Diyarbakrda faaliyet yürüten kra Eitim, Salk, Yardmlama ve Dayanma Dernei (kra-Der) Bakan Murat Arslan, ebeveynlere uyarlarda bulunarak, öncelikli meselelerinin çocuklara slam deerleri öretmen olduunu ifade etti.
Devlet yetkililerine, ebeveynlere ve eitimcilere uyarlarda bulunan Arslan, çocuklara verilen deerler eitimi derslerinin daha da zenginletirilmesi ve somut hale getirilmesi gerektiini belirtti.
çocuklarmz iyi tanmak zorundayz
Arslan, Topluma baktmzda özellikle son yaanan olaylar, insanlar tarafndan ilenen cinayetler, suçlar ve ahlak d gelimelerin acaba temel nedeni nedir? nsanlar nsani ve slami, deerlerden uzaklatrp toplumda birer canavar hale dönütürmesinin sebebi nedir? diye irdelediimiz zaman hakikaten biz eitimciler olarak eitime bir göz atmamz gerekiyor. Neticede insanlar bir kiilik ve karakter sahibidirler. Bu kiilik ve karakterin oluma dönemi, çocukluk dönemidir. Bu minval üzere baktmzda anne-baba olarak çocuklarmz iyi tanmak zorundayz. dedi.
Hz. Muhammedi kendimize örnek alabiliriz
Biz eitiminde çocuklarmza hangi dönemde ne ekilde ve nasl yaklaacamz bilemiyoruz. diyen Arslan, Eer çocuklarmzn ya evrelerinde hangi davranlara sahip olduklarn, nasl düündüklerini, nasl hareket ettiklerini, alclarnn hangi yönde açk olduunu bildiimizde iimiz kolaylar. Burada Hz. Muhammedi kendimize örnek alabiliriz. Neticede o ayn zamanda bir eitimciydi. Hayatna baktmzda çocuklara kar hogörülü, adaletli ve sevgi yüklü davrandn görüyoruz. Her birine ayr bir ekilde önem verdiini, onlara deer verdiini bir yetikin gibi onlar karsna alp konutuuna ahit oluyoruz. Buradan hareketle unu söylemek istiyorum. Bir biz çocuklarmzn ya aralndaki dönemleri bilmek zorundayz. eklinde konutu.
çocuk eitimin 3-6 ya arasnda karakterlerinin oturduunu belirten Arslan unlar kaydetti:
3 ya dönemi serkelik dediimiz çocuun agresif huysuz her istediini tek bana yapmaya çalan kararsz ve isyankar bir döneme sahiptir. te 3 yandaki bir çocuumuza yaklammz, tavrmz bu özellikleri dikkate alarak hareket etmek zorundayz. çocuk 4 yana doru geldiinde biraz daha sakinlemeye balar daha dengeli ve ölçülü hareket etmeye balar, daha çok söz dinlemeye balar. 5 yana doru geldiinde artk soyut kavramlar anlamaya ve soyut düünmeye balar. Bu 6 yana doru daha da ilerler. te çocuklarmzn bu dönemdeki ya araln iyi bildiimiz zaman onlarn özelliklerini ve karakterlerini vermek istediimiz eitimi çok salkl bir ekilde verebiliriz. Örnein 4 yandaki çocuklarmz daha çok sorma eylemindedirler. Onlarn sorduklar sorular belki bize göre basit, anlalmaz, gelii güzel olabilir ama bu böyle deildir. Hiçbir çocuun sorduu soru basit anlamsz ya da gelii güzel deildir. Bir eyleri örenmek adna sorar bu yüzden anne baba o sorulara ciddiyetle eilmeli ve onlarn anlayabilecei seviyede onlara izah etmelidir. 6 ya da 5 yalarnda onlara dini hikyeler okuyup onlarla beraber o hikyelerden çkarmlardan bulunabilmeliyiz. çocuk eitiminde bunlara dikkat ettiimizde çocuklarmzla olan iletiiminde daha salkl bir yöne kayacan görürüz.
lk 6 yanda kadar çocuun kiilii ve karakteri oluuyor
En öncelikli meselelerinin slam deerleri çocuklara öretmek olduunu vurgulayan Arslan, Tabi bu eitimde bizler onlara neler vermek zorundayz. Bizim en öncelikli meselemiz slam deerlerimizi çocuklarmza öretmektir. Peki, slami deerler nedir? Bunlarn içerisinde insan deerler diye bahsettiimiz doruluk, dürüstlük, adalet, insan sevgisi ve zulme kar olma bahsettiimiz birçok deerler vardr. Bunlarn hepsi slam deerlerdir. Biz her aamada çocuun geliim döneminde bunlar onlara öretmen zorundayz. Bu deerleri bu yata örenmeseler uzmanlar srarla unu vurguluyor. lk 6 yanda kadar çocuun kiilii ve karakteri oluuyor. Bizler o dönemde kiilik ve karakter oluumu döneminde bu deerleri onlara kazandrmazsak, enerjimizi, zamanmz çocuklar için ayrlmazsak iler ki süreçte bunu vermemiz çok zorlaacaktr. ifadelerini kulland.
Televizyon banda ebeveynlerin saatlerce vakit ayrldn hatrlatan Arslan, sözlerine öyle devam etti:
TV banda saatlerce vakit ayrlabiliyor, i arkadalarmza ve çevremize bol bol zaman ayrabiliyoruz. Ama çocuklarmza gelince ellerine tablet, telefon, bilgisayar verip yanmzdan uzaklatryoruz. Sonrada toplumda yaanan olumsuz durumlar ve sonuçlar yaandnda diyoruz ki acaba toplum neden bu hale geldi. Burada devletin üzerine düen görev, bu i eitim milli eitim üzerinde yürümektedir. Son birkaç ylda deerler eitimi kapsamnda okullarda baz programlar Diyanet leri Bakanl tarafndan yaplan programlar var. Bu yeterli olmayacaktr. Müfredat deerler noktasnda daha da zenginletirilmeli, daha somut çocuklarn anlayabilecei yaant alanlar oluturulmaldr. Bu alanda STKlara ibirlii halinde çalma olursa daha verimli olacaktr.