Eitim sisteminde yeni bir deiiklik kapda. Milli Eitim Bakan smet Ylmaz, zorunlu eitim için kollarn svandn açklad. 4+4+4 olan eitim sisteminde okul öncesi eitimin de zorunlu hale gelmesi artndan bahseden Ylmaz, 1+4+4+4 eklinde uygulamann kaliteli eitim açsndan öneminden bahsetti. Eitim sistemi ile alakal açklamalarna devam eden Ylmaz, Dolaysyla Türkiyedeki zorunlu eitimi 13 yla çkaracaz dedi.
Milli Eitim Bakan smet Ylmaz, Gürün lçe Esnaf ve Sanatkarlar Odas Bakanl tarafndan düzenlenen iftar programna katlmak üzere karayolu ile ilçeye geldi.Bir düün salonundaki iftaraBakan Ylmazn yan sra Sivas Valisi Davut Gül, l Jandarma Komutan Albay Sinan en, l Emniyet Müdürü Turan Aksoy, Ak Parti l Bakan Ziya ahin, Gürün Kaymakam Fatih Özdemir, Gürün Belediye Bakan Nami çiftçi, Sivas Esnaf ve Sanatkarlar Odalar Birlii (SESOB) Bakan Beir Köksal ve çok sayda ilçe esnaf katld.
Programda konuan Bakan Ylmaz, gelecek dönem daha iyi bir eitim vermek için ikili eitimi kaldracaklarn belirterek, nallah 2019 yl sonuna kadar yapacaz. Yine kaliteli eitim vermek için mutlaka okul öncesi eitimi, zorunlu eitim kapsamna almamz lazm. Yani insanmzn eitim süresini arttrmamz lazm. Biz geldiimizde insanmzn eitim süresi yaklak 5 yld, imdi 8 yl. Ama ortalamas 12 yl olmas lazm. Zaten 12 yl zorunlu eitimi getirdik. Okul öncesi eitimi de bir yl alacaz. Dolaysyla Türkiyedeki zorunlu eitimi 13 yla çkaracaz. Dersliklerdeki örenci saysn azaltacaz, öretmen saysn arttracaz, öretmen bana düen örenci saysn azaltacaz. Daha kaliteli bir eitim vereceiz. Öretmenlere performans sistemi getireceiz. Türkiye iyi bir yolda ilerliyor dedi.
HAK TEMELL ETM VERECEZ
Hak temelli eitim vermek istediklerini, bunun için de deerler eitiminin çok önemli olduunu ifade eden Ylmaz, una çok inanarak söylüyorum, maddi yönden de Türkiyenin eitimi iyi bir yerde, manevi yönden de iyi bir yerde. Önümüzdeki dönemde inallah müfredat da gözden geçiriyoruz. Deerler eitimini de evlatlarmza daha fazla vereceiz. Bar istiyoruz, huzur istiyoruz, hak istiyoruz. Kimse kimsenin hakkna el uzatmasn diyoruz. Bu ailede, çevrede ve okulda verilir. Ama birisi eksik olursa sknt olur. Sadece okulda verirsek yeterli olmaz, ailede de verilmesi lazm. Yaadmz ortamn da vermesi lazm diye konutu.
Bakan smet Ylmaz TBMM Genel Kurulunda, milletvekillerinden gelen sözlü soru önergelerini cevaplad. Bakan Ylmaz, okullarda uygulanan haftalk ders çizelgelerinin bireyin, toplumun ve alann ihtiyaçlar dorultusunda katlmc bir anlayla, bilimsel esaslara göre gelitirildiini söyledi. Eitim ve öretim alannda dünyadaki gelimelerin izlendiini, Türkiyeye özgü temel deerlerle bütünletirildiini anlatan Ylmaz, bu çerçevede haftalk ders çizelgeleri gelitirilirken örenci, öretmen, veli ve dier paydalarn görülerinin alndn dile getirdi.
Ylmaz, çalmalar için öretmen ve akademisyenlerden oluan komisyonlar kuruluyor, ortaya konulan taslaklar üzerinde geni katlml çaltaylar düzenleniyor. Haftalk ders çizelgemizde yer verilen zorunlu ve seçmeli derslerin tamam hassasiyetle belirleniyor dedi.
37 BN ÖRETMEN KADROSU 105 ALANA DAITILDI
2015 yl atama döneminde bavuran öretmen saysnn 157 bin 545 olduunu, bakanla tahsis edilen 37 bin kadronun 105 alana datmnn yapldn söyledi. Ayn dönem atamalarda en çok 4 bin 189 kontenjan saysyla snf öretmenlii alanna atama gerçekletirildiini anlatan Ylmaz, unlar söyledi:
Bakanlmza bal resmi eitim kurumlarnda 10 Aralk 2015 tarihi itibaryla net öretmen ihtiyac 91 bin 880. Özel eitim alannda son 3 ylda atanan toplam öretmen says ise 2 bin 884. Bu yln nisan aynda yaplan ilk atamada en düük 66 puanla, yaayan diller ve lehçeler (Kurmançi) alanna öretmen atamas yapld. Bakanlmzca 2015 ylnda sözlemeli öretmen istihdam yaplmad. MEBSS veri tabanndan alnan bilgilere göre ülke genelinde 45 bin 552 ücretli öretmen görev yapyor. Öretmen aday says ise 436 bin 291.