"Fen ve Mühendislik Lisans Programları" bilgilendirme toplantısı

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, "Üniversite sanayi iş birliğinde görevimiz eğitime katkı sağlamak ve YÖK'e destek olmak. Bu nedenle bakanlığımız bünyesinde Bilim Sanayi ve Teknoloji Eğitimi Daire Başkanlığını kurduk." ifadelerini kullandı.

Haberler 22.09.2017 - 09:33 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Yükseköretim Kurulu (YÖK) Bakanlndan yaplan yazl açklamaya göre, Bakan Özlü ve YÖK Bakan Prof. Dr. Yekta Saraç, Fen ve Mühendislik Lisans Programlar Zorunlu yeri Uygulama Eitimi Program Bilgilendirme Toplantsnda, Türkiyedeki üniversitelerin rektörleriyle bir araya geldi.

Bakan Özlü, YÖK Konferans Salonunda düzenlenen toplantda, üniversitelerle birlikte çalmalar gerektiini düündüünü ve bu konuda Saraç ile iletiime geçtiklerini belirtti.

Üretim Reformu Paketine giden sürecin bu ekilde baladn kaydeden Özlü, bütün teknolojik gelimelerin balangç noktasnn nitelikli insan olduuna iaret etti.

Özlü, katma deeri düük personelle katma deeri yüksek ileri baarmann mümkün olamayacan vurgulayarak, Üniversite sanayi i birliinde görevimiz eitime katk salamak ve YÖKe destek olmak. Bu nedenle bakanlmz bünyesinde Bilim Sanayi ve Teknoloji Eitimi Daire Bakanln kurduk. bilgisini verdi.

malat sanayinde yüksek teknoloji ürünlerin paynn yüzde 4 olduunu kaydeden Özlü, daha nitelikli ilerin yaplmas için bilimsel kapasitenin artrlmas ve bilgi üreten üniversitelerin oluturulmas gerektiini belirtti.

Üniversite sanayi i birliinin tam anlamyla mümkün olmas için üniversitelerin bilgi üretmesi, üretilen bilginin teknolojiye dönütürülmesi gerektiine dikkati çeken Özlü, bu teknolojinin sanayiye enjekte edilmesinin hayati öneme sahip olduunu ifade etti.

stihdam odakl bir üniversite modelini arzu ettiklerini ve bu alanda YÖK ile çalmak istediklerini bildiren Özlü, YÖK Bakan Saraçn bu alandaki tüm çabalarn sonuna kadar destekleyeceklerini kaydetti.

- Daha fazla sorumluluk almalar gerek

Saraç ise Türkiyenin 2023te dünyann 10 büyük ekonomisinden biri olma hedefi kapsamnda en önemli süreçlerin banda Ar-Ge odakl büyümenin geldiini, bu amaca ulaabilmenin ancak nitelikli bilgi üretimi ve nitelikli insan faktörüyle mümkün olabileceini vurgulad.

Yükseköretim kurumlarnn daha effaf, hesap verebilir olmalar ve her düzeyde daha fazla sorumluluk almalar gerektiini dile getiren Saraç, YÖKün artk bu temeller üzerine ekillenmeye baladn belirtti.

Yükseköretim sisteminde son 10 ylda yaanan yatay büyüme sürecinin bundan sonraki aamasnn nitelik ve kalite bakmndan da büyüme olduunu ifade eden Saraç, küresel rekabette yer alabilmek için girdi süreçlerinden çok daha fazla çkt süreçleri odakl yaplanmaya ihtiyaç bulunduuna dikkati çekti.

Görevde olduu sürede yaplan düzenlemelere de deinen Saraç, bunlarn tümünü, yükseköretim camiasnn uzun yllardr beklediini kaydetti.

Saraç, YÖK, yükseköretimi kalite, ihtisaslama, öncelikli alanlar ve nitelikli doktora gibi kavramlarla yeniden yaplandrma gayreti içinde. Balatlan bu sürecin baars ve sürdürülebilirlii ancak ilgili tüm paydalarn i birliiyle mümkün. deerlendirmesinde bulundu.

Daha sonra YÖK Bakanvekili Prof. Dr. Hasan Mandal, konuyla ilgili bilgilendirmeleri içeren sunum yapt.

Sunumun ardndan Özlü ve Saraç ile katlmclar arasnda gerçekleen soru-cevap bölümünde, bilim, teknoloji ve sanayi konularnda görü alveriinde bulunulurken, fen ve mühendislik lisans programlar zorunlu i yeri uygulama eitimiyle ilgili düünceler paylald.

Ana Sayfaya Git