Diyarbakrda eitim öretimin daha nitelikli ve verimli hale getirilmesi amacyla son 15 ylda 1,3 milyar liralk kaynak, yatrma dönütü.
Geçmite derslik bana düen örenci saysnn yüksek olmas, okullarn fiziki yetersizlii ve öretmen aç gibi nedenlerle sk sk gündeme gelen Diyarbakr, AK Parti hükümetleri döneminde yaplan okul ve derslikler, atanan öretmenlerle çok iyi bir noktaya ulat.
Eitim kalitesinin artrlmas, örencilerin sosyal ve kültürel anlamda desteklenmesi için çok sayda okulda kütüphane oluturuldu, spor sahalar yapld ve örencilerin teknolojik gelimelerden faydalanmas saland.
Son 15 ylda 1,3 milyar liralk kaynan eitime aktarld Diyarbakrda, Milli Eitim Bakanlnca (MEB) hayat geçirilen Fatih Projesi ile okullarda teknolojiden üst düzeyde yararlanlmaya baland.
Proje kapsamnda, kentteki okullara 7 bin 751 etkileimli tahta, bin 296 çok fonksiyonlu yazc alnd, örencilere 33 bin 472 tablet bilgisayar datld.
Kentte eitime yaplan yatrmlarla 2017-2018 eitim ve öretim ylnda 163 spor salonu, ilköretim ve ortaöretim okullarnda 560 laboratuvar ve 688 kütüphane hizmete girdi.
Diyarbakrda 2003-2016 yllarnda da okullara 16 bin 399 bilgisayar gönderildi, 700 snfa internet balants saland, 413 biliim teknoloji snf kuruldu. 15 yl önce 6 bin 19 olan derslik says 2017-2018 eitim öretim ylnda 16 bin 700e, okul öncesi, ilköretim ve ortaöretim kademesindeki okul says da bin 75ten, bin 779a yükseldi.
- Derslik says 3 kat artyor
MEB Müstear Yusuf Tekin, 2002-2003 eitim öretim ylnda Diyarbakrda 6 bin 19 derslikte eitim hizmeti verildiini anmsatarak, 2017-2018 eitim öretim ylna 16 bin 700 derslik ile baladklarn söyledi.
Kentte 2018-2019 eitim öretim ylna da yaklak 18 bin derslik ile balayacaklarna iaret eden Tekin, derslik saysnn 3 kat artm olacan, bunun Diyarbakr için büyük bir rakam olduunu belirtti.
- Derslik problemimiz büyük oranda çözülüyor
Cumhuriyet döneminde yaplan dersliklerin 3 kat kadar derslik hayata geçirilmi. Yaplmakta olan inaat devam eden pansiyonlar, spor salonlarn ve öretmenevlerini saymyorum bile. Burada derslik problemimiz büyük oranda çözülüyor. ifadelerini kullanan Tekin, öyle devam etti:
Skntda olduumuz konu u ki yatrm yapmak için hükümetimizin ayrd bütçe yeterli ama burada üzerine okul yapacamz arsa bulmakta zorlanyoruz. Balar ve Yeniehir ilçelerinde sknt yayoruz. Ben yerel yöneticilerden rica ediyorum. Eitim hepimizin meselesi, siyasi, politik herhangi bir amaç gütmeksizin belediyelerimiz, yerel yöneticilerimiz bize destek versin, biz de okul yapalm ki çocuklarmz okullasn.
- 16 yl öncesine göre kyaslanamayacak noktalara ulatk
Tekin, daha nitelikli, verimli ve faydal olmas için eitimin önündeki engelleri aratrp, bu sorunlarn giderilmesi için çalma yürüttüklerini aktararak, öyle konutu:
Derslik bana düen örenci says fazlayd, azaltld. Diyarbakrda 3 kat derslik yapldysa örenci bana düen derslik says Türkiye ortalamasna dümü demektir. Öretmen atamalaryla da öretmen bana düen örenci saysnda 16 yl öncesi ile kyaslanamayacak noktalara ulatk. Ortalama 20nin altna dümütür. En önemli problemlerden biri öretmenlerimizin çalma süreleriyle ilgiliydi. Buraya atanan öretmen 1 yl doldurduktan sonra e durumu ya da istee bal ilden ayrlp ya kendi memleketine ya da baka yere gitmek istiyordu. Bu eitimin niteliini etkileyen en önemli unsurlardan biriydi. Bunun önüne geçmek için sözlemeli öretmen uygulamas balattk. 6 yl boyunca öretmenlerimiz bulunduu okulda çalsn diye. Bu, Türkiyedeki eitimin nitelii artsn diye yaplyor. Bunun da çok faydal sonuçlarn aldk. Bu ve buna benzer tedbirlerle bölgedeki eitim öretimin kalitesi gerçekten iyi bir noktaya gidiyor. nallah daha da iyi olacak.