Milli Eitim Bakanlnca, TEOG sistemi kaldrlarak liselere yerletirmelerde mahalli yerletirmeye dayal sistemin uygulanmas kararlatrld
Yükseköretim Kurulunca, üniversiteye girite YGS ve LYS snavlarnn yerine yeni sistem YKS getirildi. Bakanlk tarafndan, ilkokul, ortaokul ve liselerin müfredat güncelleme çalmalar kapsamnda 1inci, 5inci ve 9uncu snflarda yeni sistem uygulamaya konuldu
- ÖSYM tarafndan snavlarda 09.45 kuralnn kaldrld açkland.
HABER MERKEZ
Eitim alannda 2017de, üniversiteye ve liseye girite uygulanacak yeni sistemler, kamuoyu tarafndan en çok konuulan konular oldu.
Milli Eitim Bakan smet Ylmaz, Temel Eitimden Ortaöretime Geçi Sisteminin (TEOG) kaldrldn açklad. Ylmaz, TEOG yerine getirilen ve mahalli yerletirmeye dayal yeni liselere giri sistemini açklad.
Yeni sisteme göre, mahalli kayt alan okullarda örenim görecek örenciler, ikamet ettii eitim bölgesinde bulunan liselere devam edecek. Snavla örenci alan liseler fen, sosyal bilimler ve proje okullarndan oluacak. Bu okullara, haziran ay banda yaplan ve istee bal girilen bir snav ile yerletirme yaplacak. Snav, sadece 8inci snf müfredatn kapsayacak.
Milli Eitim Bakanlnca, ilkokul ve ortaokul duzeyinde 17, lise duzeyinde 24, imam hatip ortaokulu ve imam hatip lisesi duzeyinde 10 olmak uzere toplam 51 ayr dersin müfredat yenilendi. Yenilenen müfredat, 1inci, 5inci ve 9uncu snflarda 2017-2018 eitim öretim ylndan itibaren kademeli olarak okutulmaya baland.
Öretmen yetitirme ve gelitirme sürecinde bir yol haritas niteliinde olan, 2017-2023 yllarndaki eylemleri kapsayan Öretmen Strateji Belgesi Resmi Gazetede yaymland. Türkiye genelinde 12 ilde pilot öretmen performans deerlendirme sistemi balatld.
Ücretsiz ders kitaplarnn yannda ilkokul, ortaokul ve lise kademelerindeki örencilere, seviyelerine uygun ekilde hazrlanan 15 Temmuz Milli rade Destan kitapçklar datld.
lkokul birinci snflarda bitiik eik el yazs öretmenlerin tercihine brakld. lkokul üçüncü snftan itibaren de örencilere haftalk 8 saatlik Türkçe derslerinde 2 saat güzel yaz dersi verilecek.
Milli Eitim Bakanlnca 20 bin sözlemeli öretmen atamas yapld. Sözlemeli öretmenlere elerinin yanna tayin hakk verildi. Ortaokul 5inci snflar yabanc dil arlkl eitimi pilot uygulamas, 81 ilde 620 okulda balatld. Bakanlk, tam gün eitime geçmek için yol haritasn belirledi.
- Örenci yurtlarnn ruhsatlarn MEB verecek
Örencilere barnma hizmeti veren ticari iletmeler için kurum açma ve ruhsat düzenlenme yetkisi Milli Eitim Bakanlna devredildi. Bakanlkça, konuya ilikin alt mevzuatlar yaynland. Özel örenci yurdu, pansiyonu, apart ve stüdyo dairesine ruhsat alnabilmesi için binalarn tavan yüksekliinden kap, merdiven ve koridor geniliklerine kadar bir dizi standart getirildi.
Ortaokullarda Arnavutça ve Bonakça dilleri seçmeli ders olarak müfredata alnd. Programlar Talim ve Terbiye Kurulunun onayndan geçen her iki dil, Yaayan Diller ve Lehçeler dersi kapsamnda ortaokullarda seçmeli okutulmaya baland.
Özel okullarn talepleri dorultusunda okul öncesi ile ilkokullara yönelik Özel Öretim Kurumlar Kuran- Kerim Öretim Program hazrland.
- Karnenin yannda sosyal etkinlik belgesi
Okullarda pilot olarak balatlan çalma kapsamnda, örencilerin okul ve okul dnda yapt her türlü sosyal etkinlik, e-okul sisteminde kayt altna alnmaya baland. Kaytlar, e-okul sisteminin dnda karne ile birlikte sosyal etkinlik belgesi olarak örenciye verilecek.
Örenci baarsndaki geliimin izlenmesi amacyla 38 bin 8inci snf örencisinin katlmyla hazrlanan Akademik Becerilerin zlenmesi ve Deerlendirilmesi (ABDE) Projesinin verilerinden oluan ilk raporun sonuçlar belli oldu.
Yeniden düzenlenen Rehberlik Hizmetleri Yönetmelii ile eitim öretim kurumlarndaki rehberlik öretmenlerinin görevleri arasna, eitimlerini evde ve hastanede yapan örencileri ziyaret de eklendi.
Milli Eitim Bakanlnca, 38 Afrika ülkesinin eitim bakanlarna yönelik düzenlenen konferansta, FETÖ okullaryla ilgili bilgilendirme yaplarak, Türkiye Maarif Vakfna devrine ilikin prosedürün hzlandrlmasnn önemi vurguland.
Milli Eitim Bakanlnca, çraklk eitimini zorunlu eitim kapsamna alan kanuna dayanlarak hazrlanan yönetmelik deiiklii ile 18 yan bitirenlerin mesleki eitim merkezlerine kayt olup lise mezunu olabilmelerinin önü açld.
Kanun deiiklii ile örenci etüt eitim merkezleri tanm yürürlükten kaldrld. Bu merkezlerin yerine sosyal etkinlik merkezleri açlmas hükme baland.
Milli Eitim Bakan smet Ylmazn imzasyla yaynlanan genelge kapsamnda, meslek liselerinde örenim gören 1 milyon 700 bin örencinin, kimsesi olmayan yallarn evlerinde toplum hizmeti vermesi için 81 il genelinde proje balatld.
- Yükseköretim Kurulu kararlar
Üniversiteye girite, Yükseköretime Geçi Snav (YGS) ile Lisans Yerletirme Snav (LYS) yerine yeni sistem Yükseköretim Kurumlar Snav (YKS) getirildi. YKSnin birinci oturumu olan Temel Yeterlilik Testi (TYT) 23 Haziran 2018 Cumartesi sabah, ikinci oturumu olan Alan Yeterlilik Testi (AYT) ise 24 Haziran 2018 Pazar günü yaplacak. YKSnin ilk oturumu olan Temel Yeterlilik Snavnda, Türkçe testindeki 40 soruya ek olarak 20 sosyal bilimler sorusu, matematik testindeki 40 soruya ek olarak 20 fen bilimleri sorusu olmak üzere toplam 120 sorunun yer almas kararlatrld. Snav süresi ise 135 dakika olarak belirlendi. ÖSYM tarafndan, TYTye ilikin ilk örnek sorular kamuoyu ile paylald.
YKSde açk uçlu soru sorulmayaca açkland.
- Doçentlik süreçleri kamuoyunun görüüne açld
YÖK Kanunu ile ilgili 10 dolayndaki madde teklifi, Üretim Reformu Paketine dahil edildi. YÖK Bakan Prof. Dr. Yekta Saraçn yükseköretimde sessiz devrim olarak nitelendirdii düzenlemeler kapsamnda, Kalite Kurulu YÖKten bamsz hale getirilirken, öretim üyelerine 75 yana kadar çalma hakk verildi. Bilimsel aratrma projelerinde görev alacak tezli yüksek lisans ve doktora örencilerine burs verilebilmesinin önü açld ve üniversitelerin, sermaye irketi statüsünde teknoloji transfer irketi kurabilmelerine olanak verildi. Doktorasn tamamlayanlar için 3 yla kadar, üniversitelerde yeni bir istihdam imkan (post-doc) sunuldu.
Ayrca, meslek yüksekokullar ve programlarn açlmasna yönelik standartlarn belirlenmesini salayacak Meslek Yüksekokullar Koordinasyon Kurulu ile kontenjan planlamasndan istihdam odakl politikalarn oluturulmasna kadar çeitli alanlarda çalmalar yapmak üzere Yükseköretim Eitim Programlar Danma Kurulu kurulma karar alnd.
YÖK, doçentlik süreçlerini kamuoyunun görüüne açt.
OHAL kapsamnda çkarlan KHK ile Türkiyedeki devlet üniversitelerinin, yurt dnda akademik birim ve sosyal tesisler kurabilmesine imkan tannd.
Yükseköretim Kurulu (YÖK) Bakan Yekta Saraç, Yükseköretim Genel Kurulunda, Terörle Mücadele Kanunu kapsamnda, hem yurt içi hem de yurt dndaki terörle mücadele srasnda ehit olan Emniyet Genel Müdürlüü, Jandarma Genel Komutanl, Sahil Güvenlik Komutanl ve Türk Silahl Kuvvetleri personeli ile 15 Temmuz darbe giriiminde ehit düen vatandalarn üniversitelerde kaytl e ve çocuklarnn talepleri halinde, 2017-2018 eitim öretim döneminden itibaren diledikleri üniversitelerde özel örenci statüsünde örenim görmelerine ilikin bir karar aldk. açklamasn yapt.
YÖK tarafndan, devlet ve vakf dahil üniversite kadrosunda bulunmayan profesör ve doçentlerin, tp ve di hekimlii fakültelerinde sözlemeli öretim üyesi olarak çalabilmesine imkan tannd.
Türkiyedeki Suriyeli üniversite örencilerine yönelik sürecin kolaylatrlmas ve yurt içi ve yurt d kurumlar nezdinde takibi için YÖK bünyesinde koordinasyon birimi oluturulmas karar verildi.
Yükseköretim Kurulunca balatlan uygulama ile YÖK-Temel Bilimler Programlar (TEBP) kapsamnda, fizik, kimya, matematik ve biyoloji programlarnda üstün baar snflar oluturuldu.
- ÖSYMde görev deiimi
ÖSYM tarafndan yaplan 2017 LYSde ilk kez açk uçlu sorular soruldu. LYS sonras yaplan kontrollerde, 7 bin 84 üniversite adaynn yerletirme puanlarnn yeniden hesapland açkland.
Üniversiteye yerletirmede ise baz okul türlerinde kullanlan ek puan hesaplamalarna ilikin güncelleme nedeniyle bin 110 adayn ilan edilen yerletirmesinin deitii, bin 628 adayn daha önce bir programa yerlememiken yerleir duruma geldii, daha önce bir programa yerletii ilan edilen bin 499 adayn ise yeni durumda herhangi bir programa yerleemedii açkland.
ÖSYM Bakan Prof. Dr. Ömer Demir, ilgili personelin kast tamayan dikkatsizlikleri sonucu ortaya çkan yerletirme hatas nedeniyle ÖSYMnin kurum olarak tartlmasnn önüne geçmek maksadyla istifa ettiini açklamasnn ardndan ÖSYM Bakanlna Prof. Dr. Mahmut Özer atand.
Özer, kamuoyunda çok tartlan 09.45 kuraln kaldrdklarn, adaylarn saat 10.00dan sonra snav binalarna alnmayacan açklad. Özer, ayrca son 10 ylda yaplan snav sonuçlarna yönelik detayl incelemeler yapmak üzere Snav Sonuçlarn zleme ve Deerlendirme Birimi kurduklarn bildirdi.