Diyarbakr Eitim Bir-Sen 1 Nolu ube Bakanl Eitim ve Sosyal ler Komisyonu Tarafndan Diyarbakrn eitim sorunlar ve çözüm önerilerini içeren çözüm Öneri Paketi hazrland.
Kamuoyuyla paylalan pakette, sorun ve öneriler maddeler halinde u ekilde sraland:
1-Okullarda blok ders uygulamalarndan vazgeçilmelidir.
2-Ders programlar hazrlanrken örenci ve okul durumu öncelenmelidir.
3-Tam gün eitime geçii mümkün klacak alternatiflere ulamada srarc olunmal, ikili eitimden vazgeçilmelidir.
4-Yönetim alannn güçlendirilmesi balamnda Okul Aile Birliklerinin etkin hale getirilmesi adna birlik yönetimi için her okulda çalma alan/yeri tahsis edilmelidir.
5-Okul öncesi okullama oranlarnn artrmaya yönelik çalmalara younlalmal, sosyoekonomik koullarn ürettii eitsizlik ve farkllklarn giderilmesine yönelik ihtiyaç ve imkn analizleri yaplmaldr. Okul öncesi örencileri için alnan okul aidatlar eitime eriimi kstlamamaldr.
6-Okullarda saydamlk ve katlmclk ilkesinin aylk toplantlarla etkin hale getirilmeli toplantlarda okul, ders, örenci durum raporlar oluturulmaldr, durum raporlar nda çözüm olanaklar aranmaldr.
7-Mesleki ve teknik ortaöretim okullarnda finansman çeitlilii dorultusunda Üretimle Eitim uygulamalarna arlk kazandracak döner sermaye iletmelerinin kurulumu yaygnlatrlmaldr. Okullarn ve kurumlarn ihtiyaçlar döner sermaye letmesi bulunan okullardan karlanmaldr
8-DYK faaliyetlerinde öretmenlere öncelik tannmaldr. Yöneticiler ikinci planda deerlendirilmelidir.
9- DYK kurslar hafta içi yaplmamaldr. DYK kurslar örencinin eitime eriimlerini engellemeyecek ekilde hafta sonlar yaplmal, DYKlarn belirli merkezlerde toplanmas, komisyonlarca öretmen seçimlerinin yaplmas, ihtiyaç kadar kaynak kitap ihtiyacnn temin edilmesi gereklidir.
10-Her dönem için 7. ve 8. snflar ile 11. ve 12. snflarda en az 2 tane seviye ölçme snav yaplmal, ayrntl analiz raporlar çkartlmal, örenci öretmen ve okul durumlar takip edilmelidir.
11-Örencilere kumanya yerine scak yemek hizmetinin sunulmas ihtiyaç durumunda pansiyonlu okullardan ve yiyecek içecek hizmetleri alan bulunan mesleki ve Teknik Anadolu Liselerinden destek salanmaldr.
12-Okullarn bahçe ve çevre düzenlemesine kimlik kazandracak uygulamalara gidilmelidir. çevre ehircilik, Tarm ve Orman l Müdürlükleri ve belediyeler ile protokol yaplmal örencilere çevre bilinci alanma çalmalarna buradan balanmaldr.
13- mam Hatip Ortaokullar ile Anadolu mam Hatip liseleri ile il Müftülüü ve lahiyat Fakülteleri arasnda Proaktif ibirlii olanaklar protokollerle zemin bulmal, etkinlik temelli programlarla ders içerikleri kalc tutum ve davranlara dönütürülmelidir. Okullar bünyesinde paydalarn destei ile ulusal ve uluslararas aktivitelere nitelikli katlm tevik edecek ekilde komisyonlar oluturulmaldr.
14-l MEM ve l Kültür Müdürlüünün ortak giriimi ile bütün örencilerin ylda en az bir defa yaadklar yörenin tarihi kültürel ve turistik alanlarn gezmeleri salanmaldr. Böylelikle örencilerde tarih, kültür ve medeniyet bilinci oluturulmaldr.
15-Mesleki ve teknik ortaöretim okullar ile üniversiteler Odalar ve sektör temsilcileri arasnda i birlii protokolleri imzalanmaldr. Örencilerin yetitirilmesi ve istihdam edilmeleri yönünden okullar ortak ilgi alan klnmal, okullarn faaliyet konusu alanlaryla protokol taraflar arasnda dorudan ve süreen bir iliki kurulmaldr.
16- Mücbir (zorunlu) sebepler dnda öretmenlerin geçici görevle yer deiiklii yapmas engellenmelidir. Ücretli öretmen görevlendirmelerinde eitim-öretim yln tamamlama art aranmaldr.
17-Diyarbakr ili genelinde 24 Kasm Öretmenler Günü etkinlikleri kapsamnda yln örencisi, yln velisi, yln öretmeni ve yln okul yöneticisi seçimi yaplmal ve ödüllendirilmelidirler.
18- Beyaz Bayrak ve Beslenme Dostu Okul programlar aktifletirilmeli okullarda bu alanda komisyonlar kurulmaldr. Komisyonlar aracl ile l Salk Müdürlüü ekiplerinin destei ile dengeli ve salkl beslenme ile okul temizlii konusunda örenci ve veli bilinçlendirme çalmalar yaplmaldr.
19-Gençlik Spor l Müdürlüü ile i birliine gidilerek okullarda okul spor kulüpleri kurulmaldr. Kulüpler araclyla yetenekli ve gelecek vadeden sporcu adaylar ulusal ve uluslararas müsabakalar için desteklenmeli, Profesyonel Sporcu olmalar yönünde yönlendirme çalmalar yaplmaldr.
20-Okullarimizda çocuklarmzn akademik geliimlerinin yansra bedensel ve kinestetik zeklarnn geliimi de desteklenmelidir. Bu balamda beden eitimi derslerinde ve okul takmlarnda kullanlan spor malzemesi ihtiyac, Gençlik Spor l Müdürlükleri ile imzalanacak protokoller çerçevesinde ivedilikle giderilmelidir.
21-Bütün velilere yönelik olarak evde verimli ders çalma, ders çalma ortamlarnn oluturulmas, ödev takip etme, örenci davranlarna yönelik bilinçli gözlem yapma vb. Bilinçli Rehberlik seminerleri düzenlenmelidir.
22-Okullarimizda yeterli miktarda destek personeli bulunmuyor. KUR araclyla alnan TYP personellerinde takvim doru ilenememektedir. KUR ve l MEM arasnda ibirlii çalmalar aktive edilerek KUR personeli almnda Eitim Öretim takvimi esas alnmaldr. KUR personellerinin okullara datmnda adil bir yol izlenmeli, okulun büyüklüü ve örenci says kstas alnmaldr.
23- Bütün okullarda acil durumlarda müdahale kabiliyeti olan profesyonel bir salkçnn veya profesyonel ilkyardmcnn bulundurulmas gerekmektedir. Her eitim öretim yl banda görevleri hatrlatlmal ve ilk yardmclarn eitimleri tekrarlanmaldr.
24-l MEM tarafndan yönlendirilecek rehber öretmenler önleyici rehberlik kapsamnda bulunduklar okullarn risk haritalarn çkarmaldr.
25-Tasimali eitimde görev alan oförler çok titizlikle seçilmeli, nitelikli bir psikolo-sosyal eitimden geçtikten sonra uygun artlar tayanlar tama ilemini yapmaldrlar.
26-Öretmen ve idarecilerin servis oförleriyle kars karsya gelmemeleri için gerekli tedbirler alnmal, uygulanan idari ilemlerde bir standart belirlenmelidir.
27- Bütün okul türlerinde örencilerin milli ve manevi geliimlerini destekleyecek deerlere bal ahlaki bir kiilik gelitirmesini temin edecek Deerler Eitimine önem ve öncelik verilmelidir. l Müftülüü ve paydalarla ibirlii olanaklar deerlendirilmelidir.
28. Kantinlerde ilkokul, ortaokul ve liselerde sat yaplan ürünlerin kalite ve fiyat denetimlerinin düzenli olarak yaplmas.
29. l, ilçe ve okul düzeyinde yaplan ilgili ilgisiz toplant ve törenler için sürekli ekilde örenci, öretmen ve yönetici katlmn talep etmek, eitim öretimde ileyi ve planlamay aksatmaktadr. Bu hususta gerekli tedbirler alnmaldr.
30. limizde Ortaöretimde okullama oranlarnn düük olduu gerçeinden hareketle resm /özel 9. snf örenci saylar ve yaygn eitime kayt yapan örenciler ile ortaokuldan mezun örenci saylar karlatrlmaldr. Devamszlk izlencesi oluturulmal ve devamszl tetikleyen faktörler giderilmeye çallmaldr.
31. Tütün ve madde bamll ile mücadele konusunda içerikleri özenle seçilmi sunumlar eliinde uzmanlar tarafndan seminerler verilmelidir. Seminerler eitim öretimin ylnn ilk haftalarnda düzenlenmelidir.
32. Eitim kurumlarnda norm kadro güncelleme çalmalar yaplrken hassas davranlmal, keyfi uygulamalara gidilerek maduriyetler oluturulmamaldr. Norm kadro fazlas durumuna düen öretmenler ihtiyaç ve istek durumuna göre deerlendirilmelidir.
33. Okullarn yöneticilerin i yükünü hafifletecek memur ihtiyac giderilmelidir.
34. Okullarda yönetici ve öretmenlere yönelik mentörlük ve koçluk eitimleri verilmelidir. Sertifika ve yetkinlik belgesi olan eitimcilerin aktif çalmalar salanmaldr.
35. Mahalli hizmetiçi eitim seminerleri eitim öretimi aksatmayacak ekilde ara tatil, sömestr veya Eylül/Haziran seminer dönemlerinde yaplmaldr.
36. Bütün okullarda çeitli imkanlar kullanlarak veli iletiim hatt kurulmaldr. Okul-aile ibirliini etkili klacak ekilde ilevselletirilmelidir.
37. Bütün okullarmzn (Resm ve özel) ders ortamlarnda hiçbir ekilde telefon bulundurulmamaldr. Gerekli tedbirler il MEM düzeyinde planlanmaldr. Uygulamada birlik salanmaldr.
38. Bütün ortaokul ve liselerde okulun bulunduu durum ve artlara göre LGS ve YKS snavlar için gerçekçi hedefler konulmal, okulun ve öretmenlerin baars belirlenen hedefler dorultusunda ölçülmelidir.
39. Baar belgelerinin verilmesinde nesnel kriterler ölçü alnmaldr. Baar belgeleri almaya hak kazanan iyi örnekler ve fark yaratan çalmalar vitrine çkarlmaldr.
40. Devlet okullarnda çalan öretmenlerin özelde çalmalar ilimizde yaygn bir sorundur. Öretmenlerin okul performansn olumsuz etkileyen bu durum engellenmelidir.
41. Proje okullarna atanan öretmen ve yöneticilerin durumu yeniden gözden geçirilmelidir. Toplumun deerleriyle bark olmayan, akademik ve yönetsel kapasiteleri tartmal atamalar iptal edilmelidir.
42. l Müftülüü l MEM ibirlii ile Umre ödüllü Siyer-i Nebi ve kurandan öütler temal yarmalar düzenlenmeli, Peygamberini ve kuran öretilerini bilen nesillerin yetitirilmesi salanmaldr.
43. TÜBTAK ve Bilimsel projelere ilginin artrlmas balamnda ilçe Milli Eitim Müdürlükleri ile okullarn bili düzeylerinin uyarlmas çalmalarna arlk verilmelidir.
44. Bütün okullara eitim öretim yl bandan itibaren krtasiye ve temizlik giderleri için ödenek tahsis edilmelidir.