Diyarbakrn Eil ilçesine bal Gürünlü köyü, eitime verdii önemle örnek oluyor.
103 haneli Gürünlü köyünde 1949 ylnda açlan ilkokula kayd yaplan 15 örencinin eitimlerini tamamlayarak öretmen olmasnn ardndan adeta köy sakinlerinin dünyaya bak deiti. Tarm arazisinin yetersizlii dolaysyla gelir seviyesi düük olan köylüler, çocuklarnn okuyup hayatn kurtarmas için okula devamllklarn salad.
Bu sayede aradan geçen 69 ylda aralarnda akademisyenlerin de yer ald 500ü akn üniversite mezunu yetitiren Gürünlüler hakl gurur yayor.
- Üniversite mezunu muhtar
Açköretim Fakültesi mezunu muhtar Ergül Teke, AA muhabirine, köyde okuma yazma orann yüzde 95olduunu söyledi. Köylülerin okumaya verdii önemin yaklak 69 yl önce açlan ilkokulun ardndan baladn iaret eden Teke, o dönem okula kayd yaplan 15 örencinin tamamnn öretmen olmasyla köyün kaderinin deitiini anlatt.
Tarm ve hayvanclktan elde edilen gelirin düüklüü dolaysyla ailelerin çocuklarn iyi bir yaama kavumas için eitime önem verdiini ve bunun baary beraberinde geldiini aktaran Teke, Köydeki çocuklar birbirine özenerek okudu. Köyümüzden bugüne kadar 72 doktor, çok sayda avukat, profesör ve mühendis yetiti. Eitimini tamamlayp, yurt dnda çalanlar dahi var. Bunlar hizmetleriyle vatanna ve milletine katk sunuyor. dedi.
-Kz ve erkek ayrm yok
Muhtar Teke, çocuklar arasnda cinsiyet ayrm yapmadan çocuklarn okuttuunu vurgulayarak öyle konutu:
Kz ve erkek ayrm yok, kzlar da okutuyoruz. Ancak okuyup meslek sahibi olduklar için hepsi ehre yerletiler ama köylerini unutmadlar. Her konuda yardmc oluyorlar. Bir hastamz olduunda ilk bata ne yapmamz gerektii konusunda doktor olanlar, elektrik ile ilgili bir skntda mühendislerimizi aryoruz. Bayramlarda ve tatillerde köye gelip akrabalarn ziyaret ediyorlar.
ükrü Yldz (69) 3 çocuunun da üniversite mezunu olduunu belirterek Gençlerimizle gurur duyuyoruz. Zor artlara ramen ramen bütün çocuklarm okuttum. dedi.
Hasan Yaman (56) da eitime verdikleri önem sayesinde çocuklarn baarl olduunu anmsatarak çocuklarmzn okumalarn istiyoruz. Tarlada bile dinlenirken bile kitap okumay ihmal etmiyorum. ifadelerini kulland.
lköretim 3cü snf örencisi Mehmet Kaplan (9), öretmenin kendisine verdii tersleri titizlikle yaptn söyledi. Sürekli ders çaltn iaret eden Kaplan, Amcam öretmen. Ben de büyüyünce onun gibi öretmen olmak istiyorum. dedi.
Aye Yoku (8) ise çok sevdii hemire teyzesinin mesleini yapmak istediini belirtti. Zahir Yakin, büyüklerini örnek aldklarn aktararak Teyzem doktor, ben de doktor olup hastalar iyiletirmek istiyorum. diye konutu.
- O topraklardan buralara gelmek benim için gurur verici
Dicle Üniversitesi Tp Fakültesi Tbbi Genetik Anabilim Dal Bakan Prof. Dr. Selahattin Teke, ailesinin okumasna imkan salamasyla profesör olduunu belirtti. Köydeki çocuklarn abla ve aabeylerini örnek almas sonucu eitim seviyesinin yükseldiini dile getiren Teke, u deerlendirmeyi yapt:
O topraklardan buralara gelmek benim için gurur vericidir. Köydeki okuma yazma oran çok yüksek olmasnn bir nedeni eitim ve öretimin 1949 ylnda, yani erken balamasna balyorum. Bu sayede köyde çok sayda doktor, avukat, bilim adam çkmtr. Her ailede okuyan birkaç kii olduunda bu dier gençlerde motivasyon yaratmaktadr. Dolaysyla bu da zincirleme olarak devam etti.
Köyde salkla ilgili sorunlarda muhtarn kendisini aradn aktaran Teke, Onlara gerekli açklamalar yapp, yönlendiriyoruz. O topraklarn bize verdii güçle buraya geldik. Biz de görevimizi yerine getirmeye çalyoruz. Hemehrilerimize yardmc olmaktan büyük mutluluk duyuyoruz. dedi.
- Türkiye için örnek
Eil Kaymakam Kürad Atak, devletin bölgede eitim yatrmlarna çok büyük önem verdiine dikkati çekti.
Atak, köyde okur yazar orannn yüzde 95 olduunu kaydederek Köyden çok sayda akademisyen, doktor, hemire ve öretmenler çkm. Gürünlü köyümüzün eitimdeki baars Diyarbakr ve Türkiye için bir örnek tekil ediyor. dedi.