olduuna dikkati çeken Atl, Matematie büyük bir yetenei var. Zihni özellikle soyut düünmeye çok uygun. Saylarla, ilemlerle, matematiksel kavramlar konusunda çok iyi. dedi.

Matematiin insan zekasnn ürettii en büyük sanat eseri olduunu dile getiren Atl, öyle konutu:

çünkü tamamen saylarla bir eyler ispatlamaya çalyorsunuz. Abdurrahman da inallah ülkemizi matematik alannda temsil edecek güzel çalmalar yapacak. leride onu bir matematikçi olarak görmek istiyoruz. Harikulade ötesi 4 ilem yeteneine sahip. Zihinden çarpma, toplama, saylar hafzasnda tutma gibi yetenekleri mevcut. 10 haneli bir sayy belki benim ya da normal bir matematik düzeyi iyi olan bir insann 10, 20 dakikada belki yarm saat urap çözebilecei sorular 1 dakikann altnda ksa bir sürede çözebiliyor.

Atl, özellikle 2 basamakl saylardan sonra zihinden çarpmann çok zorlatn, insan zihnini çok fazla yorduunu vurgulayarak, Abdurrahman için bunlarn söz konusu olmadn vurgulad.

Abdurrahmann çok ksa sürede 10 haneli saylar zihninden çok rahat bir ekilde toplayabildiini, çarpma ileminde de 5-6 haneli rakamlar çok rahat bir ekilde çarpabildiini ifade eden Atl, matematiksel yönü güçlü olan Abdurrahmann yatlarna göre matematikte çok farkl bir kabiliyete sahip olduunu anlatt.

Atl, Abdurrahman ile çalmak bizim için büyük bir zevk. Merkez için büyük bir ans. ifadelerini kulland.

- çok hareketli bir çocuk

Anne Nee Crk da olunun 5 yandan bu yana saylarla ilgilenmeyi, kitap okumay, müzik dinlemeyi ve piyano çalmay çok sevdiini, 5 yandayken baka çocuklardan farkl alanlara yönelmesi, saylarla ilgili olmas, her eyden çok çabuk sklmas sonucu durumunu fark ettiklerini söyledi.

Olunun yemek yerken bile yerinde duramayan bir çocuk olduunu dile getiren Crk, kitap okurken bile ayaklarn havaya kaldrdn ve sürekli hareket halinde olduunu, bu durumunun kendilerini çok yorduunu belirtti.

Okulunda çok baarl olan Abdurrahmann girdii snavlarda sürekli birincilii elde ettiini bildiren Crk, konumasn öyle sürdürdü:

Gelimesi için çok fedakarlk yaptk. çindeki yeteneini gelitirmesini saladk. çocuk geliimi bölümü mezunuyum. Teorik olarak gördüklerimi uyguladm, bunun faydalarn da gördüm. Saylarla ilgilendiini görünce bu yeteneinin gelimesi için ortam oluturdum. Aileler, çocuumuz yaramaz, hareketli diye ikayet etmesin. çocuklaryla ilgilensinler. Hareketli çocuklarn daha zeki olduunu düünüyorum. Hareketli çocuk annesi olmak kolay deil. Biraz sabrl olmak gerekiyor.

- lkokuldaki eitim ona göre düük kalyordu

Baba Nuhit Crk ise olunun 5 yanda ilk defa ülke genelinde düzenlenen mental aritmetik yarmasnda kendi ya grubunda Türkiye birincisi olduunu, bunun ardndan oluyla daha fazla ilgilenmeye baladklarn kaydetti.

Abdurrahmann 5 yandan itibaren girdii yarmalarda çeitli dereceler elde ettiini bildiren Crk, yarmalarda baarsndan çok yarmalar araç olarak kullanarak kendisini gelitirmesini saladklarn anlatt.

lkokulda ona uygun eitim veren okulun Diyarbakrda bulunmadn dile getiren Crk, öyle dedi:

lkokuldaki eitim ona göre düük kalyordu. Bu nedenle biz sürekli onunla ilgilendik. Ödevleri yaparken sadece snfndaki dier örencilerde Abdurrahman ödev yapmam, öretmen onu kayryor. düüncesi olumasn diye ödevlerini yaptk. çünkü ödevleri onun seviyesine göre deildi.

Olu ile matematikte gelimesi için mega ve mental aritmetik altrmalar yaptklarn, toplama, çarpma, zihinsel toplama ve çarpma çalmalar gerçekletirdiklerini dile getiren Crk, sürekli zeka kitaplarndan sorular çözdüklerini anlatt.

- Piyano çalmay evde gelitirdi

Notalar müzik öretmeninden örendiini aktaran Crk, konumasn öyle sürdürdü:

Daha sonra piyano çalmay evde gelitirdi. En önemli özellii kvrak bir zekaya sahip olmasdr. Bugüne kadar yurt içi ve yurt dndan 10un üzerinde yarmaya katld. ABDde Las Vegasta düzenlenen Dünya Beyin Olimpiyatlarnda 27 ülkeden 128 beyin sporcusu vard. 12 ya altnda 10. oldu. Matematik profesörü ve dünyaca ünlü bir piyanist olmak istiyor. 2020de Dubaide bir yarma düzenlenecek. Ona hazrlanyor. Onun ileride iyi bir yere geleceini düünüyoruz. Potansiyelinin gelitirilmesini ve üreten bir birey olmasn istiyoruz.

Abdurrahman Crk da en iyi dersinin matematik olduunu, 10 basamakl saylar 40 saniyede toplayabildiini, 10 basamakl 2 sayy da 1 dakikada çarpabildiine iaret etti.

Katld yarmalarda toplama, çarpma, hafzada say tutma gibi etkinlik yaptn belirten Abdurrahman, her gün düzenli çaltn söyledi.

Matematik ve müzii çok sevdiini anlatan Abdurrahman, Matematik profesörü olmak ve yeni bir matematik terimi bulmak istiyorum. Dier derslerim de çok iyi. Müzik ve matematii birbirine benzetiyorum. Aralarnda bir uyum var. Her iki alan da ilgimi çekiyor. dedi.

Ana Sayfaya Git