Eğitimde Gelişme Sağlayamadık!

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Hep ifade ettiğim gibi 15 yılda çok büyük reformlara imza attık. Bu bir özeleştiridir aynı zamanda. İki alanda arzu ettiğimiz gelişmeyi sağlayamadık. Bunlar eğitim öğretimdir ve kültürdür. Eğitim-öğretim nesillerin mimarlığıdır, eğitim-öğretim kurumları da nesillerin tasarlandığı ve inşa edildiği yerlerdir. Böylesine önemli bir konuda en küçük bir ihmale aksaklığa, yanlışlığa tahammülümüz olamaz. Mesela son günlerde şahsıma ders kitaplarının içerikleri konusunda giderek daha fazla şikayet gelmeye başladı. Tabi ben bu şikayetleri ilgili arkadaşlarımla, başta hükümetimizin yetkilileri olmak üzere zaman zaman YÖK Başkanımla bunları paylaşıyorum" dedi.

Haberler 27.09.2017 - 10:18 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoan Betepe Millet Kültür ve Kongre Merkezinde düzenlenen 2017-2018 Akademik Yl Açl Töreninde konutu. te Erdoann konumasndan satr balar: Geçtiimiz yl üzerinde durduum baka husus da yükseköretim kalite kurulu oluturulmasna olan ihtiyaçt. Bugün bu konularda önemli mesafe kat edildiini gördüümü söyleyebilirim.

TÜRKYENN ÖNDE GELEN 10 ÜNVERSTES çN FLA KARAR

imdi size aratrma üniversitesi olarak tespit edilen 10 üniversitemizi açklamak istiyorum. Ankara Üniversitesi, Boaziçi Üniversitesi, Erciyes Üniversitesi, Gazi Üniversitesi, Gebze Teknik Üniversitesi, Hacettepe Üniversitesi, stanbul Üniversitesi, stanbul Teknik Üniversitesi, zmir leri teknoloji Üniversitesi ve Orta Dou Teknik Üniversitesi. Yedek olarak belirlenen üniversiteler de unlardr. çukurova Üniversitesi, Ege Üniversitesi, Selçuk Üniversitesi, Uluda Üniversitesi, Yldz Teknik Üniversitesi.

Bu üniversitelerimize çok büyük görevler dütüünü bir kez daha hatrlatmak istiyorum. Dier taraftan kalite kurulu da oluturulmu durumda.

MD BURADA YÖKE K YEN HEDEF AçIKLAMAK STYORUM

imdi burada YÖKe iki yeni hedef açklamak istiyorum. Bunlardan ilki öretmen yetitiren programlarn gelitirilmesidir. çünkü eitim öretim meselesi u anda ülkemizin en ciddi skntsdr. Öretmen kalitesi meselenin önemli boyutlarndan biridir. Bunun yannda müfredattan ders kitaplarna ilk-orta-lise ve yükseköretime geçiteki sistemlere kadar eitim ve öretimde çözmemiz gereken pek çok sorunumuz bulunuyor.

K ALANDA ARZU ETTMZ GELMEY SALAYAMADIK

Hep ifade ettiim gibi 15 ylda çok büyük reformlara imza attk. Bu bir özeletiridir ayn zamanda. ki alanda arzu ettiimiz gelimeyi salayamadk. Bunlar eitim öretimdir ve kültürdür. Eitim-öretim nesillerin mimarldr, eitim-öretim kurumlar da nesillerin tasarland ve ina edildii yerlerdir. Böylesine önemli bir konuda en küçük bir ihmale aksakla, yanlla tahammülümüz olamaz.

DERS KTAPLARININ çERKLER KONUSUNDA GDEREK DAHA FAZLA KAYET GELMEYE BALADI

Mesela son günlerde ahsma ders kitaplarnn içerikleri konusunda giderek daha fazla ikayet gelmeye balad. Tabi ben bu ikayetleri ilgili arkadalarmla, bata hükümetimizin yetkilileri olmak üzere zaman zaman YÖK Bakanmla bunlar paylayorum.

Demek ki burada bir sknt var. Milli Eitim Bakanmzla bu meseleyi konutuk. Gerekli tespitler yaplacak ve tedbirler alnacak dediler. Eitim öretimde istediimiz neticeyi alamadkça tabii olarak yeni araylar içerisine giriyoruz. Bu da ayr bir eletiri konusu oluyor.

ÖRETMEN, ÖRENC VE VELLERMZ MEMNUN EDECEK SONUCA ULAAMADIK

Snav sistemlerini defalarca deitirdiimiz halde, hala öretmenlerimizi de örencilerimizi de velilerimizi de memnun edecek bir sonuca ulaamadk. Bu sosyolojik bir olaydr. Yaptmz son düzenlemeye ramen müfredat ve ders kitaplar hakknda istediimiz neticeyi elde edemediimiz anlalyor.

O FETÖ TERÖR ÖRGÜTÜ DENEN AHLAKSIZLAR BUNU DA YAPTILAR

Yüksek öretime geçi snavnda da örencilerimizin ilerini kolaylatracak formüller gelitirmekte fayda var. Az önce YÖK Bakanmz baz müjdeler verdi. nallah bunlar daha da kolaylatrrz. Böylece örencilerimiz üniversiteye geçite de bu kolaylkla birlikte, öyle eskiden olduu gibi sadan soldan dardan müfredat brakyor, milli eitim müfredatnn dnda sorular çkyor. Ya böyle ey olur mu? O FETÖ terör örgütü denen ahlakszlar bunu da yaptlar. Bu ülkede kalktlar kendilerinin dershanelerinin verdii sorularla üniversite imtihann da yaptlar. Ve o kitaplarla maalesef çocuklarmz belli istikametlere yönlendirildi. Artk bunlardan kurtulmaya baladk. Fakat tamamyla kurtulmamzn gereine inanyorum. Onun için müfredat konusunda MEB ile YÖKün ibirlii burada büyük önem arz ediyor. Ve daha sade, daha kolay ulalabilir, evlatlarmzn üzerinde daha az baskya yol açan bir sistemi hep birlikte gelitirmeli ve hayata geçirmeliyiz.

YÖKten benim bir baka talebim var. Sanayimizin ihtiyaç duyduu kalitede beceriye sahip elemanlarn yetimesini salayacak admlarn atlmasdr. MYOlarn müfredatndan yeterliliklerine kadar batan sona gözden geçirilerek yeniden yaplandrlmas dahil gereken her çalma yürütülmelidir.

Ana Sayfaya Git