Ankara Üniversitesi Eitim Bilimleri Fakültesi Dekan Prof. Dr. Fatma Bkmaz, AA muhabirine yapt açklamada, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgnndaki uzaktan öretimde etkileimin yeterince salanmad, bu nedenle de çocuklarn ya düzeylerine göre, onlara daha cazip gelecek, ilgi çekici ve etkileimli içeriklere ihtiyaç olduunu söyledi.
Eitimcilerin bu içeriklerin gelitirilmesi konusunda hazrlk yapmas gerektiini belirten Bkmaz, paydalarn hzla bu becerilerini gelitirmeye ve süreci yönetmeye çaltn ifade etti.
Prof. Dr. Bkmaz, okulun kurallarla yönetildiini hatrlatarak Artk evler okula dönütüü için ailelerin daha sistemli bir yaama geçmeleri gerekiyor. Okulda dersler, teneffüsler her ey planl ve programl. Bu süreçte evde de böyle yaplmas gerekiyor. Aileler çocuklara uygun bir çalma ortam hazrlamal, bilgisayar, internet gibi araçlar salamal, okullardaki gibi çocuun dersini takip edebilecei bir mekan yaratlmaldr. Okulun belirledii haftalk ders çizelgesine göre, evde de haftalk ve günlük bir planlama faydal olacaktr. Bu planlamann çocukla birlikte yaplmas çok önemlidir. çocuklarn görü ve önerilerini alarak süreç yönetilmeliler. diye konutu.
çocuklarn sabah erkenden bilgisayar bana geçmek istemeyebileceini, bu nedenle uyku düzeninin salanmas ve çocuklar motive eden bir aktiviteyle güne balanmasnn önemli olduunu vurgulayan Bkmaz, çocuklara kendi zamanlarn ve örenme süreçlerini planlama, yönetme alkanl kazandrlmas gerektiini ifade etti.
Bkmaz, okulla yakndan i birlii yaplmas ve bu sürecin öretmenlerle birlikte yürütülmesi gerektiini, uzaktan eitim sürecinde kendi örenmelerini yönetebilen ve denetleyebilen bireylerin daha baarl olabileceinin altn çizdi.
Örenmenin ihtiyaç haline gelmesinin, motivasyonu artracana iaret eden Bkmaz, çocuklara Bu konuyu neden örendiinin, ne iine yarayacann doru ekilde açklanmas ve çocuun konuyu anlamlandrmasnn salanmas gerektiini ifade etti.
Salgn sonras eitimde yaanan dönüümün anlk deil, bir süreç olduuna dikkati çeken Bkmaz, koronavirüs salgn dolaysyla belki baz snflarn yüz yüze eitime geçebileceini veya eitimin tamamen on-line olabileceini dile getirdi.
Bkmaz, örencilerin yazarak m, dinleyerek mi, yaparak m daha iyi örendiinin ortaya çkarlmas gerektii dile getirerek çalma stratejileri öretilebilir. Aileler çocuklarnn en iyi nasl örendiini gözlemlemeli. dedi.
Küçük yataki çocuklar gün ekran banda tutmann mümkün görünmediini söyleyen Bkmaz, eitimcilerin bu duruma ilikin ailelere destek olacak farkl on-line çalmalar yapmas gerektiini söyledi.
Yüksel Kavak: Gerekli araçlar salanmal
TED Üniversitesi Eitim Fakültesi Dekan Prof. Dr. Yüksel Kavak ise uzaktan öretim sürecinde ailelerin çocuklarnn eitimine destek olmas konusunda rollerinin farkllaacan ve okulda eitim verilen döneme göre ailelere düen yükün artacan belirtti.
Her eyden önce ailelerin, çocuklarn uzaktan eitimle ilgili yaynlar izleyebilmeleri ve ödevlerini yapabilmeleri için uygun ev ortam yaratmas, çalabilmeleri için bilgisayar, tablet, internet, televizyon gibi araçlar salamalar gerektiini ifade eden Kavak, öyle devam etti:
Uygun ev ortam ve koullarnn salanmas, kentte yaayan orta ve üst sosyo-ekonomik düzeydeki aileler için kolay olabilir. Bu aileler, çocuklarnn daha düzenli dersleri izlemeleri ve çalma yapmalarn salayabilir. Ancak çok çocuklu, ev ortam uygun olmayan ve krsal kesimdeki aileler için iler ayn ölçüde kolay olmayacaktr. Bu aileler, çou kez çocuklar için uygun mekan oluturma ve gerekli araçlar salamada yeterince katkda bulunamayacaklardr. Özellikle bu durumlarda, MEBin örencilerin internet eriimi, tablet ve televizyon gibi altyap desteklerini salamas beklenir. Bunlar salanamad takdirde, geçtiimiz bahar döneminde yaand gibi 3-4 milyon civarnda çocuun eitime eriimi mümkün olmayacaktr.
Kavak, öncelikle teknik altyapnn tüm çocuklar için eriilebilir olmasnn önemine iaret etti.
Özellikle uzaktan eitim konusunda daha dezavantajl durumdaki çocuklarn ailelerinin, her eyden önce çocuklarn, ders gün ve saatleri içinde, ev ii veya baka ilere yönlendirme yerine haftalk ders plan dorultusundaki yaynlar izleyebilmeleri için derslerine yönlendirmesi gerektiini söyleyen Kavak, Dier taraftan çocuklarn sadece derslerini yönetmek deil, ayn zamanda maske, mesafe ve hijyenle ilgili gerekli önlemleri alarak çocuklarn sosyal ve psikolojik gereksinimlerini salayc etkinliklere katlmlarn salamada da ailelere önemli görevler düecektir. dedi.
Gelbal: çocuklarn derse katlm salanmal
Hacettepe Üniversitesi Eitim Bilimleri Öretim Üyesi Prof. Dr. Selahattin Gelbal da yüz yüze eitimde derslere ilikin her türlü kontrolün yaplabildiini ancak uzaktan eitim sürecinde bunun mümkün olmadn söyledi.
Kendisinin de örencilere uzaktan eitim verdiini anlatan Gelbal, örencilerin aktif olarak katlmad bir süreçte akademik baarnn düebildiini dile getirdi.
Uzaktan eitimde yüz yüze eitimle olduu gibi bir baarnn yakalanmasnn zor olduuna iaret eden Gelbal, baar için mutlaka örencinin derse aktif katlmn salanmas gerektiini belirtti.
Prof. Dr. Gelbal, derslerde etkileimin artrlmas gerektiini ifade ederek unlar kaydetti:
Bu dönemde okul zamannda olduu gibi çocuklar erken kalkmyor. çocuklarn mümkün olduunca uykusunu iyi almas, okula gider gibi derslere hazr olmas, çalma için uygun bir ortamn salanmas, gerekli altyapnn oluturulmas lazm. Okulda olduu gibi planlama yaplarak, çocuklarn ders saatinde, ders bana geçmesi lazm. Burada çocuklarn dersine katlmn salamak, bunu denetlemek daha çok aileye düüyor. çocuk saatinde, ders bana oturmuyorsa, dersi dinlemiyorsa öretmenin yapabilecei çok bir ey yok. Ailelerin çocuklaryla konuup onlar ikna etmesi ve iç denetimlerini salamay öretmesi geriyor. çocuklarla gerek görüerek, konuarak gerekse gözlemleyerek derse katlm salanmal.
Gelbal, ailelerin öretmen ve okullarla iletiim haline bu süreci yönetmesinin önemli olduunu belirtti.
Zafer çelik: Örencilerin baars için ailelerin, matematik ya da fen bilgisi çok iyi bilmesine gerek yok
Ankara Yldrm Beyazt Üniversitesi Öretim Üyesi Doç. Dr. Zafer çelik de uzaktan eitimin örenme kayplarnn önlenmesi bakmndan bir frsat olduunu dier taraftan ise bilgisayar ve internete gibi dijital imkanlara sahip olmayan çocuklar için frsat eitsizliini daha da derinletirme riskini tadn belirtti.
Dezavantajl çocuklarn uzaktan eitime ilikin sorunlarnn giderilmesi için çalma yaplmas, dijital araçlarn Bakanlk tarafndan bu örencilere verilmesi gerektiini vurgulayan çelik, çalan aileler için de önlemler alnmas gerektiini dile getirdi. çelik, u deerlendirmelerde bulundu:
Örencilerin baarl olmas için ailelerin, matematik ya da fen bilgisi derslerini çok iyi düzeyde bilmesine gerek yok. Ailelerin öncelikli olarak çocuklarn okullarn açld, derslerin uzaktan eitim yoluyla yürütülecei konusunda hazrlamas ve motive etmesi gerekir. çocuklar için uygun fiziki ve teknolojik ortam hazrlamallar. Ancak ailelerin de çocuklarn uzaktan eitime yönlendirme ve motive etme konusunda destee ihtiyaçlar var. Okullarn ve öretmenlerin aileler ile dorudan iletiim kurarak, ailelere rehberlik yapmas gerekmektedir. Öretmenlerin aileler ve çocuklarla kuraca olumlu ve düzenli iletiim çocuklarn derslere katlmn ve motivasyonunu artrr.
Öretmenler her gün aktif bir ekilde sürece dahil olmal
Uluslararas kurulularn özellikle dezavantajl çocuklar için okula balamamann maliyetinin çok yüksek olaca yönünde uyarlarda bulunduunu anmsatan çelik, Uzaktan eitim sürecinin nitelikli olmas isteniyorsa, öretmenlerin mutlaka her gün aktif bir ekilde sürece dahil olmas, örenci ve velileri de sürece katmas lazm. Burada en önemli husus ölçme ve deerlendirmenin sürekli yaplmas. Ölçme deerlendirme derken karne notu için bir snav yapmay kastetmiyorum. Ölçme ve deerlendirme çalmalar hem çocuklarn eksiklerin annda tespiti ve tamamlanmas için gerekli hem de motivasyonu için çok önemli. diye konutu.
Henüz çocuklarn örenme düzeyleriyle ilgili elde yeterli veri bulunmadna iaret eden çelik, mart-haziran aylar arasnda, okullarda, öretmenlerin örencilere verdii eitimlerin süresinin farkllatn, bundan dolay örencilerin bilgi beceri düzeylerinin bir an önce tespit edilerek buna uygun telafi eitimi verilmesi gerektiini vurgulad.
çelik, örencilere Türkiye çapnda standart genel bir telafi eitimi ve müfredat sunmak yerine her örencinin eksikliklerine uygun, hazr bulunuluklar dikkate alnarak telafi yaplmas gerektiinin altn çizdi.