2020 Yl Cumhurbakanl Yllk Programna göre, okullarda her örenci için kiisel Kariyer Geliim Dosyas oluturulacak.
Okul öncesi eitimin yaygnlatrlmasna yönelik faaliyetler sonucu 4-5 ya için brüt okullama oran 2018-2019 eitim öretim döneminde yüzde 57,9a yükseldi.
Milli Eitim Bakanlnca belirlenen hedefler çerçevesinde, erken çocukluk eitiminin 5 ya için zorunlu olmas salanarak bu eitim kademesinin niteliinin artrlmasna yönelik ortak kalite standartlar getirilecek. Bu hedefe ulamak için derslik ihtiyaç olan küçük yerleim yerlerinde ana snflar yaplacak. Buralarda yatrm planlar oluturulacak. Belediyelerin erken çocukluk eitim kurumlar açmas yönünde mevzuat çalmalar tamamlanacak.
Tüm eitim kademelerinde tekli eitime geçilecek ve ilave derslikler yaplacak. Bunun için eitim alannda bulunmayan, kamu kurumlarna tahsisli ya da Hazinenin özel mülkiyetinde bulunan tanmazlar için tahsis yoluyla arsa üretilmesine çallacak.
Tüm eitim kademelerinde okullama ve okulu tamamlama oranlar artrlacak, devamszlk oranlar azaltlacak.
lkokul ve ortaokul kademesi için Devamszlk Eylem Plan hazrlanacak ve valiliklerce uygulanacak.
- Okullara yeni estetik mimari
Eitim yaplar, teknolojiye ve çevreye uyumlu, güvenli, ekonomik, estetik, eriilebilir, standartlar ve kalitesi yüksek bir mimaride tasarlanacak. Okul binalar için 5 yeni tip proje hazrlanacak.
Ayrca 6 tarihi okul binasnn örnek koruma çalmalar gerçekletirilecek. Eitim yaplarnn iç mekan tasarmlar gelitirilecek. Afet riski tayan okul binalar için güçlendirme ve yeniden yapm faaliyetleri yürütülecek.
Tüm eitim kademelerinde okullarn nitelii ve imkanlar artrlarak okullar aras baar fark azaltlacak. Örencilerin akademik ve sosyal geliimleri için destek programlar uygulanacak. lkokullarda Yetitirme Programnn (YEP) etkin uygulanabilmesi için takip mekanizmas kurulacak.
- Eitime d deerlendirme
Milli Eitim Bakanl, Türk Akreditasyon Kurumu ve üniversitelerin çalmalaryla, eitimde kalite güvence sistemi oluturulacak, okul ve dier eitim kurumlarnn öz ve d deerlendirmeleri yaplacak.
Öretim programlar esnek, modüler ve uygulamal yapya kavuturulacak. Öretim programlar, yetenek kümeleri, beceriler ve yeterlilik tanmlar dorultusunda oluturulacak standartlar temelinde düzenlenecek.
- Türkçe ve matematik derslerine özel vurgu
Tüm eitim kademelerinde örencilerin matematik ve Türkçe yeterlilikleri artrlacak. Bu derslerin öretmenlerine yönelik pratik ve teorik eitimler düzenlenecek.
Temel eitim ve ortaöretim kademesinde ders çizelgeleri yeniden yaplandrlacak.
- Okullarn üniversitelerle i birlii güçlendirilecek
Ortaöretim kademesindeki örencilerin üniversitelerdeki bilimsel etkinliklere katlmlar, üniversitelerin aratrma ve laboratuvar imkanlarndan faydalanabilmeleri salanacak. Liselerde akademisyenlerin de yer ald danma kurullar oluturulacak. Üniversitelerle i birlii protokolleri yaplacak.
Yabanc dil eitimine ilikin materyaller zenginletirilecek, dinleme, konuma, okuma ve yazma alanlarndaki becerilerin tümünü ölçmeye yönelik sistem gelitirilecek.
- Özel yetenekliler için yeni düzenlemeler hayata geçirilecek
Özel yetenekli çocuklar için Eitim, Bilim ve Deerlendirme Kurulu oluturulmas amacyla hukuki ve kurumsal yaplanma çalmalarna balanacak.
Öretmenlik Meslek Kanunu için hazrlk çalmalar yaplacak. Okul yöneticilii profesyonel meslek haline getirilecek ve yönetici eitimi akreditasyon yaps oluturulacak.
Snf öretmenlerinin yan alan ve mesleki rehberlik becerileri gelitirilecek. Bu öretmenlerin rehberlik hizmetlerindeki etkisinin artrlmas için mevzuat deiiklii çalmalar yaplacak.
- Yabanc dil öretmenlerine yurt d eitimi
Yabanc dil öretmenlerinin niteliklerini artrmaya yönelik hizmet içi eitimler düzenlenecek. Yabanc Dil Öretmenleri Geliim Program oluturulacak. ngilizce, Almanca, Franszca ve Arapça öretmenlerinin Türkiye ve yurt dnda eitim almalarna yönelik çalmalar yürütülecek.
Yatay ve dikey kariyer basamaklarna yönelik lisans üstü düzeyde mesleki uzmanlk ve geliim programlar açlacak. Uygulama ve etkinlik temelli mesleki geliim sertifika program hazrlanacak. Kademeli olarak lisans üstü programlar açlmasna yönelik çalmalar yaplacak.
Öretmen-veli-okul arasndaki etkileim ve uyumu artrc çalmalar yürütülecek. Bu etkileim ve uyum izlenerek raporlanacak.
- Örencilere kariyer rehberlii sistemi
çocuklarn kendilerini ve meslekleri tanmalar için kariyer rehberlii sistemi kurulacak. Bireyi tanmada kullanlan ölçme araçlar çeitlendirilecek. Ulusal Mesleki Bilgi Sisteminde kullanlan ölçme araçlar gelitirilecek. Her örenci için kiisel Kariyer Geliim Dosyas oluturulacak ve örencilerin e-dosyalaryla ilikilendirilecek.
Öretmene ve örenciye yönelik fiziksel ve duygusal iddet önlenecek, madde ve teknoloji bamllyla mücadele edilecek, salkl yaam kültürü konularnda aile farkndal artrlacak. Psikososyal Koruma, Önleme ve Krize Müdahale Hizmetleri Yönergesi kapsamnda çalmalar yürütülecek.
Örenci baar izleme aratrmalar ölçme deerlendirme merkezleri araclyla uygulanacak.
Örencilerin bilimsel, kültürel, sanatsal, sportif ve toplum hizmeti alanlarndaki etkinliklere katlmlar desteklenecek, bunlarn örenci yeterlilii üzerindeki etkisi izlenecek ve raporlanacak.
- Snavlarda düzenlemeler yaplacak
Eitim sisteminin örenciler üzerinde yaratt basky azaltmak amacyla kademeler aras geçilerde uygulanan snavlarda düzenlemeler yaplacak. Okullar aras baar farklarnn azaltlmasna yönelik eitsel tedbirler alnacak. artlar elverisiz okullarn fiziksel ve sosyal imkanlar geniletilecek.
Okul Profili Deerlendirme Verileri izlenerek hangi okula ne tür destekler salanacan tespit için karar destek mekanizmas oluturulacak. Snavsz yerletirme konusunda esnek modeller gelitirilecek. Snav ihtiyacnn azaltlmasna yönelik iyiletirmeler konusunda kamuoyu iletiim çalmalar yürütülecek.